Street art is niet statisch. Er verdwijnt werk van de straten en er komt werk bij, en als het aan ons ligt gaat dat tweede sneller dan dat eerste. De Rewriters-app is daarom alweer aan een flinke update toe, waarin maar liefst acht nieuwe werken te zien zijn, van Bier & Brood, Enigma Geometricks, Lastplak Collective, I Am Eelco, Ox-Alien en Thor, MeLikePainting, Rul3rs, Opperclaes en Ces 53.

Update Knop

Als je de app al aangeschaft hebt via de App Store (voor iOS toestellen) of Google Play (voor Android-toestellen) kun je de update gratis binnenhalen door op het openingsscherm de ‘Update route’-knop linksboven aan te tikken. Zodra je dat gedaan hebt, zijn de acht nieuwe muren in de route opgenomen.

Heb je de app nog niet, dan is deze voor €1,09 in iOS of voor €0,99 in Android aan te schaffen. Toekomstige updates blijven gratis. Dat geldt uiteraard ook voor de compleet nieuwe, derde route die er in september bij komt in de Rotterdamse wijk Crooswijk. De route door het centrum van Rotterdam is nu al geüpdatet, en daar kun je onder meer de volgende vier werken in vinden.

Bier & Brood maakte dit werk tegenover het Erasmus MC, de plek in Rotterdam waar dagelijks talloze onderzoeken plaatsvinden die zich richten op het binnenste van de mens. Zoals in veel van hun werk, laten zij hun gedetailleerde en herkenbare zwartwit schildering reageren op de omgeving waarin het zich bevindt. ‘Endoscopia’ is de titel die zij aan deze muur gegeven hebben, waarin uitvergrote cellen, bacteriën en medicijnen onder de kaders uit en de wereld in stromen.

‘Painting in the global tradition, slight return’ is de titel van dit werk door veteraan Ces53. De stilering en felle kleuren van de figuren erin doen zowel denken aan de reusachtige demonen die als bewakers in antieke Boeddhistische tempels staan, als de illustratiestijl van het oude Egypte. Tegelijk worden er overduidelijk modernere attributen in verwerkt, zoals de bolhoed van de middelste figuur of de hamer en sikkel van de Sovjet Unie daarop. In de mix ontstaat zo een eigen iconografie, die met zijn groene vlammen van het radiale kleurverloop in de achtergrond afspat.

Deze muurschildering is een samenwerking tussen I Am Eelco, Ox-Alien en Thor. Hun stijlen zijn divers, maar worden vernuftig aan elkaar verbonden. De vossenkop rechts is van I Am Eelco, het konijn aan de linkerkant is van Thor. Uit de pijp die het konijn rookt, wuift een paarse rook; een creatie van Ox-Alien. De manier waarop de rook door de hele tekening heen cirkelt maakt het een verbindende factor tussen de verschillende stijlen, en creëert tegelijkertijd de illusie van diepte in de compositie.

‘Blue Wall’ is een werk van Lastplak Collective. Aan deze wand is gewerkt door twaalf van hen: Ox-Alien, Thor, Doodkonijn, Oles, Grrt, Sake,  Boortorrie, Pinwin, MeerBeer, Stoog, KBTR en Super158. Het is de tweede keer dat deze wand door hen is beschilderd. Dit keer is gekozen voor een verbindend, blauw kleurenpalet, met “kauwgom” als thema. Juist omdat het door twaalf mensen op een freestylende manier is gemaakt, ontstaat er een speelse interactie tussen de afgebeelde karakters. ‘Blue Wall’ is zo een werk geworden dat lang blijft boeien.

Dit is nog maar de helft van het nieuwe werk dat in deze update te zien is, dus trek comfortabele schoenen aan laat je door je iPhone of Android-toestel door Rotterdam leiden!

Meer Nieuws, Rewriters