Opgezwolle

Eigen Wereld is de winkel uitgevlogen, de Limited Edition staat voor hoge prijzen op Ebay, Hoedenplank komt bijna non-stop voorbij op The Box, hadden jullie dit verwacht?
Sticks: Zo massaal niet.
Delic: Qua cd-verkoop loopt het wel heel erg snel.
Sticks: Je bent altijd zeker van je eigen product natuurlijk, anders breng je het niet uit. We weten ook wel dat er een bepaald aantal liefhebbers is voor dit, we hebben veel gespeeld en het zat altijd goed vol. Op een gegeven moment weet je dat er liefhebbers zijn. Maar dat het zo snel zou gaan is ook wel weer gekkenhuis. Had ik niet verwacht.

Er zat uiteindelijk zo’n tweeëneenhalf jaar tussen Vloeistof en Eigen Wereld, vanwaar zo’n groot gat tussen die twee albums?
Sticks: We gaan sowieso door totdat we helemaal tevreden zijn en er zijn wat andere dingen tussen gekomen. We spelen nu elk weekend, daardoor hebben we wat minder tijd in de studio doorgebracht of door kunnen brengen de afgelopen twee jaar. Maar het is ook zo dat die plaat met Kubus tussendoor kwam, Buitenwesten, en ondertussen hebben we gewoon lekker kunnen werken aan deze Eigen Wereld plaat. Waarom zou je overhaasten als je gewoon door kunt gaan tot je tevreden bent? Het was eigenlijk logisch dat we doorgingen totdat het af was.

De verwachtingen waren zeer hooggespannen sinds Vloeistof, voelden jullie extra druk en heeft dat nog invloed gehad?
Delic: Druk voel je sowieso, je wil voor jezelf een toffer album maken dan de vorige, dat is logisch. Qua druk van de platenmaatschappij dat ie uit moest komen, dat is niet aan de orde geweest. Bij Top Notch weten ze dat het komt wanneer het af is, en als dat nog vier jaar duurt, dan duurt dat nog vier jaar.
Sticks: Maar ik denk dat je meer doelt op druk van buitenaf, van fans enzo, van liefhebbers. Ik voel zelf die druk nooit, als je in de studio zit ga je echt niet denken van “moet ik dit wel doen” of “wat zouden de mensen die de vorige plaat hebben gekocht hiervan vinden als ik dit zo zou doen.” Nee, als je zo gaat werken dan is het eind zoek, joh, dan kun je beter stoppen. Je maakt die muziek eerst omdat je het zelf tof vind. Deze plaat is sowieso het resultaat van wat wij zouden willen horen als we zelf een hiphopplaat zouden kopen. Dan zou het ook, voor ons, het liefste zo moeten klinken. Zo moet je het een beetje zien.
Delic: En we pompen net zo lang door totdat ie klinkt zoals we willen. Dat was ook wel de opzet, om echt een lange plaat te maken, eenentwintig nummers. En dat moet je toch interessant houden.
Sticks: Dat was het streven, echt een hoorspel, echt een avontuur op cd maken dat geen moment verveelt, tenminste voor onszelf niet. En dat is wel gelukt.

De kritieken op Eigen Wereld zijn goed, de verkoop gaat goed, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de cd van Pete Philly & Perquisite, is het niveau in Nederland nu zoveel gestegen of is er gewoon meer aandacht voor?
Sticks: Ik vind wel dat er een stijgende lijn is. Wat jij zegt, Pete Philly, dat had je een paar jaar geleden niet. Ja, hij was er natuurlijk wel, maar dat draagt er wel aan bij dat dit wat volwassener wordt. Absoluut.

Sticks, jij bent een vrij snelle werker, je hebt je dingen snel op papier terwijl Rico en Delic enorme perfectionisten zijn. Is dat soms niet frustrerend?
Sticks: Nah, frustrerend, nee. Ik kan altijd nog bij andere beatmakers in Zwolle terecht (lacht)
Delic: Daar is dan ook een plaat uit voortgekomen, Fakkeltijd. Die is tussen de sessies door opgenomen op beats die ik dan ter plekke in elkaar zette. Dus wat dat betreft werpt het wel zijn vruchten af.
Sticks: En plus, door Rico ga ik ook weer schaven. Omdat hij er weer een tijd aan loopt te kutten en na een paar weken kom ik dan weer en denk ik: “Zo, nou moet ik ook weer effe.” Dus eh, het houdt je alleen maar scherp.

Wat is volgens jullie het unieke aan Eigen Wereld, waarom moeten mensen die plaat halen?
Sticks: Wat je kan zeggen is dat het onze eigen koers is. Als je een album zoekt dat eh, als je echt ergens in wil gaan dan is het een goede keuze. Maar dan moet het nog wel je smaak zijn. Ik denk dat je verkeerd bezig bent als je zegt “om deze en deze reden moet je die plaat gaan kopen”. Nee man, die shit verkoopt zichzelf als het kwaliteit is. En we zijn geen boyband ofzo.
Delic: Er is wel aandacht aan besteed, dat zou je kunnen zeggen.
Sticks: Het is kwaliteit, of je er nou van houdt of niet. We hebben er wel bloed, zweet en tranen in gestopt.

Tunnelvisie, de track over het ruige politieoptreden tijdens een illegaal feest waar jullie waren, is uiteindelijk een vrij milde track geworden. Ik kan me voorstellen dat jullie best nog met sterke gevoelens rond dat hele gebeuren zitten, waarom toch zo mild uit de hoek komen?
Sticks: Het is heel makkelijk om Fuck the police te roepen. Maar we hebben het eerst even laten bezinken allemaal voordat we aan die track begonnen. Het is niet zozeer een track geworden van fok de politie en fok dit en fok dat maar meer gewoon van yo, die behandeling die we daar hebben gekregen van de politie is gewoon niet in orde en dat wilden we gewoon even aankaarten. Zoals er wel meer dingen waren die we wilden aankaarten, maar we zullen nooit echt zo met een vingertje staan van “Hey, dit en dit mag niet” of “dit is niet goed”. Het is meer gewoon beschouwend, wat wij vinden. Je kan het er mee eens zijn, je kan het er niet mee eens zijn. En daarom is die track, misschien voor iemand die verwacht van “nou gaan ze effe fel van leer trekken tegen de politie”, misschien een tegenvaller.

Direct na de releaseparty stond de plaat al overal op het internet, heb je daar toch een beetje gevoel van “Shit!” bij?
Delic: Nee, dat valt wel mee. Ik had het er gister nog over, die Raccoon, een bandje uit Nederland, heeft 72.000 platen verkocht. Op hetzelfde moment zie je dat allerlei grote Amerikaanse acts die normaal hoog in de Top 40 staan een stuk minder platen verkopen. Echte muziekliefhebbers kopen die plaat sowieso wel. Het wordt door het downloaden nu een beetje geschift. Kids die platen kopen omdat ze dat constant over zich heen krijgen via de radio, die verkopen dalen en de mensen die echt voor de muziek gaan blijven hun platen toch wel verkopen. Dus wat dat betreft hebben we er geen problemen mee.
Sticks: Ik wil ook geen Miles Davis plaat van een website af, ik wil gewoon met een hoesje in m’n handen enzo. En ik weet zeker dat als ik dat zo voel dat er duizenden anderen zijn die dat ook zo ervaren.
Delic: Mensen zijn jarenlang al geflest met cd’s, qua prijs, en die pakken ze nu terug. Je betaalde vijftig piek, tweeënveertighalf. Je betaalt nu twintig, vijfentwintig euro per cd. Die van ons ligt voor vijftien in de winkels, het kan wel, het is wel mogelijk, en dan heb je nog een apart hoesje ook.

Er staan een aantal solotracks op Eigen Wereld, is daar speciaal voor gekozen of is dat toevallig zo uitgekomen?
Sticks: Weet je wat het is, we hebben niet zo van “Er moeten per se evenveel teksten van Ricardo als van mij op die plaat staan”. Dat is bullshit, als het goed voelt, voelt het goed. Zo’n track als ‘Elektro Stress’ als hij daar twee minuten zijn ding doet, ga ik niet nog zeggen van “zo nu ga ik ook nog even een tekst schrijven over elektrostress”. Dat zou een beetje teveel van het goede zijn. ‘Gekke Gerrit’ is weer echt een conceptje van mij, een verhaaltje. Als hij dan met nog een soort Gerrit komt… Weet je, op een gegeven moment is er gezegd wat er gezegd moet worden. We gaan niet heel koortsig zoeken naar een balans daarin. Dat hoeft niet.
Delic: Op een gegeven moment klopt het gewoon.
Sticks: Hoewel we daar vroeger wel wat meer in waren, van “We moeten allebei op een track” enzo. Alles kan, alles mag toch. Je hebt tachtig minuten voor zo’n cd, alles kan.

Er staan wat samenwerking op de plaat die mensen niet echt ver van te voren aan zagen komen, Shyrock staat erop, Winne, hoe is dat tot stand gekomen?
Sticks: Zo, dit is een hele lekkere mayonaise!
gelach
Sticks: Eh, Winne, ja dat is gewoon heel toevallig. Ik kende hem al van een track die ik met Uniq heb opgenomen een paar maanden geleden. Op een gegeven moment was het zo dat hij twee dagen in Zwolle moest zijn voor zijn werk. Dus ik van “Kom effe langs” weet je wel. Zo kon hij op de valreep nog op die plaat, en dat vind ik wel tof. Hij is een buitengewoon talent natuurlijk. En Shyrock, die respecteerden we sowieso al, dat is gewoon een van de beste rappers van Nederland, zo niet de beste, in ieder geval de meest veelzijdige. En we hadden voor die Fakkeltijd plaat van ons al een track met hem opgenomen en toen hadden we zoiets van “Je moet eigenlijk wel even terug komen want je moet ook op die Eigen Wereld.” Of moet, wij zouden het tof vinden als jij…
Delic: Plus het was gewoon een klik met allebei, dat is altijd wel een voorwaarde om samen te werken.
Sticks: We zouden niet echt snel een samenwerkingsverband aangaan puur om te zeggen “Nou, we hebben met die en die gerapt”.

Veel mensen misten Typhoon eigenlijk op het album.
Sticks: Ja? Volgende keer weer.
Delic: Ja, we hadden wel iets, maar uiteindelijk paste dat niet in het plaatje.
Sticks: Ja, we hadden een track met Ty, Blax(star) en Blabla en Jawat en James. Gewoon een soort posseding, maar die was niet tof genoeg. Kijk, dit (Eigen Wereld, red.) is een heel verhaal en om daar dan ineens een possecut bij te doen, dat past gewoon niet. Maar Ty kan ook prima op zijn eigen benen staan. Als hij op een gegeven moment met zijn eigen ding bezig is, dan ja… Op Fakkeltijd hebben we wel weer een track opgenomen met Ty. Er is niks aan de hand ofzo.

Ook een afwezige op het album: Een echt Zwolle anthem.
Delic: Het is een andere plaat dan Vloeistof en Spuugdingen. Het is meer hoorspel, een verhaal. Het paste daar niet echt tussen. Het is er niet van gekomen.
Sticks: En dan wordt het ook zo’n herhalingsoefening weet je wel. Dat is niet echt interessant. Ik heb geen zin om een Verre Oosten deel 2 te schrijven. Nee, daar schiet je niet echt veel mee op en zo. Er is al een Verre Oosten en ga die maar luisteren als je die tof vindt.
Delic: En dan is het voor ons meer een uitdaging om een nummer als ‘Park’ te maken met een volkszanger enzo.
Sticks: Wat in feite ook over een Zwols park gaat, heb je toch weer die Zwolle invloed.

Hoedenplank is de eerste single, vanwaar die keuze?
Delic: Ja, ik weer niet Het is een beetje de introductie van de plaat, het is een lekkere harde track en er staan sowieso niet echt singles op die plaat. Het voelde wel goed om die als single te doen.
Sticks: Effe weer van, “Hey, hier zijn we weer, we zijn terug”.

Sticks, jij doet ook wat A&R werk voor Top Notch, waar let jij op bij artiesten?
Sticks: Je moet het meer zo zien, ik ben niet aan het opletten. Maar als er dingen op mijn pad komen waar ik enthousiast over ben, dan probeer ik Kees (De Koning, red.) daar ook enthousiast over te maken. Zo moet je het eigenlijk zien. Als je een voorbeeld hebt… Ik was heel erg down met die Duvel shit altijd al. Dus eh ik ben op een gegeven moment elke week bij Kees langs geweest en hem die shit laten horen… Nee, onzin. Ik probeer gewoon hem ook enthousiast te maken en het in te laten zien. En dat is dan zo’n beetje mijn taak, of taak. Dat is wat ik leuk vind om te doen.
Delic: Je valt Kees gewoon lastig in feite.

Een soort persoonlijke stalker.
Sticks: Ja (grinnikt) Niet dat ik wil zeggen dat ik Duvel bij Top Notch heb gehaald, zo wil ik het ook weer niet zien ofzo. Zij waren sowieso al goed bezig. Ze hadden vier albums uit en van zichzelf hebben ze genoeg kwaliteit. Het is dan wel tof om ze op een gegeven moment een duw in de rug te kunnen geven. Wat zij ook bij ons hebben gedaan.

Terlilekst reageerde fel op een enkele line uit SlangBang van Osdorp Posse, maar jullie hielden je stil. Ook op de disstrack van Lost Rebels kwam geen respons. Te druk of geen zin in dat soap gebeuren rond battles?
Delic: Ik heb dat nummer nog nooit gehoord.
Sticks: In het vorige interview zeiden ze ook al: “Er staan geen disses op de plaat” Wat de fok weet je wel.
Delic: Alsof het nu normaal is om te dissen ofzo.

Het lijkt wel een trend te zijn nu.
Sticks: Ja, maar om het daarom te gaan doen slaat ook nergens op.
Delic: Het is niet echt aan ons besteed. Je kon sowieso wachten tot iemand z’n bek tegen ons opentrok. Het duurde al langer dan ik dacht. We maken gewoon muziek voor de muziek.
Sticks: Wat niet inhoudt dat ik nooit iemand zou dissen ofzo. Kijk, je moet je persoonlijk geroepen voelen maar dat was niet het geval.

Waar luisteren jullie zelf naar?
Delic: M’n moeder.
gelach
Delic: Ik luister niks eigenlijk. Ik luister bijna geen muziek meer. Ik kijk alleen maar Seinfeld.
gelach
Delic: Maar als ik echt moet zeggen wat ik luister dan zeg ik vijf dingen en dan pak jij die vijf dingen eruit om te zeggen wat ik luister.
Sticks: Onzin. Deze week kan het dit zijn en volgende week weer iets anders.
Delic: Het is sowieso niet alleen hiphop.
Sticks: Nee.
Delic: Ik luister eigenlijk bijna geen hiphop.
Sticks: Hiphop is over het algemeen vrij saai. Maar ja, van hiphop tot soul tot jazz tot house tot eh van alles. Goeie muziek zeg maar. Je hebt sowieso alleen maar goede en slechte muziek, voor de rest slaan die hokjes helemaal nergens op. Dus goeie of slechte muziek en dan kies ik voor de goeie.

Je had het al over Fakkeltijd, nog meer projecten die eraan zitten te komen?
Sticks: Opgeduveld 2.

Wanneer kunnen we die platen verwachten?
Stick: Nou, weet je wat het is, je moet jezelf niet in de vingers gaan snijden. Eigen Wereld is net een week of twee uit, dus het zou stom zijn om dan volgende maand alweer Fakkeltijd te doen. Dat is niet slim.
Delic: In feite is er geen planning dus we moeten effe kijken. Zorgen dat het niet ondersneeuwt, voor hetzelfde geld komt Kubus met een nieuwe plaat in twee maanden, dan moeten we niet meteen Opgeduveld eruit gooien.
Sticks: Zou zonde zijn. Zou zonde zijn als door overkill de platen niet goed gecheckt worden terwijl wij er wel heel trots op zijn. Dat mensen denken “alweer Delic en Sticks daar heb ik nou effe geen zin in”. Zou zonde zijn.

De Buitenwesten tour is net geëindigd. Het begon als een eenmalig iets, toen kwam Lowlands, toen die tour, hoe is het toch uiteindelijk steeds een stapje groter geworden?
Sticks: Aanvragen bij het boekingskantoor simpelweg. We willen het wel beperkt houden. Gewoon vijf zalen en de Paradiso als afsluiter. Omdat die net weer een slagje groter is dan de Melkweg en die anderen waar we waren. Maar het is een hele toffe tour geweest, de tofste die we tot nu toe hebben gedaan. Omdat gewoon die hele familie er is, van Typhoon tot Duvel en Jawat, Kubus, iedereen. Het was echt heel tof om te doen, vooral het hoogtepunt van afgelopen zaterdag (de laatste Buitenwesten in de Paradiso, red.). Uitverkocht en mensen die zo uit hun dak gingen, te gek.
Delic: Allemaal gebitjes. Als je de zaal ik kijkt zie je allemaal gebitjes. Allemaal lachende mensen.

Maakt het de solo-optredens ergens dan niet een beetje eenzaam?
Delic: Nee, dat is anders. Dat is ook tof. Lekker luisteren naar je eigen showtje. Maar het is wel iets extra’s als je met vijf acts zo’n avond vol maakt, specialer dan als je gewoon een showtje doet.
Sticks: Ja, ik moet zeggen dat met alleen een Opgezwolle show het beter vol te houden is. Met Buitenwesten ga je dan ook meteen helemaal los.

En hoe hebben jullie uiteindelijk Lowlands beleefd?
Sticks: Dat was wel tof. Ik vond alleen dat we slecht gepland waren. We stonden zondagmiddag om zes uur geloof ik, dat is een beetje absurd, vond ik een beetje raar. Misschien dat het volgend jaar, als we weer uitgenodigd worden, beter geregeld kan worden. Maar het was leuk om te doen. Ik was drie dagen van de wereld joh.

Ligt dat ook in de planning, meer festivals spelen?
Sticks: We kijken gewoon wat we leuk vinden, wat er op ons pad komt. Dat ligt allemaal bij het boekingskantoor, die legt ons voor wat-en-wat. Wat ga je doen, heb je er zin in. We bepalen per ding wat we gaan doen.
Delic: En er zijn ook niet zoveel festivals, er zijn er drie, vier grote. En als je er een of twee van kan pakken dan is het ok. Maar je kan ook niet op alle festivals gaan staan want als je op Pinkpop staat dan zegt Lowlands “dan pakken wij jullie niet mee”.

Hoe zit het eigenlijk met de populariteit in België?
Sticks: De cd ligt daar net in een paar platenzaken, maar het is gisteren pas doorgekomen dat hij daar officieel uitgebracht gaat worden. De tweede of derde week van februari. Dus het is daar nog rustig.

Doen jullie daar nog veel shows?
Sticks: Vorig jaar hebben we er vijf keer gestaan ofzo, dus dat valt wel mee.

Is er een duidelijk verschil tussen het Nederlandse en het Belgische publiek?
Delic: Ze zeggen het anders, als je in Nederland staat zeg je “Opgezwolle!” en roep te de zaal “Op-ge-zwolle!” en daar is het “Opgezwolle!” en dan zeggen ze “Ok”. (lacht)
Sticks: Dat is wel een verschil.
Delic: En ze kennen de muziek niet zo goed, zeker als je vergelijkt met de Paradiso zaterdag. Los daarvan gaan ze nog wel aardig los.
Sticks: Ik moet wel zeggen dat ze het toch best wel goed kennen. Tenminste, de keren dat wij daar stonden stonden altijd wel mensen mee te rappen.
Delic: Ja dan zit je tien kilometer over de grens. In Gent kenden eigenlijk heel weinig mensen ons. Toch gingen ze nog best wel los. Ik hou wel van de Belgen.
Sticks: De Belgen zijn tof.

Hebben jullie nog een goede touranekdote?
Sticks: Zo, teveel om op te noemen, hou op. Zoveel dingen meegemaakt wat dat betreft. Op een gegeven moment in Eindhoven stond het hele publiek zo’n beetje op het podium. Dat was wel gekkigheid. Die shit is me wel bijgebleven. Rico en ik geven elkaar af en toe effe een blik van verstandhouding op het podium en ik kon hem helemaal niet meer vinden joh, hij stond ergens tussen het publiek. Effe de show stil gelegd, iedereen effe van het podium, dat was wel een grappige anekdote.

Ik hoorde dat jullie een hook-up hadden met Salah Edin en zo aan een beat van RZA zijn gekomen, hoe zit dat?
Sticks: Nou, opgehookt, ze hebben me benaderd om een track te doen voor Salah Edin z’n album. Ja, waarom niet? Ik respecteer ze omdat ze helemaal zelf hun eigen ding aan het opzetten zijn, of al hebben opgezet en de nummers die ik van hem ken vind ik wel dope, dus. Het is niet alsof we een samenwerkingsverband gaan doen, we gaan gewoon een nummer opnemen. Verder, die beat van RZA, het is niet belangrijk van wie die beat is. Het was gewoon een toffe beat.

Ga je daardoor iets internationaler denken?
Sticks: Nee, ik heb Delic en Kubus en dan heb je verder geen RZA meer nodig, om effe zelfverzekerd uit de hoek te komen. Maar zo zie ik het echt,
Delic: Ja.
Sticks: Vooral Kubus.
gelach
Delic: Ja, die lijkt echt op RZA
wederom gelach
Sticks: Nee, maar het is tof om te doen weet je wel, maar het is niet een streven van ons om internationale samenwerkingsverbanden op te zetten ofzo.
Delic: Wordt ook lastig, mensen in Amerika verstaan het Zwolse dialect heel slecht.
Sticks: Ja, dat valt me wel steeds vaker op.

Meer info: http://www.opgezwolle.nl

Geplaatst door bowie op 21 februari 2006