Nottz – You Need This Music

Gezien de titel van het album is Nottz vrij zeker van zijn zaak. You Need This Music is nogal een statement van een producer die mondjesmaat een verse gedropt heeft in het verleden. Als het gaat om producties is Nottz absoluut geen kleine jongen. Hij leverde producties voor mainstream MC’s als Snoop, Biggie, Busta, 50 & G-Unit, en underground artiesten als MURS, Termanology, Canibus en Krumbsnatcha. Als MC is Nottz echter onervaren, en dat is op deze plaat te horen. You Need This Music telt een enorme lijst gastbijdrages en dat is maar goed ook.

Op maar 3 van de 14 tracks horen we alleen Nottz. Op basis van die 3 solo tracks en zijn overige verses op het album kan gezegd worden dat Nottz een heel album als MC onuitstaanbaar zou zijn. Hij komt met simpele rijms en breekt zinnen halverwege af. A Dream Come True is misschien wel de slechts uitgevoerde tribute aan de gevallen muziekhelden ooit:

“Chillin with J Dilla / eating lunch/ at the Scott / La Rock cafe with Pac, Big and Pun.”

“And right behind him was Bob Marley in a 2 doors / Jimi Hendrix ridin’ shotgun / Freaky Tah blowin’ shotguns / With Big L uhuh.”

Wanneer je Nottz bovenstaande lines hoort spitten klinkt het al vreemd, maar wanneer je het opschrijft, zie je pas hoe onlogisch en vreemd de woorden in elkaar steken. Op Dontcha Wanna Be (My Neighbour) met Asher Roth is niet alleen Nottz hinderlijk aanwezig. Ook Roth en het vreemde stemmetje in het refrein maken van deze goed geproduceerde beat een draak van een track.

En dat is een beetje de vreemde rode draad van deze plaat. De beats zijn allemaal goed en Nottz is het produceren absoluut niet verleerd, maar veel tracks hebben verses die de track zwaar naar beneden halen. Op Never Caught Slippin’ is het de verse van Snoop, maar op de meeste tracks zijn het Nottz’ eigen verses. De manier waarop hij smooth een verse voor de dames probeert te spitten op I Still Love You komt niet over, How Long Will It Last klinkt zeurderig en ondanks Dwele’s goede performance op You Need This Music stoort Nottz simpele manier van rijmen wederom.

De paar tracks die wel de moeite waard zijn moeten het hebben van de featurings. De verses van I Do It For Yawl zijn fan mails aan Nottz met als afzenders de heren van Little Brother en de Canadese Kardinal Offishall. Dankzij Joel Ortiz is The Cycle een goede track.

De titel van het album You Need This Music klopt gedeeltelijk; de muziek op de plaat bestaat uit goede beats en prima producties. Maar het tekstuele gedeelte van de plaat is vaker storend als aangenaam. Some Of You Might Want This Music was wellicht een betere titel geweest.

Tracklist:

01. Intro (met Travis Barker)
02. Fair Warning
03. Blast That (met Black Milk)
04. Shine So Brite
05. You Need This Music (met Dwele)
06. I Do It For Yawl (met Kardinal Offishall & Little Brother)
07. How Long Will It Last? (met Joy Denalane)
08. A Dream Come True
09. I Still Love You (met Mayer Hawthorne)
10. Dontcha Wanna Be (My Neighbor) (met Asher Roth & Colin Munroe)
11. No Money Down (met Terese Cook)
12. Never Caugh Slippin’ (met Snoop Dogg & Royce Da 5’ 9″)
13. The Cycle (met Joel Ortiz)
14. Right Here (met Bilal)

Geplaatst door bowie op 16 december 2010