Playground Zer0: “Wij pakken het op waar Marco Borsato het liet liggen!”

Een pompende festivalact met bijzonder gezellige muziek, dat is Playground Zer0”, zo omschrijft de man waarmee we contact hebben. “Je moet het zoeken in de breakbeat, dance-achtige hoek. Met vlagen reggae-, trap- en andere gezellige invloeden. Maar in de basis is natuurlijk alles hiphop! Er zit ook rap in.”
Op Electric Lemonade, de single (met video) die de groep onlangs uitbracht, hoort de luisteraar een sterk staaltje turntablism. “Dat hoor je weinig tegenwoordig. Het is niet dat we het terug willen brengen ofzo, we doen het gewoon omdat we het vet vinden en toevallig iemand in de gelederen hebben die er bijzonder goed in is. Het is voor ons gewoon een belangrijk instrument.”
De eerste tracks die we hebben kunnen horen, geven een goede indruk voor het album dat er aankomt, maar de plaat wordt nog veel breder, zo weet hij ons te melden.

 

 

Een festivalact dus, het woord is al eerder gevallen. Vanwaar die benaming? “De muziek is gemaakt door Roemenen en ontworpen voor festivals, of makkelijker gezegd: feest! Het is dansbaar, sexy en klaar voor een kolkende mensenmassa”, volgens de anonieme bron. Maar wie zijn die Roemenen dan? “Ze wensen anoniem te blijven. Die ga je dus niet zien helaas. Ze houden niet van media en treden dan ook nooit op. Wij vertolken hun rol hier in Nederland, maar proberen onszelf nu nog on the low te houden voor als ze zich bedenken, dan kunnen ze altijd nog instappen. Waarom je ons live moet zien? Kom gewoon naar de show want anders hoor je het eerder van je buurman, het is aan!” Maar de Nederlandse afdeling van Playground Zer0 speelt alleen live en maakt dus niet de muziek? “Jawel, we krijgen een keer per maand een enveloppe met bladmuziek vanuit Roemenië opgestuurd. Het zijn werkelijk geniale schrijvers, die we toevallig via een internetforum hebben leren kennen. Wij produceren de muziek vervolgens in Nederland. Maar het liefst spelen we live, want dan zijn we er ook weer eens uit. Anders zitten we ook maar in een donker hol muziek te maken met de gordijnen dicht.”

 

 

Hij is heel stellig over wat ze toevoegen aan de Nederlandse muziekscene: “Wij hebben het idee dat niemand dit doet. Wij pakken het op waar Marco Borsato het heeft laten liggen.” 
In de biografie van de groep, die op hun website gepubliceerd staat, valt te lezen dat Playground Zer0 uit drie vrienden bestaat. In hoeverre is vriendschap belangrijk om samen muziek te maken? “Behoorlijk belangrijk”, vertelt ons contactpersoon van de groep. “Muziek maken is niet in een mum van tijd gepiept. Het betekent veel te lang op elkaars lip zitten en samen beslissingen nemen. Het ging te vaak mis, vandaar dat we onlangs met de drie Nederlandse muzikanten een vriendschapscontract hebben getekend.”
Hoe besloten de drie dan het groepje te vormen dat de muziek naar de bühne moest gaan vertalen? “Dat was puur een simpele kwestie van ontmoeting op de juiste plaats, moment en tijd. We hadden verder toch niks anders te doen.”

 

 

We kunnen dus gerust stellen dat Playground Zer0 een toevallig gevormde act is. Eerst een ontmoeting via internet met de Roemeense schrijvers van de muziek en daarna een toevallige ontmoeting hier in Nederland. Is het een eenmalig project of zijn er plannen voor een vervolg na het album? “Dat vriendschapscontract, waar ik net over vertelde, loopt sowieso nog drie jaar dus wat mij betreft kan er nog wel een albumpje of twee vanaf. Mits de band met onze Roemeense vrienden sterk genoeg blijft, natuurlijk. Maar houd ons maar gewoon in de gaten!”

 

 

Playground Zer0 duikt op in een tijd waarin het erg goed gaat met de elektronische tak van hiphop in Nederland. Zo gaat Boaz v/d Beats (Nouveau Riche) erg lekker met Diplo en scoorde Flexican een wereldhit met Diplo’s alias Major Lazer. Ambieert de Nederlandse tak van Playground Zer0 ook een internationale carrière of is het Nederland dat de klok slaat? “Een wijs man genaamd Gers Pardoel zei ooit: ‘Deze wereld is van jou.’ Wij zijn dit meer dan met hem eens. Playground Zer0 is voor ons geslaagd als we deze wereld hebben uitgespeeld.”

 

 

Benieuwd naar wat Playground Zer0 live te bieden heeft? Check hun tourschema via hun website. Afgelopen maandag bracht de groep een selectie remixes van hun single uit onder de naam Electric Lemonade: The Remixes. Check die release via deze stream:

 

Geplaatst door bowie op 15 mei 2014