‘PRhyme 2’ is acht dagen vóór de release al te beluisteren!

Al sinds PRhyme, het gezamenlijke album én de naam van Royce da 5’9″ en DJ Premier als duo, werd er reikhalzend uitgekeken naar een vervolg. PRhyme 2 verschijnt officieel op 16 maart, maar NPR heeft voor de tweede keer deze week (na August Greene) een collabo-album te pakken als primeur, dus de plaat is nu al te streamen.

PRhyme op Hip Hop Kemp 2015

Op PRhyme legde Preemo de muzikale fundering door beats te maken uit muziek die hij kreeg van muzikant Adrian Younge en ook deze keer hebben ze iemand gestrikt wiens muziek ze exclusief mochten verknippen en verbasteren tot een nieuw geheel. Producer en songwriter Antman Wonder uit Philadelphia, die het album nog niet op voorhand heeft gehoord: “Ik ben én fan, én staff op dit album. Ik wilde niets weten van wat de mannen hebben geflipt, ik wilde het pas horen als het af was. Ik hoor het tegelijkertijd met de rest van de wereld”, vertelde hij tegen NodFactor.

Naast de al verschenen singles Era, Rock It en Flirt (doorweven met hiphopreferenties zoals 2 Chainz die Eminem’s legendarische The Way I Am-flow nieuw leven inblaast) is er nog veel meer moois te vinden voor liefhebbers van allerlei pluimage. Want ondanks de respectabele leeftijden van respectievelijk 40 en 51 jaar, zijn Royce en Preemo allesbehalve stoffig. De gastenlijst van de plaat bestaat uit New York-spitters Dave East en Roc Marciano en zuidelijker wonende collega’s als Rapsody en Big K.R.I.T.

Daarnaast weet Nickel Nine met Everyday Struggle, vernoemd naar de talkshow die zijn Slaughterhouse-kompaan en inmiddels beroeps-zuurpruim Joe Budden presenteert, een brug te bouwen tussen de huidige generatie hiphopacts en de O.G.’s; zo rapt hij dat hij nachtmerries had toen hij Budden zag bekvechten met Lil Yachty over hiphop.

En waar Budden vaak zuur is over de nieuwe generatie rappers, is Royce dat helemaal niet. “Hoe meer balans er is in hiphop, hoe beter”, vertelt hij aan NPR. “Als je de term mumble rap gebruikt, wat bedoel je dan precies? Rappers die niet goed kunnen rappen? Er is ook nog zoiets als goed zijn in wat je doet. Als je niet claimt een lyricist te zijn, heb ik ook niet het recht om je te bekritiseren en te bestempelen als lyricist. Het maakt mij geen expert. Het betekent maar één ding; dat je iets anders doet.” Sterker nog: Premier en Royce hadden zelfs plannen om Lil Uzi Vert het refrein te laten zingen, maar wegens drukke agenda’s is het er niet van gekomen. Wat ons betreft mag die versie alsnog verschijnen. Uzi, neem gerust je tijd.

Beluister zelf hoe PRhyme de eenheid in hiphop weer terug probeert te brengen met PRhyme 2 op de site van NPR.

Update: de plaat is nu hieronder te streamen via Spotify!

Geplaatst door bowie op 8 maart 2018