Nicolay & Kay – Timeline

In relatief korte tijd heeft producer Nicolay op geheel eigen wijze een niche voor zichzelf gecreëerd binnen de Amerikaanse hiphopscene. Na het overweldigende succes van Connected in 2004 (samen met Phonte Coleman onder de naam Foreign Exchange) verschenen er drie soloprojecten; The Dutch Masters Mixtape Volume 1 (2005), City Lights 1.5 (2005) en Here (2006) Op het laatstgenoemde album is ook een gastbijdrage van rapper Kay terug te vinden. Iemand met wie Nicolay al regelmatig materiaal uitwisselde. Zo ontstond uiteindelijk ook in 2007 het concept voor Timeline, een album dat de instrumentals van Nicolay combineert met de levensverhaallijn van geboorte tot dood die Kay in zijn teksten heeft verwerkt.

Matthijs Rook onderscheid zich als producer met name door zijn soulvolle creaties die voor een groot gedeelte gebaseerd zijn op live ingespeelde stukken. En met name dat aspect is ook weer duidelijk hoorbaar op Timeline. Geen ‘aha!’ momenten van samples die herkend worden, maar verse beats boordevol creativiteit en vooral diversiteit. Erg leuk om dan de detailvolle loops eruit te vissen.
Een nadere kennismaking met Kay als rapper volgt direct op de tweede track Blizzard waarin hij zijn jeugd uiteenzet met lyrics als “I was born in the snow, in the age of smack, my parents paid dues. Man, they marched for that.” Vocaal wisselt hij zijn thema’s vervolgens goed af zoals blijkt uit tracks als The lights (waarin de blindheid door roem en succes als artiest wordt aangehaald) en Through the wind (liefde) Af en toe wordt zijn stemgeluid wat monotoon, maar de afwisseling qua beats (met name in tempo) zorgt ervoor dat Kay over de gehele linie een degelijke indruk achter laat. Dat geldt trouwens ook voor het album als geheel. What we live is een hoogtepunt, net als Grand theft auto waarin Kay in hoog tempo een politieachtervolging op hemzelf verwoordt. De verhaallijn wordt afgesloten met When you die (een bijna dood ervaring die word beschreven) en Dancing with the stars.

Het idee achter Timeline als geheel is bijzonder goed uitgewerkt. Met 12 tracks is precies de goede balans gevonden om de luisteraar geïnteresseerd te houden in de diverse thema’s die worden aangesneden. Qua beats staat Nicolay gewoon garant voor kwaliteit. Kay’s teksten zijn over het algemeen in orde, maar qua flow moet hij het afleggen tegen bijvoorbeeld Phonte, waarmee Nicolay eerder samenwerkte. Al met al een geslaagd project, waarmee nogmaals wordt bevestigd wat goede internetrelaties kunnen bewerkstelligen. Next stop for Nicolay; een tweede Foreign Exchange album in 2008. Stay tuned!

Tracklist:
01. Time: Line
02. Blizzard
03. Lights
04. Through the Wind
05. What We Live
06. I’ve Seen Rivers
07. Tight Eyes
08. As the Wheel Turns
09. Gunshot
10. Grand Theft Auto
11. When You Die
12. Dancing with the Stars

Meer info

Geplaatst door bowie op 19 maart 2008