Percee P – Perseverance

Percee P combineert op Perseverance dan ook de gedrevenheid van een debutant met een eigen stijl die oude meesters vaak hebben. Een stijl die in het geval van de Rhyme Inspector een soepele en snelle, microfoon verslindende flow inhoudt, die na een tijdje enigszins monotoon overkomt. Toch overheerst het grote gemak waarmee de MC gedurende negentien tracks duidelijk maakt waarom hij een geroemde naam is in de undergroundscene. Diepzinnige vondsten of onderwerpen heeft hij daar niet voor nodig. Op een enkel nummer na rapt de veteraan gewoon over hoe goed hij is, terwijl hij tegelijkertijd het bewijs levert. En dit zonder in brag en boast clichés te vervallen. De liefde voor het vakmanschap van rapper spat van de plaat af.

Voor dit alles had Percee P zich geen betere muzikale ondersteuning kunnen wensen dan de harde undergroundproducties van Madlib. De producer uit Californië creëert een lekker oldschool sfeertje zonder achterhaald te klinken, geheel overeenkomstig de raps van Percee. Op Legendary lyricist, waarop Madlib het ‘refrein’ verzorgt, is het de ouderwetse funky beat die het meest zorgt voor dit oldschool geluid. Tot hetzelfde resultaat leidt het spacy en positief rommelige Throwback rap attack. Percee P stort in sneltreinvaart een berg raps over de luisteraar heen, zonder deze enige pauze te gunnen. Hetgeen op dit nummer trouwens niet erg is.

Maar zoals gezegd is de grens op een gegeven moment bereikt. Hoewel de tracks van een constant hoog niveau blijven, ben je als luisteraar na een track of dertien wel verzadigd. De snelle, verpletterende delivery gaat vanaf dan vaker langs je heen en het verlangen wordt groter naar meer rustige nummers als Ghetto rhyme stories. Mede door de relaxtere productie, met een simpel maar lekker gebruikt stemsampletje, neemt Percee P hierop wat gas terug om zowaar een inhoudelijk verhaal te vertellen over een fataal aflopende ruzie om een ‘b-i-t-c-h’. Dit rustigere werk is echter niet echt Percee’s stijl en deze track is dan ook een uitzondering.

Hardcore, recht voor je raap hiphop is dus wat de klok slaat. Het is dan ook goed voorstelbaar dat Prince Po, Aesop Rock en Diamond D zijn uitgenodigd een stukje mee te rappen. Zeker wanneer je de resultaten van deze samenwerkingen hoort. Alleen Jedi Mind Tricks-voorman Vinnie Paz valt wat uit de toon op Watch your step. Zijn grommende stijl klinkt misplaatst op deze Madlib-productie en snakt eigenlijk naar de bombastische beats van Stoupe. Guilty Simpson laat op hetzelfde nummer horen hoe het wel moet.

Van een MC die pas na twintig jaar in de rapgame z’n eerste album uitbrengt mag meteen een knaller verwacht worden. Perseverance is dat niet helemaal, daarvoor zit er net wat te weinig afwisseling en verrassing in de plaat. Voor fans van hardcore underground hiphop is dit evenwel een prima schijfje. Percee P bewijst namelijk eindelijk eens met een volwaardig studioalbum dat hij in dat subgenre een van de betere is.

Tracklist:
01. Intro
02. The Hand That Leads You
03. The Man To Praise
04. Legendary Lyricist featuring Madlib
05. Watch Your Step featuring Guilty Simpson, Vinnie Paz
06. Who With Me?
07. 2 Brothers From The Gutter featuring Diamond D
08. Ghetto Rhyme Stories
09. Throwback Rap Attack
10. No Time For Jokes featuring Chali 2na
11. Last Of The Greats featuring Prince Po
12. BX (Interlude)
13. Put It On The Line
14. The Dirt And The Filth featuring Aesop Rock
15. LA (Interlude)
16. Stand Up To This
17. Raw Heat (45 Version)
18. The Lady Behind Me
19. Outro

Meer info: Percee P

Geplaatst door bowie op 14 november 2007