Osdorp Posse

Voor het samenstellen van de DVD hebben jullie veel interviews met oude vrienden en zakenpartners gedaan, was het moeilijk om iedereen hiervoor op te snorren of is het contact van toen nog steeds even levendig?
Nee, dat was niet zo moeilijk. Nederland is klein en de muziekwereld hier is nog kleiner, en iedereen kent elkaar en komt elkaar tegen op festivals enzo.

We zijn erg benieuwd naar het verhaal achter de disses op het nieuwe album richting Topnotch en Terilekst? Kan je ons meer duidelijkheid geven?
Zeker, Terilekst is eigenlijk nooit echt gedist, er is hooguit een enkele woordspeling richting hem gemaakt. De reden hiervoor is omdat ik verschillende interviews van hem heb gelezen waarin hij zeer domme, respectloze, eenzijdige, kortzichtige en ondoordachte opmerkingen maakt over Nederhop en alles wat er op dat gebied voor zijn grote popvriend Extince uit is gekomen. En omdat hij zelf nog geen reet voorstelt wil hij zich waarschijnlijk ook wel erg graag gedist voelen zodat hij in een zielige slachtofferrol kan kruipen en eindelijk een reden tot verzet heeft. Nu hij een hele distrack tegenover mij heeft opgenomen zal hij ongetwijfeld de grote held zijn voor al zijn wannabee-vriendjes, maar diep in zijn hart weet hij dat hij poep praat en dat ik bij een open mic-sessie gehakt van hem maak. Hij kan dus beter maar vast zijn “spontane” freestyles gaan oefenen. Voor de rest ben ik een grote fan van hem, want ik heb al zijn albums.

Sinds het bestaan van Topnotch heeft Kees de Koning altijd met veel verschillende petten op gezeten. Labelbaas, radio DJ bij 3 FM, Oorjournalist, VPRO-medewerker en weet ik al niet wat. Als hij hier integer mee omging, was er niets aan de hand, maar aangezien het Kees vooral om de poen gaat (en niet om de liefde voor Hip-Hop) heeft hij zijn machtsposities altijd op zeer doorzichtige wijze misbruikt. Dat zeg niet alleen ik, maar ook vele anderen die het weten kunnen. Altijd heeft hij zijn eigen vriendjes en zakenpartners de nodige airplay, goede recensies en media-aandacht kunnen geven, terwijl hij zo’n beetje alles van Djax of Ramp stelselmatig heeft afgezeken of genegeerd. Niet echt objectief dus, en zeker ook niet verstandig voor iemand in zijn positie. Dit had ook niets meer met smaak te maken maar des te meer met pure vriendjespolitiek en backstabbende anticampagnes. Om alles nog erger (en in Kees optiek waarschijnlijk ook minder doorzichtig) te maken heeft hij ook behoorlijk wat mediavriendjes met een dikke vinger in de pap. Er is zo langzamerhand een heel invloedrijk mediakliekje ontstaan die voor dit land bepalen wat er wel en niet ‘echt’ is. Tot vervelens toe worden deze zelfde mediahoeren steeds opnieuw als ‘objectieve Hip-Hopkenner’ opgevoerd. Ze schrijven zelfs boeken. De onderliggende boodschap is altijd hetzelfde: Topnotch is de shit en de concurrentie is kut. Je kunt er voor de gein alle recensies van de laatste jaren op naslaan in het Oor, de nieuwe Revu, op gerelateerde websites of wat dan ook. Om nog maar te zwijgen over airplay. Ik heb niets persoonlijks tegen de rappers op Topnotch, ik support ze zelfs in mijn eigen radioshow op Kink FM. Maar ik heb wel wat tegen de achterbakse manier waarop deze popartiesten door je strot worden geduwd via de reguliere media. Ik voel mij dan toch sterk geroepen het op te nemen voor het ondergesneeuwde hardcore- en undergroundtalent dat dit land rijk is. Er zijn nog steeds groepen die wel wat te zeggen hebben, maar daar schijnt geen plek meer voor te zijn. Of je gaat pop, of je bent niemand. Het is vrij triest dat ik en de O.P. zo’n beetje de enigen zijn die hierover al jarenlang ons bek open trekken, maar misschien komt dat ook wel omdat wij volledig onafhankelijk zijn en schijt hebben aan deze hele kortzichtige mediakliek. Kortom, het is diep treurig en zeer onrechtvaardig voor de ontwikkeling van Nederlandse Hip-Hop dat deze ene kliek met zo’n beperkte en partijdige smaak zo veel voor het zeggen heeft. Dit alles bij elkaar vind ik persoonlijk reden genoeg voor een onschuldig Topnotch-disje op onze cd. Uiteindelijk gaat Hip-Hop toch om creativiteit, en niet om al die vuile zaken daarachter.

Waar gaan jullie uit dat jullie veel bi-wijven zien? En waarom maken jullie je daar in vredesnaam druk over?
Ik merk aan jouw vraag dat je het hele nummer verkeerd begrepen hebt. Het gaat over wannabi-wijven, dat is echt heel wat anders. Ik ken toevallig een heleboel bi-meiden en daar maak ik me zeker niet druk om. Integendeel! Over wannabi’s maak ik me trouwens ook niet druk, maar ik vond het wel een origineel thema voor een grappig nummer. Het spijt me als jij daar niet van houdt, maar wij (en de echte bi-meiden) vinden het een zeer dope track.

Ik kreeg de indruk dat deze release een soort samenvatting van de afgelopen tijd is en daarmee een afsluiting van jullie oeuvre. Klopt dat?
De eerste indruk heb je heel goed gezien. De tweede niet. Dat wordt trouwens ook wel in de teksten en de docu gezegd.

Jullie kondigen ook niet aan te stoppen, maar deze indruk ontstaat bij mij doordat jullie inderdaad een samenvatting geven. Daarnaast lijkt het of jullie na Kernramp weer terugkeren naar het oude recept (soortgelijke intro en tekstinhoudelijk). Maar we kunnen dus nog meer OP albums volgens hetzelfde recept verwachten?
Er zal zeker nog wel O.P.-shit uitkomen, maar op dit moment heb ik geen idee of dat volgens het oude recept zal zijn. Er zijn ook plannen met Laberinto een soort cross-overplaat op te nemen met een wat meer Latijns Amerikaanse metalsound, maar voorlopig zijn we nog erg druk met allerlei andere zaken.

Op het album zeggen jullie dat zelfs jullie fans de ironie van de ‘Bubbelbad’ track niet snapten, hetzelfde is al eens gebeurd met ‘Moordenaars’, is Def P zo slim of is iedereen zo dom?
De meeste fans begrepen het gelukkig wel, maar een hoop ook niet. In ieder geval wil ik mij door niemand in een vast keurslijf laten drukken, zelfs niet door fans. Of dat nou Hip-Hop, metal, pop of reggae is. Ik voel mij een soort all-round rapmuzikant en ik doe onbeperkt elk muzikaal experiment waar ik zin in heb en waar ik achter sta. Daar hangt mee samen dat ik niet altijd begrepen word. Dat kun je dom noemen, maar meestal is het een kwestie van smaak en interesse.

Op jullie DVD hebben jullie het o.a. over jullie beginperiode met verhalen over tapedekjes op zolder en omgebouwde commodores. Tegenwoordig is het met alle ontwikkelingen op software-gebied en internet voor de meeste mensen erg makkelijk om toch nog een redelijk klinkende demo op te nemen zonder al te veel geld of moeite erin te hoeven steken. Hoe kijken jullie aan tegen deze ontwikkeling? Is dit juist positief of negatief voor Hiphop in NL?
Dat is een zeer positieve ontwikkeling. De demo’s van nu klinken zeker tien keer zo vet als de demo’s in onze tijd. Er komen steeds meer Nederlandstalige rapgroepen bij, en het wordt ook steeds makkelijker en toegankelijker voor die jongens om er in te stappen en hun talent te ontplooien. Ik heb dat vanaf dag 1 ook als geen ander gesteund en aangemoedigd.

Als je een van jullie albums moest kiezen die niet goed in jullie oeuvre past, welke is dat en waarom?
Dat is ongetwijfeld Briljant, Hard en Geslepen om de simpele reden dat dat het enige album van de tien is dat we met een metalband hebben opgenomen.

Wat is het hoogtepunt van jullie carriere tot nu toe?
Het letterlijke hoogtepunt vond ik zelf de helicoptertour op 5 mei 1996.

Jullie fanbase is erg jong, dit beseffen jullie ook getuige jullie cd, waarom denk je dat dit is en waar zijn de fans gebleven die 8 jaar geleden jong waren?
Vind je onze cd zo kinderachtig dan? Ik moet een beetje lachen om jouw manier van vragen stellen. Ik heb namelijk de indruk dat jij de helft van mijn teksten (nog) niet begrijpt of niet geluisterd hebt. Ik houd zelf erg van rebelse, maatschappijkritische of beschouwende en inhoudelijke teksten, maar ben ook niet vies van een roffe dis- of battletekst. Juist die rebelsheid spreekt voornamelijk jongeren aan, en die komen ook het meest naar onze optredens toe. Onze oudere fans hebben inmiddels allemaal een huis, boom, beest, baan en kind, en hebben het daar meestal te druk voor of er geen zin meer in. Ze checken onze muziek vaak nog wel, maar concerten
trekken nou eenmaal jongeren aan.

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt als je zegt dat je teksten rebels zijn en dat ze daardoor veel pubers aantrekken dit is ook waarom ik ooit OP ging luisteren. Toch lijkt het dat jullie fans snel ‘rouleren’ waardoor de oude garde het snel voor gezien houdt en er wel een hoge aanwas is. Ik vroeg me gewoon af of dit te verklaren is door andere factoren als slechts rebelse teksten.
Ik geef het eigenlijk al een beetje aan. Fans worden gewoon ouder, en de meeste mensen zijn niet meer zo rebels als ze 25 jaar of ouder zijn. De meeste mensen gaan dan ook van wat rustigere muziek houden. Maar wie weet, ga ik op mijn oude dag nog wel eens touren met een gezellig jazzcombo.

Hoe is de samenwerking met Laberinto op dit album tot stand gekomen?
Dat is een verhaal op zich. Maar we kennen elkaar al heel lang vanuit Amsterdam en de muziekscene hier. We hadden altijd al de wens om een keer wat samen te doen en nu de daad bij het woord gevoegd.

Volg je hiphop nog? Wat zijn je favoriete newschool artiesten (nationaal en internationaal)? En wie vind je echt wack?
Ik volg Hip-Hop nog redelijk. Ik volg ook vele andere genres, dus ik probeer mijn aandacht zo goed mogelijk te verdelen. Ik ben zeer grote fan van Necro en Ill Bill. El P, Mr. Liff, Vast Aire, Eminem en Jean Grae vind ik ook geweldig. Nationaal gezien vind ik Raymzter, Neo en Manu, Dwarsligger en Klopdokter erg goed. En uiteraard onze Ramp-acts. Wie en wat ik wack vind is te veel om op te noemen.

Hoe is een Engelstalige act als Last Crewsaders bij RAMP terecht gekomen?
Eigenlijk zoals alle anderen. We kennen die jongens al heel lang, en we brengen op Ramp ook alleen bevriende groepen uit.

Vriendschap is dan belangrijker dan kwaliteit bij de acts die op Ramp uitkomen (niets ten nadele van de acts)? Last Crewsaders is toch de eerste Engelstalige hiphopgroep die jullie gaan uitbrengen dat is best opvallend te noemen na de tot nu toe alleen maar Nederlandse acts op Ramp. Is hier nog lang over nagedacht of was het van “We vinden die sound dope en we kennen die gasten al lang”? Hoe gaat een dergelijke proces voordat een act wordt uitgebracht bij Ramp? Maak jij de eindbeslissing of is dat een groepsding?
We beslissen altijd met zijn allen of we een act wel of niet uitbrengen. Vriendschap is daarbij zeker belangrijk, want de meeste acts op Ramp draaien niet of nauwelijks kiet qua inkomsten. En we hebben natuurlijk geen zin om ons uit te slofen voor een stel ondankbare zeikerds. Ramp is nou eenmaal zeer underground en onze financiële middelen zijn ook zeer beperkt. We zijn dus niet bepaald carrière gericht, en zullen ons ook nooit kunnen meten met de majors die de media in hun broekzak hebben zitten. Het is dus allemaal liefhebberij, maar kwaliteit is zeker wel belangrijk. We vinden het een voorwaarde dat onze groepen een eigen herkenbaar geluid hebben en niet de bekende Amerikaanse hitjes na doen. Of het moet met de humor van Haagse Mark gepaard gaan!

Wat zit er in de pijpleiding bij RAMP, hebben jullie nog nieuwe talenten en/of contracten?
We gaan de Geesten releasen, en verder werk ik nu met Seda en DC Lama aan een anti-Bushproject dat voor 7 mei moet uitkomen. Verder werk ik aan aan nieuwe solo-cd en aan een nieuwe Def P & Beatbustersplaat.

Kan je wat meer vertellen over deze 4 projecten die je noemt wat voor soort albums kunnen we dan verwachten? Wat willen jullie trouwens bereiken met het uitbrengen van een anti Bushproject?
Ik wil niet te veel over nieuwe projecten vertellen. Maar wat we willen bereiken met dat anti-Bush project is dat zo veel mogelijk mensen eens gaan kijken op de site van www.technoslavery.com en dan onder het kopje documentaires eens iets gaan kijken als ‘Painful Deceptions’ om mee te beginnen. Er zal een hele wereld voor je open gaan die het huidige wereldbeeld, zoals de media die nu voorschotelt, flink op zijn kop zal zetten. Ik ben er van overtuigd dat er zeer grote schandalen aan de orde zijn waar ‘het nieuws’ zijn vingers niet eens aan durft te branden. Zeer interessant spul allemaal, zelfs voor de sceptici onder ons.

Gaan jullie boos worden op Sores als hij nog langer wacht met z’n album?
Ramp Records heeft nog nooit haast of druk op een artiest gezet om iets af te krijgen. Laat staan boos worden. Sores moet gewoon doen waar hij zin in heeft, en in zijn eigen tempo werken. Als hij ooit klaar is en bij Ramp wil uitkomen dan horen we het wel.

Wat rest jullie nu nog na zoveel optredens en albums?
Een hoop lol, een hoop experimenteren en originele shit droppen met een eigen sound, en misschien ooit nog wel eens begrepen worden door het grote publiek zodat we niet meer zo hard hoeven te werken.

Meer info: http://www.osdorp-posse.nl

Geplaatst door bowie op 6 mei 2005