Overtuigend optreden van Talib Kweli in Mezz

One man band 

Hij kan het met gewoon de instrumentals die uit de boxen knallen en even goed rockt hij een show met een voltallige band op het podium. Vanavond is Gery Mendes (GMB) alles tegelijk in z’n eentje. Bewapend met een akoestische gitaar, dwarsfluit, zijn rap-, zang- en beatboxskills en met hulp van het publiek (handklappen) en een loopmachine creëert hij spontaan nieuwe muziekstukken rondom tracks als Black Woman, Meanwhile en Mr. Entity. Dat het eigenlijk tijd wordt voor meer nieuw materiaal vergeet je door dit zeer gedurfde en vol bravoure gebrachte optreden van de Rotterdamse one man band.

 
 
Met de tijd mee
Geen muzikanten of instrumenten bij Talibs meer conventionele hiphopshow; op DJ Spintelect na is hij alleen wanneer hij net na negen uur het podium betreedt. Talib Kweli is geen mc die kritiekloos alle muzikale trends volgt. Dat hij echter geen enkele moeite heeft om de in de club populaire beats aan te pakken bewijst zijn versie van Tyga’s Rack City. Kweli gaat compleet los over die karige instrumental om vervolgens hetzelfde te doen met tracks van Drake en Common (iets minder geslaagd), waarmee hij inspeelt op de kortstondige en niet al te boeiende beef tussen die twee.
 
 
 
Kippenvel
De relevantie van een rapper als Talib anno 2012 blijkt vooral wanneer hij zijn sociaal-maatschappelijke visie geeft. Het grotendeels a capella uitgevoerde Distractions is een waar kippenvelmoment. Voor de video van deze tekstueel sterke track van het aankomende Prisoner Of Conscious album, bezocht de Brooklynite Occupy Wall Street in Zucotti Park, NY. De maatschappelijke relevantie is duidelijk, Kweli’s frustraties zijn voelbaar en als vanzelf houdt het Bredase publiek aandachtig luisterend de kaken op elkaar terwijl de mc de lange verse zonder hapering of back-up de aardig gevulde Mezz in slingert.
 
 
 
Classic material
Natuurlijk kent de Talib Kweli catalogus vele andere hoogtepunten: Definition en RE:DEFinition van zijn Black Star samenwerking met Mos Def en natuurlijk Reflection Eternal materiaal als Move Somethin’ en In This World komen voorbij. Van zijn niet altijd even consistente soloalbums kiest Kweli de juiste tracks met onder andere Lonely People, Listen!!! en als afsluiter van de toegift natuurlijk Get By.
 
 
Relevantie
Op de eerste tien minuten warmdraaien na, toont Talib Kweli in de 75 minuten durende show zijn gretigheid. Hij is goed bij stem, het geluid is dik in orde en goede tracks zijn er in overvloed. Of zijn dit jaar te verschijnen album Prisoner Of Conscious eindelijk die echte topplaat wordt die hij ook solo in zich heeft, is even afwachten. De combinatie van onmiskenbare rapskills en overwegend zinnige boodschappen zorgt ervoor dat Talib Kweli zijn relevantie live on stage in ieder geval (her)bevestigt.
Geplaatst door bowie op 30 maart 2012