Eind jaren ’70, begin jaren ’80. In de pioniersjaren van graffiti kwam de activiteit vanuit verschillende richtingen; enerzijds waren er de counterculturen van de punk, fanatieke voetbalsupporters en hiphop. Daarnaast was er interesse voor dit nieuwe fenomeen in de museumwereld. Zo sloegen in ’83 Museum Boijmans van Beuningen en het Groninger Museum de handen ineen om New Yorkse subway-kunstenaars naar Rotterdam en Groningen te halen. De Kladmuur Hangout, een samenwerking tussen WORM, Hiphop In Je Smoel, Mick la Rock en Kladmuur, herinnert in het laatste weekend van mei aan deze beginperiode. Met een magazine, een expo, een filmvertoning én een aantal speciale podcast-afleveringen.

Drie podcasts staan er gepland, eind deze week. Donderdag 27 mei, vrijdag 28 mei en zaterdag 29 mei duik je mee in de pioniersjaren. Hoe zette graffiti voet op Nederlandse bodem en hoe werd ermee omgegaan? Enkele sleutelfiguren komen langs in WORM en praten met host Jaap van der Doelen, journalist bij onder meer Hiphop In Je Smoel. Over het verzamelen van foto’s uit die tijd en het publiceren ervan, stripverhalen over magere maar moedige ratten en vanuit Rotterdam heel de wereld over reizen als graffiti-schrijver. Jij kunt gratis online meekijken- en luisteren, dus wees welkom! Hieronder kun je de live stream-link vinden en staat info per aflevering uitgesplitst.

Live stream:

KLADMUUR HANGOUT: EARLY TAGS + GRAFFITI from WORM on Vimeo.

Donderdag 27 mei — 19.30u: Red Rat

Red Rat is een strip getekend door Johannes van de Weert, zanger van Rondos. De uitgaven werden in de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw gedaan door Stichting Raket uit Rotterdam. Red Rat was geen held. Eerder een onschuldige voorbijganger, die door maatschappelijke strubbelingen van hot naar her, en van het kastje naar de muur werd gedreven. In het stripverhaal De Avonturen van Red Rat namen magere ratten het met de moed der wanhoop op tegen de heersende klasse der corpulente varkens. (rondos.nl)

Vrijdag 28 mei — 19.30u: Ces53

Deze podcast gaat over een boek dat wordt uitgebracht. Over Rotterdam anno nu, maar ook kritische verhalen uit de oude doos. Over zelf nadenken en niet alles aannemen wat je wordt voorgeschoteld. Ces53 is actief sinds 1985, en is de maker van vele internationale street art/graffiti muurschilderingen. Dit doet hij voornamelijk in Europese steden, maar ook daarbuiten zoals in Mexico, de Verenigde Staten en Birma. Een interview met Ces53 naar aanleiding van zijn boek is hier te lezen.

Zaterdag 29 mei — 19.30u: Wessel Wessels & rotterdamgraffiti010

De laatste uitzending gaat over het verzamelen en publiceren van graffiti-foto’s; eerder in een boek en nu op Instagram. Een van de makers van het boek Graffiti in Rotterdam in gesprek met rotterdamgraffiti010.

 

Alle podcast-uitzendingen zijn achteraf terug te luisteren. Meer info daarover volgt.

Kladmuur hangout is een samenwerking tussen WORM, Hiphop In Je Smoel, Mick la Rock en Kladmuur. Partner: Groninger Museum

Meer Nieuws