Organisator Lennard Gols: “Talent en gevestigde namen op Keizerrijk.”

In Deventer leeft hiphop enorm. Het Burgerweeshuis probeert veel hiphop te programmeren. Daarnaast kan een festival als Keizerrijk niet bestaan zonder animo en die is er volop. Met New Arts, een collectief waarmee we rappers uit Deventer bij elkaar brengen, proberen we in kaart te brengen wat voor nieuwe talenten er in de stad rondlopen. Ook begeleiden we en regelen optredens voor hen. Daarnaast zijn de gasten van Fata en Eredivisie afkomstig uit Deventer, die werken tegenwoordig veel met artiesten als Sjaak en Kraantje Pappie. Je moet dus niet raar opkijken als je op stap bent en zij naast je aan de bar staan, want ze zijn tegenwoordig veel in de koekstad te vinden.”

 

Gols vindt het opvallend dat sommige muziek uit de Randstad wel op de hiphopwebsites geplaatst wordt terwijl tracks uit het oosten niet worden gepost. “Terwijl ze kwalitatief minstens zo goed zijn. Ik ben trots op de jongens van Flow & Co. In eerste instantie wonnen ze Hiphop Hard, een wedstrijd van New Arts Oost-Nederland, vervolgens had ik de eer om een cypher met ze te schieten. Het is goed om te zien dat die mannen zo hard werken, de Grote Prijs van Nederland pakken en vervolgens volle bak doorstomen. Ze staan niet voor niets op Keizerrijk.”
De organisatie van Keizerrijk stimuleert talent uit de regio. “We vinden het belangrijk dat jong talent de kans krijgt om zich te laten zien. Er loopt veel talent rond in Deventer en omstreken en we willen het grote publiek met hen in aanraking brengen. We denken dat de acts die we hebben geprogrammeerd helemaal klaar zijn om een dope show neer te zetten. Het Burgerweeshuis en New Arts hebben talentontwikkeling hoog in het vaandel staan en dat zie je terug in ons festival. Het is een mooie afwisseling om jong talent tussen de grote namen te hebben staan.”

 

Waar andere festivals niet door kunnen gaan, groeit Keizerrijk. “We hebben een uitgebreide randprogrammering met dans, graffiti, voetbal, basketbal en een open mic podium. Dit is geen goede tijd om sponsoren aan je te binden en subsidie krijgen is niet makkelijk. Het is zonde dat er festivals wegvallen, maar ik ben blij dat wij er nog zijn en zelfs de mogelijkheid hebben om te groeien. Maar ik sta niet te juichen dat er festivals wegvallen, samen maken we hiphop in Nederland toch groot.”
Gols vindt dat Keizerrijk een geslaagde line-up heeft. “Elk jaar vis je toch uit een kleine vijver als het om grote Nederlandse hiphopacts gaat. Maar tot nu toe lukt het ons goed om steeds een diverse line-up te hebben. We proberen altijd acts met een positieve boodschap neer te zetten.

Het festival is een goede plek om elkaar te ontmoeten onder het genot van een biertje. De gemoedelijkheid draagt bij aan een toffe festivalsfeer. De rappers uit het oosten hebben, zover ik weet, allemaal een positief beeld van het festival. Iedereen steunt ons dan ook waar mogelijk als het om bijvoorbeeld promo gaat.”
Volgens Gols is Keizerrijk een uniek festival. “De ruimte voor talent, de positieve instelling als het om programmeren gaat, de vele randactiviteiten en de gemoedelijke sfeer maken van Keizerrijk een festival waar je bij moet zijn. Dit is het eerste jaar dat we onze focus flink buiten het oosten leggen. Ik neem aan dat daardoor ook een aantal mensen uit de Randstad, het zuiden en het noorden komen. Het is een gratis festival en er is ons mooi weer beloofd, dus ik kan me niet voorstellen dat mensen wat beters te doen hebben dan op Hemelvaartsdag naar Keizerrijk komen.”

 

Naast Kraantje Pappie, Hef, Typhoon en Hydroboyz treedt ook MarryMarv de winnaar van de laatste HIJS presents: Dropzone contest op.

 

Voor meer informatie over Festival Keizerrijk surf je naar de website van het festival.

Geplaatst door bowie op 2 mei 2013