Onze Top Vijf Tips voor Lowlands 2017!

Nog maar een paar weken en het festivalseizoen zit er alweer op, en hoewel dat de sadboys in ons wakker maakt betekent het ook dat we weer naar een smakelijk toetje uit kunnen kijken: het Lowlands festival!

Gaat de nieuwe gloednieuwe Alpha tent echt een verbetering zijn? Zal het festival met zijn 25e editie de hooggespannen verwachtingen waarmaken? Vrijdag 18 augustus komen we erachter. Wij zetten alvast een paar acts wij enorm naar uitkijken op een rij.

Mura Masa
Zijn titelloze debuutalbum is nog maar een paar weken oud maar Love$ick, zijn samenwerking met A$AP Rocky, zorgt al sinds het begin van de zomer voor een frisse dosis uiterst dansbare synths. Hij werkte eerder ook al mee aan het album van Stormzy maar begon ooit met basgitaar spelen in punk en hardcore bands. Wij hopen dat zijn set op Lowlands laat zien hoe veelzijdig deze multi-instrumentalist van het eiland Guernsey wel niet is.

MHD
De koning van WOO HAH! speelde eerder deze zomer het festival in Tilburg al volledig plat en was een van de onmiskenbare hoogtepunten daar. Mocht je dat gemist hebben dan krijg je een herkansing in Biddinghuizen, waar deze Parijzenaar ongetwijfeld opnieuw laat horen dat zijn combinatie van trap en Senegalese tunes absoluut in de Champions League thuishoort. Stilstaan is geen optie.

Skepta
Ook Londenaar Skepta is een WOO HAH!-veteraan en zorgde daar voor een Koepelhal die van voor tot achter mee stond te rappen en sprongen, en waar minimaal een stuk of zes mosh pits te vinden waren. Dat Skepta nu van de X-Ray (waar hij de laatste keer dat hij Lowlands aandeed stond) naar de Bravo is gepromoveerd zegt wel iets over de zegetocht van grime in het algemeen, en Skepta specifiek. Losgaan met de mandem.

Migos
Migos heeft inmiddels al ruimschoots bewezen geen eendagsvlieg te zijn en leverde aan het begin van het jaar met Culture zelfs een verrassend album af, waarin hun trap vol met triplet flows een vlaag van melancholie meekreeg, die het naar een nieuw niveau tilde. Of de drie kameraden uit Atlanta dat live ook waarmaken moet blijken op de zondagavond van Lowlands, wanneer ze pogen niemand left off Bad and Boujee te laten.

Baloji
Deze Belg met een Congolese moeder was ooit lid van de Luikse formatie Starflam, die eind jaren ’90 en begin van de eeuw hoge ogen gooiden met hun Franstalige boombap. Nadat Balo de groep verliet was het een paar jaar stil rond hem, maar hij kwam uiteindelijk terug met portie verfrissende rap waarvoor hij zich ruimschoots liet inspireren door de muzikale tradities uit het land van zijn moeder. Een internationaal geluid dus, waar hij hopelijk zijn buurland nu ook mee veroveren gaat.

Lowlands beleeft zijn 25e editie op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 augustus. Naast de hierboven genoemde acts komt Cypress Hill een concert toevoegen aan hun uitstekende live reputatie, laat Australische beatbakker Flume er zijn verrassende en onvoorspelbare drumpatronen horen, en kun je er ook nog Nederlandse acts als Jonna Fraser, Ronnie Flex en SMIB checken.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 14 augustus 2017