Phi Life Cypher

“Mijn hoofd is nog steeds buzzing”, zegt Life na afloop van het concert van KRS 1. Hij vond de show geweldig en erg inspirerend. Het optreden van Phi Life Cypher viel ook goed in de smaak bij het publiek in 013. Life staat bekend om zijn freestyles en ook deze avond liet hij het publiek zien waarom het een van zijn handelsmerken is. Voordat ze hun optreden afsloten, vroegen ze KRS 1 op het podium om mee te rappen en The Blastmaster nam de uitnodiging van harte aan. Het gebeurt niet elke dag dat je met je jeugdidool op het podium staat. Het is overigens niet de eerste keer dat ze mochten openen voor een levende legende. Zo verzorgden ze in Engeland het voorprogramma voor Public Enemy.

De Engelse rapcrew Phi Life Cypher bestaat uit Life, Si-Philly en DJ Nappa. Dit trio opereert vanuit Luton, 60 kilometer ten noorden van Londen. Hun debuutalbum Millenium Metaphors uit 2000 zette Luton op de hiphop kaart. Phi en Life bespreken politieke en sociale thema’s als racisme, geweld, politiek en drugs. Ze rappen scherp, toasten snel en presenteren hun boodschap met veel bragging en boasting.

Het leven is geen pretje in Luton. Tot 2001 stond hun thuisstad bekend als vestigingsplaats van Vauxhall (General Motors). De fabriek werd gesloten en verplaatst. Hierdoor gingen er 2500 banen verloren. Dit is een van de redenen voor het hoge werkloosheidspercentage. Si-Philly: “Het komt door Margaret Thatcher. Zij vond het destijds belangrijk dat Engeland auto’s bleef maken, maar het werd te duur. We zijn vergeten te moderniseren. Kijk maar naar het Koningshuis. Dat proberen ze ook in stand te houden”, glimlacht Si-Philly.

Werkloosheid is niet het enige probleem dat de heren om zich heen zien. Ze rappen ook over racisme en geweld. De pubs in Engeland gaan dicht om 23.00 uur en jongeren willen in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk drinken. Dit zogenaamde binge drinking veroorzaakt veel ruzies en gevechten. Van alle gevangen in Engeland, zit 75% vast voor een geweldsdelict in combinatie met alcohol. Hier rappen ze over in het nummer Herbaholics. Daarnaast is drugs een alarmerend probleem. Meer dan 1.000 van de 185.000 bewoners van Luton worden behandeld voor hun drugsprobleem. De moeder van Life’s drie kinderen is zelf een junkie.

De ontwikkelingsmogelijkheden zijn beperkt in en rondom Luton. Verschillende vrienden van Life hebben zelfmoord gepleegd. Luton beschikt over een universiteit, maar volgens Life hebben kinderen andere prioriteiten: “De meeste kinderen hebbe geen toekomstperspectief. Ze willen later gangster worden, net als 50 Cent. Jongeren lopen met wapens rond. Dat deden wij niet toen we jonger waren!” Life heeft enige tijd in de gevangenis gezeten. In die periode besefte hij dat hij het anders moest aanpakken. Hij besloot om veel boeken te gaan lezen.

Muzikaal gezien gaat het Phi Life Cypher redelijk goed. Vorig jaar brachten ze hun tweede album Higher Forces uit en in 2003 dropte Life zijn eerste soloalbum Everyday Life. Hij werkt inmiddels aan de opvolger Realities of Life. De afgelopen jaren werkten Phi Life Cypher samen met The Herbaliser, DJ Vadim, Taskforce en maakten ze deel uit van de live show van Gorillaz.

Het is opvallend dat ze in Tsjechië relatief veel fans hebben. Vorig jaar speelden ze op Hiphop Kemp en dit jaar op Urban Republic. Life: “Mensen in Tsjechië worden helemaal wild bij een hiphopshow, dat zie je niet in Engeland. Underground hiphop is er erg populair.”

Meer info: http://www.zebratraffic.co.uk

Met dank aan Borrie9ineel / LowerEastSide / Mic Check (Mike & Nappie)

Geplaatst door bowie op 1 juli 2005