Planet Asia – The Medicine

Planet Asia, geen astrologische nieuwe aanwinst, maar een al jaren in de underground schijnende ster, komt na The Sickness met zijn zelfgevonden medicijn namelijk een nieuw solo album The Medicine.
Het hele album is geproduceerd door één man, namelijk de Dilated man Evidence. Ik ben benieuwd of we een 16-tal aan bangers als Work The Angles te horen krijgen of dat we getuige gaan zijn van een veelzijdige kant van Evidence.
De lyrics van Planet Asia zijn zoals keer op keer strak en vrij simpel. Zoals hij in het interview met HIJS op Hiphopkemp 2006 al zei, is het geen concept album, dus zijn de overheersende topics skills, weed en vrouwen.
In 2005 kwam er al een 12" uit van deze langspeler met de nummers The Medicine en Stick & Move met een opvallende gastrol voor Mobb Deep’s Prodigy. Die single kwam al heel snel in mijn collectie terecht en is er sindsdien een die regelmatig meegaat in mijn platentas.
Na het album één keer gecheckt te hebben is het een redelijke tegenvaller, vooral muzikaal. Van Bleedy Eyes weten we onderhand wat we kunnen verwachten, maar de beats zijn zoals op The Sickness niet helemaal naar mijn smaak. Veel vingerknippen en handklappen zorgen voor een clubby feel van het album. Hmm, ik denk dat hem nog maar es een aantal keren in mijn CD speler moet stoppen…
Het blijkt een album te zijn dat moet groeien. Een bouncing club album is het zeker niet, alhoewel het allemaal wel heel erg clean klinkt. Variatie in de muziek is er zeker, Evidence heeft een redelijk diverse productie die een aardig eind weg ligt van de traditionele Dilated Peoples stijl.
Thick Ropes is een beetje zenuwachtig nummer met een orgeltje waar de gemiddelde TBS’er meer dan de kriebels van zou krijgen.
In Love is een chill en feelgood nummer waarin een lekkere soulgitaar sample de basis legt.
De 808 wordt weer eventjes uit de kast getrokken voor het nummer On Your Way 93706 en de middeleeuwse clavecimbel is de ruggegraat van de Dilated Agents track waarop Rasco, Rakaa en Evidence zelf ook een verse mogen droppen.
Mijn favoriete tracks zijn en blijven The Medicine en Stick & Move. Misschien komt het door dat jaar incuberen, maar misschien ook niet en zijn het gewoon de twee pronkstukjes van Asia en Evidence.

Mijn mening is dat dit album meer potentie had dan wat er uiteindelijk uitgekomen is. De muziek is afwisselend, maar niet genoeg om de vrij eentonige raps van Cali Agent number 2 meer te laten boeien. Featurings van onder andere Black Thought, Krondon, Phil Da Agony, Prodigy zijn dan ook bijna noodzakelijk om dit album op dit niveau te brengen.

Tracklist:
01. Prescription
02. Thick Ropes
03. Get Active feat. Krondon & Phil Da Agony
04. All The Names
05. Over Your Head feat. Black Thought
06. In Love feat. Jonell
07. That’s On Me
08. On Your Way 93706
09. Get Down Or Lay Down feat. Kubiq & Supa Supreme
10. Medicine
11. Stick & Move feat. Prodigy
12. Ghetto’s Thirsty feat. Auch
13. Hustle, Pt. 2 feat. Shake Da Mayor
14. No Question feat. Killa Ben & Turbin
15. Old Timer Thoughts feat. Defari
16. Dilated Agents feat. Rasco, Rakaa & Evidence

Meer info: http://www.myspace.com/planetasia

Geplaatst door bowie op 11 december 2006