Nul Elf Acht: Onafhankelijk werken voor je muziek

Halve Literatuur is anderhalve maand uit nu en de reacties zijn overwegend positief. Na een snippetmix op 1 december ploft het album een paar weken later al bij de eerste bestellers op de deurmat. Hoe plotseling de release ook lijkt, Halve Literatuur is zeker drie jaar in de maak geweest. Neger R. (Lay): “Het album was al een tijdje helemaal opgenomen, alleen duurde het wat langer voordat het geheel gemixt en gemasterd was. Dus wij zaten er al best lang mee, waren echt aan het wachten op de release. Toen het mogelijk was, wilden we ‘m dus meteen naar buiten brengen.”
 
Werken en promoten
“Vinnie Feij en Neger R., niks meer dat we hoeven. 
Beat, pen, papier, primaire levensbehoeften.” (Pen & Papier)
 
Was het leven maar zo eenvoudig als de hook op Pen & Papier. Echter, om brood op de plank te krijgen, zijn de weken van de twee rappers met heel andere zaken gevuld. Een fulltime baan zorgt ervoor dat de pen en het papier pas in de avonduren tevoorschijn kunnen worden gehaald. Dat er in aanloop naar de nieuwe cd niet al te veel promotie is geweest, heeft daar ook mee te maken. “We zijn hele rustige gasten wat dat betreft. En we hebben ook geen label, we moeten alles zelf doen. Het kost een hoop tijd allemaal”, verklaart Vinnie.
 
DJ Vindictiv, die wél leeft van allerlei werkzaamheden in de muziek (produceren, optreden, programmeren, workshops), legt de situatie wat verder uit: “Ik snap het gevoel wel dat er weinig promo is geweest, maar Vinnie zegt het in De Scène al: ze werken er vijf in de week. En dat is het eigenlijk gewoon. Je kan niet 24 uur per dag rapper zijn. Om het te redden moet je zoveel dingen doen om je muziek maken heen. Dan moet je bij een bruut label zitten en een brute manager hebben die zelfs je reet afveegt, dan kan je misschien hele dagen op een eiland gaan zitten muziek maken.” 
Lay: “Ik verwacht in Nederland niet rijk te worden van rap en ik wil toch rijk worden, dus ik werk gewoon door de week. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er niet vol voor gaan.”
Vinnie: “Nee, vroeger nam ik er ook gewoon vrij voor van m’n werk om te kunnen optreden.” 
Vindictiv: “Als wij er niet voor zouden gaan, zou de hele plaat er ook niet zijn.”
 
Niet geheel volgens de gangbare volgorde, maar komende vrijdag 10 februari krijgt Halve Literatuur alsnog een verdiende releaseparty in De Piek, Vlissingen. Niet lang daarna staat een videoclip gepland voor Wat We Brengen en in het vervolg van 2012 wil Nul Elf Acht met vooral het nieuwe materiaal wat optredens pakken in toffe zalen (groot en klein) en op festivals. Ook met merchandise in de vorm van T-shirts en stickers komt de promotie vanaf de releaseparty meer op gang.
 
 
Nul Elf Acht (drie) 
Overigens is Nul Elf Acht (voorheen 0118-Vier) gewend om alles met de eigen crew te moeten regelen. Het debuutalbum Flessepost (2004) werd ook ‘vanuit de kofferbak’ verkocht. De dan nog vierkoppige groep is al snel een gevestigde naam in de scene, vooral door Flessepost en de sterke EP Harde Schijf uit 2005. Na een laatste optreden op Definitie van Dopeheid een jaar later, geven achtereenvolgens KD en Junior er de brui aan. Eerstgenoemde wil geen groepsverplichtingen meer, maar blijft wel rappen. Junior, het broertje van Huckleberry Vinn, hangt zijn mic aan de wilgen en zoekt z’n ontspanning in bijvoorbeeld gitaar spelen en tuinieren. “In het begin vond ik het wel jammer, omdat het op dat moment lekker ging met 0118-Vier. Aan de andere kant heb je ineens maar twee meningen in plaats van vier, dus dat is wel wat eenvoudiger”, zegt Vinnie. “Het was sowieso meteen duidelijk dat wij door zouden gaan”, vult Lay aan.
 
Officieel besproken is het niet, maar het kwartet dat een duo werd, groeit de afgelopen jaren uit tot een trio. Eén Vindictiv beat wordt een paar Vindictiv beats en uiteindelijk is de producer/dj vast groepslid. Zeven van de dertien producties op het album hebben een oorsprong in de platencollectie en MPC van Vindictiv, vijf beats komen van Lostsun en eentje van DJ Optimus. Voordat er ook maar één track is gemaakt, is de albumtitel trouwens al bekend. Vinnie: “Murderkees (rapper uit Zeeland, red.) begon over literatuur. Hij zo: “Ik wil een EP’tje maken, Literatuur. Je weet toch van liters drank.” Hahaha. En toen zei ik zo: “Nee, dan moet je Halve Literatuur doen gek.” Lay: “Dus over een half jaar komt er nog een EP uit van Murderkees met die titel haha.” Eén van de redenen dat er lang is gewerkt aan het album, is de thematische uitwerking per track. Beat, lyrics en sfeer moeten bij elkaar passen, zoals ook de losse tracks met elkaar weer moeten matchen. Vindictiv: “We hebben wel met z’n allen gezegd dat we een cd wilden met echt één geluid. Dat is gelukt. Ik hou van albums. Op sommige ‘albums’ van nu hoor je twintig verschillende producers en daar word je heel onrustig van, omdat elke track totaal anders is.”
 
Eigen wereld 
“Ik trip op rhymes, ik trip op beats,
Maar vergelijk me alsjeblieft niet met de hiphopscene.” (De Scène)
 
Tijdens een interview met HIJS in 2004 laat Vinnie weten het grootste deel van de Nederlandse hiphopscene zwaar bagger te vinden. De track De Scène beluisterend, is daar de afgelopen jaren niets aan veranderd. Hoewel Lay en vooral Vinnie op dat nummer fel van leer trekken tegen rappertjes, luistert laatstgenoemde amper nog hiphop van eigen bodem. “Ik vind ook sowieso de nieuwe sound niet zo tof. De moderne sound, elektronische shit allemaal, dat is niet mijn ding.” Verzadigd door de bagger zo legt Vindictiv uit: “Het aanbod is zo groot geworden en het is zo makkelijk voor iedereen om zich aan te bieden. Maar het gros van wat zich aanbiedt, is inderdaad gewoon bagger. Als je die bagger vaak voor je kiezen krijgt, heb je op den duur een overkill aan bagger en heb je geen zin meer om überhaupt wat te checken. En als je wat ouder wordt, word je er ook wat makkelijker in om het te laten voor wat het is. Dan kom je op het punt dat je het niet meer checkt en dat je alleen maar bent geconfronteerd met bagger.”
 
Lay kan bijvoorbeeld genieten van Hefs Hefvermogen en Vinnie erkent dat er in ons land zeker ook gasten wel goed bezig zijn, maar: “Ik heb geen tijd om dat allemaal te gaan volgen joh. De tijd naast je werk steek je in je eigen shit, voor de rest heb je niet zoveel tijd. Ik ben er ook niet zo mee bezig. Er zijn wel een aantal gasten natuurlijk waar we mee werken: Ill Pro, CC, KD, Bandit. Maar dan is je tijd ook gewoon op weet je. En ik denk dat het wel klopt dat we gewoon een beetje in ons eigen wereldje zitten.” Zeker samenwerkingen buiten de eigen Zeeuwse omgeving zijn schaars. Lay: “We zijn sociaal denk ik niet zo sterk haha.”
 
 
Onafhankelijk
Gek genoeg is er in alle 0118 jaren geen sprake geweest van een mogelijke deal bij een label. Het zou ook alleen maar interessant zijn bij volledige creatieve vrijheid, hetgeen vaak niet samen gaat met geld verdienen. Vinnie op Wat We Brengen:
 
“Velen maken op de stage alleen de tijd nog maar vol. 
Zo gaat het vaak na de ontmoeting van geld en muziek. Dan telt alleen je image, dus Kees bel ons maar niet (snappez-vous?)” (Wat We Brengen)
 
“Het is meer een statement. Een soort metafoor. Ik doe gewoon m’n eigen ding en bel me maar niet voor je shit weet je. Snap je wat ik bedoel? Commerciële muziek vind ik gewoon bijna altijd kwalitatief slecht, goedkoop. Ik hou van ‘echte’ muziek.”
 
De drie liefhebbers vinden het gewoon tof voor zichzelf en de verzamelaars om een fysiek product uit te brengen, om echt een album na te laten. Vinnie vindt het mooi dat Flessepost voor boven de zestig euro op eBay staat. Al met al komt de situatie erop neer dat Nul Elf Acht de productie van die cd’s, plus T-shirts en stickers zelf bekostigt. Vindictiv: “We hebben 1000 cd’s laten drukken, dus we kunnen nog even vooruit. We moeten rond de 200 zitten om uit de kosten te komen. In bepaalde dingen moet je gewoon investeren, zoals shirts en stickers. En met een beetje geluk zit er uiteindelijk wat extra’s bovenop, waardoor je een startkapitaal krijgt en je het volgende ook weer kunt bekostigen.”
Lay: “En zo maak je stappen.”
Vindictiv: “Ja, en dat is eigenlijk ‘swag’ weet je. Dat is eigenlijk ‘money stacken’ haha.”
 
Ook in de wat verdere toekomst na de huidige Halve Literatuur periode zullen de Zeeuwen van zich laten horen. Samen met KD werkt Neger R. aan een project, dat vooralsnog geheel geproduceerd is door Vinnie. Een complete 0118-Vier reünie is niet aan de orde, maar incidenteel kunnen ze best met z’n allen wat doen, zoals de track K.G. de Show op Halve Literatuur. Eigenlijk zijn Huckleberry Vinn en Neger R. de Vries altijd wel bezig. Als ze tijd hebben dan. 
Het is tien uur ’s avonds wanneer de twee mc’s me afzetten op het station van Middelburg. Ze rijden door naar hun thuisstad Vlissingen om nog even te tapen in de studio voordat de volgende werkdag een feit is.
 
Geplaatst door bowie op 7 februari 2012