The Opposites – Slapeloze Nachten

Het vorige album was een solo, nu zijn we weer terug met z’n tweetjes. Zo opent Willem het album in de eerste track Droom, Denk, Doe. Het is inmiddels drie jaar geleden dat hun twee soloalbums Ik Ben Twan en Succes uitkwamen. Vorig jaar zetten The Opposites de rentree in met single Slapeloze Nachten, een dansbare track die meteen het ‘nieuwe geluid’ van het duo onthulde: gezongen refreinen en catchy melodietjes. Dat, plus gastartiesten die voornamelijk afkomstig zijn uit de hoofdstad zijn de ingrediënten voor een album van The Opposites anno 2013. Derde single Sukkel voor de Liefde is een radiohit en tracks als Hey DJ, Welkom Op ’t Feest en het eerder genoemde Held (waarop Sef met een erg rustige flow een leuke verse doet) zijn nummers die deze ingrediënten bevatten. De beats klinken gepolijster, zuiverder en minder springerig. Hiphop is nog altijd de basis, maar uitstapjes naar dance worden overduidelijk niet geschuwd op Slapeloze Nachten.

 

Waar The Opposites een aantal jaar geleden meer dan eens werden neergezet als ragboeren, is het puberale en seksistische nu (bijna) verdwenen uit de lyrics. Toch lijken feesten, stappen en afterparty’en tot het licht wordt nog altijd de favoriete bezigheden van Big2 en Willem. Zo gaat Big2 naar Club Air om wat billen te zien (Ga Je Lekker), smeekt de vriendin van Willem dat hij een avondje thuisblijft, maar wil hij zelf van huis naar de klote op handen en voeten (Laatste Keer) en biedt hij ook nog eens zijn huis aan om een afterparty te houden (Op Een Level).
Tussen al het partygeweld is ook ruimte voor wat serieuze tracks. Zo is er naast Sukkel voor de Liefde het akoestische en openhartige Je Kan Het Niet, dat gezongen wordt door Willem. Het zijn schaarse, doch welkome afwisselingen op het album. Dan is er ook nog Belle Hélène, de remake van de klassieker van Doe Maar, die eerder op een door Top Notch uitgegeven compilatie van de band verscheen. De enige, heftige misstap op de plaat is Thunder, waarin gabber en rap worden gecombineerd. Eerder brachten ze happy hardcore terug in de clubs (Broodje Bakpao), maar om dat opnieuw met een met een subgenre te proberen? Liever niet.

 

De gastartiesten op Slapeloze Nachten voegen niet allemaal wat essentieels toe aan de plaat. Zo komt Adje met twee verses waarin hij niet afwijkt van zijn stijl: veel Engelse woorden en herhalingen (als ik spuug kan je schaatsen / Skate bitch, skate bitch). Mr. Probz’ bijdrage op Sukkel voor de Liefde is kort maar erg krachtig. Het is fris om Faberyayo weer eens op een banger te horen na het rustieke geluid op zijn vorig jaar verschenen album Coco. De Jeugd-rapper in combinatie met Big2 en Sjaak bevalt prima. Hydroboyz-MC MocroManiac dropt een frisse verse vol dubbelrijms op Leef M’n Leven. De (Spotify bonus-)track met Hef is beter gelukt dan de clubtrack op Papierwerk, het album van de rapper uit Hoogvliet. Op een swingende beat om op te headnodden braggen en boasten de drie MC’s. Het resultaat is een heerlijke feel good track. Toch is het Willem die de show steelt met een toffe flow: Shout out naar Hef B. / Shout out naar S.A. Beats / m’n money A.S.A.P…

 

Het album schiet van onvervalste hiphopbangers (Low Key, Blam Blam) naar partytracks (Hey DJ, Held, Ga Je Lekker) en kent enkele momenten waarbij je rustig uit de party-mode kunt stappen (Je Kan Het Niet, Sukkel voor de Liefde). Het album is dankzij het laagje dance wat over de tracks is uitgesmeerd meer een geheel dan alle vorige albums van The Opposites bij elkaar. Big2 is enorm gegroeid qua beats. De speelduur is wat aan de lange kant (twintig tracks is ook wat veel) waardoor het album in één luisterbeurt wat eentonig kan lijken. Maar verdelen in twee luisterbeurten is uiteraard niet verboden, dus waarom niet? Als je de radiosingles die The Opposites tot nu toe van dit album hebben uitgebracht niets vindt, kun je het album beter niet checken; de sound ligt namelijk in de lijn van die tracks. Slapeloze Nachten is gewoon een retestrakke, meezingbare hip-popplaat (net als het onlangs uitgebrachte album van kersverse labelgenoten Safi & Spreej). Nederlandstalige hiphop evolueert stap voor stap naar een meer poppy geluid. Je kunt het accepteren en erin meegaan of altijd de stugge boombapper blijven. Als je het niet kunt accepteren, loop je een hoop strak geproduceerde muziek mis.

 

Tracklist:

 

01. Droom, Denk, Doe
02. Slapeloze Nachten
03. Rollende Steen (feat. Spasmatic)
04. Low Key
05. Belle Hélène
06. Sukkel voor de Liefde (feat. Mr Probz)
07. Welkom op ‘t Feest
08. Blam Blam (feat. Adje)
09. Hey DJ
10. Je Kan Het Niet
11. Held (feat. Sef)
12. Fok Anything
13. Laatste Keer
14. Leef M’n Leven (feat. Hydroboyz & Adje)
15. Op Een Level
16. Kickstart (feat. Faberyayo & Sjaak)
17. Ga Je Lekker
18. Thunder (feat. Yellow Claw)
19. Grenzeloos & Vrij (feat. Spasmatic)
20. Misschien (feat. Hef) (bonustrack)

Geplaatst door bowie op 14 mei 2013