NP404 rapt alles van haar hart af en is nu ‘Lichtwerker’

Ze zou afkomstig kunnen zijn uit dezelfde lichting als waar Mobb Deep, Smif-N-Wessun en Capone-N-Noreaga deel van uitmaken, maar niets is minder waar. NP404 -aangesloten bij het Eastgarden Music-label- is een redelijke rookie, maar rapt met een rugzak die belachelijk vol met levenservaringen zit. Met haar debuutplaat kerft ze haar eigen paragraaf in het cement der Nederlandse hiphop.

Toen we NP404 vorig jaar vroegen voor de serie Roffa Represent kenden we door haar muziek al een deel van haar verhaal. De documentaire gaf daar een supergrote aanvulling op. Ze verhuisde van Weert naar Rotterdam en vond daar een nieuwe familie; Eastgarden. Daar is ruimte om zowel persoonlijk als muzikaal te groeien, en een plek waar ze van de complete chaos die haar leven op dat moment is weer herstelde orde te maken.

Bij openingsnummer Doorslaggevend wordt meteen duidelijk wat voor een plaat Lichtwerker is geworden. Persoonlijke teksten van NP404 worden gebracht op boombapbeats die uit halverwege de jaren negentig hadden kunnen komen. Haar gedachten, en daarmee de heftige gebeurtenissen uit haar verleden, legt ze bloot. Op die manier zoekt ze de balans tussen zichzelf groot houden en zichzelf klein maken. Ze heeft hoorbaar veel meegemaakt, maar wist de knop om te zetten en werkt nu vanuit de duisternis langzaam naar het licht. De mineurige vioolsamples, de gevoelige gitaarlijntjes en de straight forward drums ondersteunen dat gevoel.

De door haar opgekropte problemen en spanningen uit ze op de zes tracks met beats. Die zijn door vijf verschillende producers gemaakt. Toch is er de samenhang in de productie, samen met de hardop opkrabbelende dame, wat de EP maakt. Het enige jammere is dat haar refreinen niet bijzonder goed blijven hangen. Dat komt omdat ze qua intonatie en flow vaak niet veel verschillen van de coupletten. Een featuring op (een van) de hooks had niet misstaan, maar had misschien weer afgedaan aan de hoofdpersoon, die haar eigen verhaal vertellen omdat het van haar hart moet.

De boodschap trekt dat meer dan recht. Het is namelijk geen taboe om het over nare gebeurtenissen uit het verleden te hebben. Zeker niet als die je voor het leven hebben getekend. In het spoken word-sluitstuk Ontnomen, doet ze met een fraaie vertelwijze een lugubere onthulling. Kippenvel gegarandeerd. Wie goed tussen haar regels door luistert, hoort NP404 vertellen dat er een uitweg is. Je lot ligt in je eigen handen en stabiliteit is daarbij de sleutel.

Haar flow is af en toe wat onorthodox, de zinnen zitten bomvol met informatie en die combinatie maakt dat het nogal veel is wat op je afkomt. De uiterst persoonlijke verhalen van Nadeche maken dat meer dan goed. Ze geeft haar schouder voor een ieder die worstelt met soortgelijke problemen, als een echte lichtwerker. De videoclip en docu van Rauwkost Collective en de muziek van haar debuut-EP vormen samen de zoektocht van NP404 naar zichzelf. Eentje die je, zeker als je van ongepolijste rauwheid houdt, moet volgen.

Voor de liefhebbers: de plaat is bij haar zelf (DM op Insta!) verkrijgbaar op CD en is hieronder te streamen.

Geplaatst door bowie op 23 juni 2020