P E R S O N A met Festus: “Ik moet mijn Helly-verslaving downcutten.”

In P E R S O N A gaat fotografe Eva Marlene Baselier op zoek naar onderscheidende artiesten, in zowel muziek als fashion. Welke statements maken ze met hun muziek en hoe past hun uiterlijke verschijning erbij? Aan welke items zijn ze gehecht en vinden ze merken belangrijk? Iedere episode van P E R S O N A covert een andere artiest in een nieuwe setting. De serie draait dan ook niet om tekst, maar om beeld. In deze aflevering: Festus!

“Ik kan designer en luxury brands wel waarderen maar ik fuck veel heavier met 90’s vintage, artiesten-merchandise én vooral kleding gemaakt door mensen om mij heen.”

Festus is de enige producer die in deze serie solo een artikel heeft, hij heeft samen met Viccens (Victoire X Festus) een EP uitgebracht in 2017: Stunts & Schandes. Ook is hij veel te vinden op het nieuwe album Limbabwe van SLE VXF. ”Fashion is sowieso belangrijk voor me. Ik dress en koop mijn kleding sterk op gevoel, nu is het Helly Hansen van top tot teen. De laatste tijd heb ik meer dan twintig Helly’s gekocht maar ik ben die verslaving nu aan het downcutten. Als ik eenmaal iets voel wil ik er een grote variatie van hebben. Soms laat ik kleding die ik niet meer draag gewoon upswitchen.”

De hoodie die Festus draagt bij de shoot is dan ook gecustomized door Marc Sylla. “Dit was een oude Obey-hoodie waarvan hij de stencil heeft uitgeknipt en er een canvas met een artpiece van zichzelf in heeft genaaid. Check zijn werk zeker! Hij is naar mijn mening de sickste kunstenaar/designer van Nederland.” Op dit moment zijn Helly Hansen jassen en Nike sneakers onmisbaar in de outfits van Festus. “Ik was een Air Max collector vroeger maar ben met die hype gestopt. Ik verzamelde Air Max 1’s en Air Max 90’s. Ik heb de exclusives die ik had alweer doorverkocht maar heb wel nog een paar Air Max 90 Homegrown (van Nederlandse bodem) uit 2006 gestackt in de doos. Dat is voor mij nog echt een van de grails.”

De inspiratie voor zijn outfits komt uit zijn Keniaanse roots, artiesten en kunstenaars die dingen creëeren die hem raken. “Ik kan designer en luxury brands wel waarderen maar ik fuck veel heavier met 90’s vintage, artiesten-merchandise én vooral kleding gemaakt door mensen om mij heen. Dat soort fashion support ik die-hard.” Hij checkt wat de artiesten en makers waar hij naar op kijkt pushen. Bijv. de Air Force 1 Low Urban Jungle, die gebasseerd is op een collabo die Nike begin jaren negentig deed met filmmaker Spike Lee. “Die heb ik met liefde gecopt, die man is een legend en door m’n liefde voor Afrikaanse stijlen fuck ik gewoon heel erg met dat soort kleuren en patronen. Ik ben niet eens meer van Vansjes maar toen de Vans Old Skool ATCQ uit kwam, heb ik ze meteen gekocht.”

Fotografe Eva fotografeerde Festus bij het Honigcomplex in Nijmegen, hier zat het oude kantoor van VXF en het matchte goed met de vibe die hij uitstraalde. Check de portretten hieronder.

Geplaatst door bowie op 18 januari 2019