Overzeese collabo’s en genoeg freestyles in deze music update

Er viel afgelopen weekend weer genoeg te smullen op muziekgebied. Vanochtend stonden we op en hebben we de krenten weer uit de pap gevist die onze release radars ons hebben voorgeschoteld. De uitkomst delen we uiteraard met je: twintig kersverse tunes in onze afspeellijst: van een nieuwe Wu-Tang Clan-single tot een nieuw samenwerkingsverbond uit Sittard: NKUHL. Heat uit eigen land, maar ook uit omringende landen als Frankrijk en Engeland. En uiteraard genoeg USA-dingen voor je oren. We lichten drie joints voor je uit.

Minutenlange realness van CHO

Legendary! CHO vierde zijn nieuwe album-release van Knock Knock 4 door twee keer AFAS Live uit te verkopen. Zijn langlopende platenreeks ‘Knock Knock’ is uitgegroeid tot klassiek. “Elk album nieuwe sound, die rappers spelen veilig / wat gaat ‘ie droppen? Gaat ‘ie stoppen? Hij is niet te peilen”, vat de mc samen in de outro-track van de nieuwste toevoeging eraan.

Drieënhalve minuut rapt CHO aan een stuk. Onderweg noemt hij het een van de realste verses die hij ooit schreef. Hij schudt de rijmschema’s uit zijn mouw en flowt bijna achteloos over de minimalistische productie die wat spooky elementen bevat. Heerlijke uitsmijter van een dito album.

2 x Nicole Bus op USA-releases

De in Nieuwegein geboren en getogen Nicole Bus zong van kleins af aan in de kerk en streefde het afgelopen decennium voornamelijk in de stilte naar haar Amerikaanse droom. Ze bracht eigenhandig gospelplaten uit en belandde via Kempi bij Top Notch, waar ze een EP uitbrengt. Haar ambities reikten verder. Via producer Needlz (met op zijn cv namen als Busta Rhymes, Talib Kweli) komt ze op de radar van Wu-Tang Clan; hun gezamenlijke track You samplet namelijk uit dezelfde bron als hun megaklapper C.R.E.A.M. De remix ervan kent een verse van Rick Ross en ook Ghostface Killah klopt aan.

Fast forward naar 2023: inmiddels heeft ze er al tours in de VS opzitten, een album uitgebracht via JAY-Z’s Roc Nation én staat ze op de officiële nieuwe single van Wu-Tang Clan: Claudine. Mét een glansrol. De door Mathematics geproduceerde track is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1974, en covert ook dezelfde topics: van liefde naar een gebroken hart. En oh ja, ook Domo Genesis heeft haar uitgenodigd om mee te doen op zijn nieuwe album.

Nieuw Limburgs verbond: NKUHL

Sittard represent! NKUHL bestaat uit de mc’s MWdri3tw2 en Sec., en producer Blanke Roy, die je kent van zijn werk met Tenshun en Rafting Goods. De formatie ontstond in 2021, temidden van de pandemie, in de ‘enkel van de leeuw’. Begin dit jaar gooiden ze al een plaat online getiteld Etage 8, en nu is er alweer een compleet nieuw album: In De Lift. Dat Limburg aan is wat mc’s betreft horen we al jaren dankzij formaties als Slenterprise, Rafting Goods en Krauw Konnekt. Maar dit zijn ook rappers die we jaren geleden al coverden: hier bijvoorbeeld.

Strakke raps, knetterharde beats, featurings van onder meer Tenshun, Yila, $KEER & BOO$ en Hofbuskers-maatjes Monoloog en Maat. De possecut NKUHL & TEEN (Sittard & Maastricht, mocht je het niet weten) is een banger. Op play drukken, koppenknikken, dat soort werk.

Stream de hele selectie van deze week hieronder!

Geplaatst door bowie op 30 oktober 2023