Paaspop zorgt voor een geslaagde aftrap van het festivalseizoen

Wat bijzonder is aan dit alsmaar groter wordende evenement onder de rivieren is de zeer brede programmering. Dit jaar vormde daar geen uitzondering op. Het hoofdpodium boekte lievelingen van het grote publiek als Barry Hay en BLØF, terwijl de kleinere podia ruimte boden aan specifieke genres en minder Top 40-fähige acts. Voor de programmering van hiphop leunde de organisatie dit jaar voor de derde keer op de mensen achter Boogiedown Breda. Hoewel de hiphopfestivals deze zomer helaas behoorlijk uitgedund zijn, viel er op het nieuwe ‘Roxy’ podium voor de rapliefhebber volop te genieten. Gehost door ‘de snotaap uit ‘s-Hertogenbosch’, beter bekend als Kleine Jay, waren Kraantje Pappie, FS Green, De Kraaien, Fotosynthese, Faberyayo, Dope D.O.D., Hef, Nouveau Riche met Mr. Polska en Fresku er te vinden.

 

 

Laatstgenoemde stond zelfs twee keer op de planken tijdens deze editie, want ook op de vroege zondagmiddag gaf Fresku acte de présence op het grotere ‘Stardust’ podium. Helaas bleek dat podium een maatje te groot en het tijdstip een uurtje te vroeg. Op de laatste festivaldag waren nog vele mensen hun kater aan het afschudden en Frisse moest zijn optreden voor een nog niet half gevulde tent beginnen. Manmoedig sloeg hij zich er doorheen en wist met een handvol publiek, waaronder enkele zeer fanatieke Eindhovenaren, toch nog een feeststemming te creëren. Daardoor bleven de binnendruppelende bezoekers ook hangen en werd de tent steeds beter gevuld. Later die dag zou hij nog voor een verrassing zorgen tijdens een optreden van de Eindhovense rockformatie Stuurbaard Bakkebaard. In het blauwe konijnenpak met bijbehorende bivakmuts, bekend door de Party Groove clip, zweepte hij het enigszins verwarde publiek op alvorens de band de onverwachte gast afkondigde als stadsgenoot Fresku.

 

 

Op Paaspop kwam vaker onverwacht entertainment voor. De Roxy was in de middag weliswaar gevuld met diverse namen uit de vaderlandse hiphop, gedurende de avond schoof het meer op richting dansbare elektronica. Zo kon je er ‘s middags een charismatisch en rauw optreden van Dope D.O.D. bezoeken. Groepslid Skits Vicious had last van een hernia, naar eigen zeggen wegens te fanatiek springwerk, maar zowel het publiek als de groep zelf bleven onverminderd enthousiast en energiek met de Groningse horrorcore omspringen. ‘s Avonds werd je echter in diezelfde tent getrakteerd op een DJ-battle tussen FS Green, de Sluwe Vos en Guerilla Speakerz. Het duo Guerilla Speakerz kreeg overduidelijk het publiek het meest in beweging met hun pretentieloze en dansbare selectie die van Baauer en Waka Flocka Flame tot 2pac en DJ Paul ging.

 

 

De verrassingen waren echter niet beperkt tot muzikale optredens, want op Paaspop viel er tussen de tenten ook veel te beleven. Zo waren daar de Rotterdamse barbiers van Schorem, die heren op het festival van een fris jaren 30 kapsel voorzagen. Of de showworstelaars van PWH (Pro Wrestling Holland), die ondanks de overduidelijk neppe knokpartijen toch zeer meeslepende shows vol acrobatische grepen en gevatte improvisaties lieten zien. De door Las Vegas geïnspireerde aankleding van het festival was sowieso al een aangenaam gezicht, en zeker tijdens het vallen van de avond was het met de vele lichtjes een lust voor het oog. Samen met de gemoedelijke sfeer en de diversiteit van publiek en programmering, heeft Paaspop het ondanks een bevroren riolering en snijdende kou weer klaargespeeld om een prachtige aftrap van het festivalseizoen te geven. Nu is ‘t aan de rest van de Nederlandse festivals om de komende zomer het niveau net zo hoog te houden.

 

 

Geplaatst door bowie op 4 april 2013