The Next MC: een tweeluik over ’s lands grootste hiphoptalentenjacht

Na het afgelopen seizoen waarin D-Double met de eer ging strijken en een andere finalist, Ares, onlangs een platendeal met Topnotch in de wacht sleepte, kreeg zowel de jury als de presentatie dit seizoen een ander gezicht. Negativ en Rotjoch bleven zitten in de jury, maar Faberyayo zijn plek werd ingenomen door Brainpower en Tim Beumers. De presentatie was in handen van Kraantje Pappie en Geraldine Kemper die het stokje overnamen van Mr. Polska.
Met Expeditie Robinson finalist Geraldine Kemper werd er voor een presentatrice gekozen met weinig associatie met hiphop. “Ik denk dat Rotjoch er een nieuwe draai aan wou geven. Met in de presentatie iemand die veel van hiphop af weet in de vorm van Kraan en iemand die er vrij weinig vanaf weet, maar met een frisse kijk op het geheel in mijn persoon. Ik was ook gelijk enthousiast toen ze mij er voor vroegen.”
Ook hiphopveteraan Tim Beumers verscheen dit seizoen voor het eerst op het toneel van The Next MC. Hij legt uit waarom hij in de jury is gestapt. “Ik ben gevraagd om deel te nemen aan The Next MC. 101Barz steekt al jaren een hoop tijd en geld in Nederlandse hiphop. De intentie en de gedachten van de mensen achter 101Barz vind ik geweldig. Om hier een bijdrage aan te mogen leveren, zie ik als een voorrecht. Daarnaast vind ik talent een moeilijk iets. Talentenjachten zijn zo goed als de organisatie die ze organiseert. Veel talentenjachten zijn niks meer dan een middel om de juryleden relevant te houden en geld te kloppen uit de zakken van de kijkers. Als je daar tegen bent, kun je er alleen in positieve zin aan bijdragen door het anders te doen. De kennis die je als persoon hebt opgebouwd in je leven is in mijn ogen daar om te delen, dit was voor mij dus een prima aangelegenheid om dit te doen. Put your money where your mouth is.”

 

The Next MC kende dit jaar drie voorrondes. In die voorrondes mochten 85 MC’s aan de jury laten zien waarom zij er met de titel The Next MC vandoor zouden moeten gaan. De jury keek naar geloofwaardigheid, skills, inhoud, originaliteit, veelzijdigheid, flow, de performance en zocht in de kandidaten de onverklaarbare X-Factor. In elke voorronde konden uiteindelijk vier MC’s een plekje verdienen op de bank tegenover de jury. Als je er aan het eind van de betreffende voorronde nog op zat, verdiende je een plek in de kwartfinales.
Hoewel er een aantal sterke MC’s de auditieruimte betrad, liet de kwaliteit in de voorrondes soms te wensen over. Tim kijkt hier toch positief op terug.
“Ik vond het algehele niveau verrassend positief. Voor de audities zijn de beste en de slechtste uitgenodigd. Je wilt iets hebben waar je trots op kan zijn, maar je wilt ook kunnen lachen, het is wel tv natuurlijk. Van de 85 MC’s waren er zeker tien die ik echt goed vond, dat is 1 op de 8,5. Dat is hoger dan ik normaal op internet zie, dus ja, dan ben je positief verrast.”

 

 

Een auditie doen voor de kritische, maar oprechte jury kan soms confronterend zijn voor kandidaten. Tijdens het eerste seizoen van The Next MC kreeg MC Kees na zijn optreden veel negatief commentaar van de jury. De reacties en negativiteit die daar op volgde op het internet deden Kees besluiten om zich van het leven te beroven. Tim heeft hier een duidelijke mening over. “Laat er geen misverstand over bestaan. MC Kees kreeg veel commentaar, maar het was Kees die zelfmoord heeft gepleegd. Kees had in zijn privéleven al heel veel problemen. Wat er allemaal mis was in zijn hoofd, daar is niemand uit de jury verantwoordelijk voor. Dat maakt het niet minder tragisch dat iemand op zo een jonge leeftijd niet de hulp of persoonlijke kracht heeft gehad om geen zelfmoord te plegen. Als je naar The Next MC komt, dan moet je in je achterhoofd houden dat je niet wordt geknuffeld. Het is en blijft hiphop en ook in de jury zitten figuren die de zaag erin gooien als dat moet. Ook dit jaar waren er weer mensen waar je direct aan merkte dat ze mentaal niet stabiel waren. Die probeer je dan een hart onder de riem te steken door ze te vertellen dat ze vooral door moeten gaan om zich te uiten, maar wel voor zichzelf. Therapeutisch schrijven. Je hebt mentale sterkte nodig om kritiek aan te kunnen. Blijf weg van Youtube als je geen kritiek kan verwerken.”

 

Via Youtube konden hiphopliefhebbers twee van de drie uiteindelijke finalisten al aardig goed kennen. Kaascouse was voor het programma vooral bekend als battlerapper en als lid van de formatie Kortsluiting (met Pro6verbaal en Risskant) en G-No bracht sinds 2007 al vijf mixtapes uit en bracht vorig jaar een banger uit met Spinal en Lone Ranger in de vorm van Boos op de wereld.
Na een kwalitatief hoogstaande halve finale bleef er naast G-No en Kaascouse ook Roy Kable over. Het werd uiteindelijk een close call met Kaascouse als winnaar. De triomfator legt zijn motivatie om mee te doen aan het programma uit: “Dit soort gelegenheden bieden een perfecte kans voor MC’s die echt dat stapje willen maken naar het volgende niveau. Daarnaast geloof ik dat de Nederlandse hiphopscene nog steeds niet de erkenning en de mogelijkheden krijgt die het eigenlijk verdient van o.a. Hilversum. Een programma als The Next MC brengt op een positieve manier talent in beeld en laat zien hoe erg dit leeft onder de jongeren.”

 

Voor G-No bracht het programma eindelijk een gevoel van erkenning met zich mee.
“Absoluut en daarnaast had ik zonder The Next MC minder snel zo´n groot publiek kunnen bereiken. Ik ben sinds mijn deelname aan The Next MC ook veel gegroeid als artiest. Zowel op artistiek als op persoonlijk vlak.”
En persoonlijk werd het vaak bij G-No. Zijn bittere levensverhaal verwoord in zijn auditie maakte veel indruk op de jury en het publiek. “Ik vind het heel belangrijk om me als artiest bloot te geven. Door mezelf zo kwetsbaar op te stellen, kunnen andere mensen zich met mij identificeren. Ik snap de kracht van woorden. Dat maakt een echte MC in mijn ogen.”
G-No stoomde met gemak door naar de halve finales. Maar hierin belandde de Rotterdammer in een deathmatch tegen Doetinchemmer Ries voor een plek in de finale. Het fenomeen deathmatch was nieuw dit seizoen in The Next MC. Vanaf de kwartfinales zijn er naast degenen die rechtstreeks doorgaan, twee kandidaten die het tegen elkaar opnemen voor de laatste plaats in de volgende ronde. Ze konden dit doen in de vorm van een freestyle maar er kon ook tegen elkaar gebattled worden. Dit leverde al een vermakelijke battle op in de kwartfinale tussen Jeevz en Kaascouse, maar in de halve finale ging het er fel aan toe toen G-No het opnam tegen Ries. Ries pakte G-No hard en persoonlijk aan. G-No kijkt hier echter zonder wrok op terug. “Ik heb er veel van geleerd. Voornamelijk dat ik altijd scherp moet zijn en niks aan het toeval moet overlaten. Het was een toffe ervaring en een battle blijft een battle.”

 

 

Naast de deathmatch was ook de cypher in de finale een hoogtepunt. “Je had erbij moeten zijn, op camera is het gaaf, maar live was het echt een happening. Ik ben blij dat ik dat van dichtbij mee heb mogen maken”, aldus een enthousiaste Tim Beumers. In die cypher kwam Kaascouse met een paar zeer sterke lines. Zo verwachtte hij bij winst een overwinningslapdance van Geraldine. “Die heeft hij niet gehad. Wel een overwinningsomhelzing. Daar moest hij het mee doen. Maar van het prijzengeld kan hij wel naar een striptent voor een lapdance, haha”, zo lacht de presentatrice.

 

 

De sfeer was prima, zo schetsen de betrokkenen. “Ik heb van veel dingen genoten. De drive van de organisatie en de juryleden om een verschil te willen maken achter de schermen. Om te zien dat er geen ouderwetse mentaliteit heerste achter de schermen, maar een hoog gehalte van ‘wij doen dit samen’. Ook onder de deelnemers was veel ‘gunning’. Dat vind ik geweldig om te zien”, zo spreekt Tim. Geraldine vult aan dat de sfeer super was zowel voor als achter de schermen. En hoopt volgend seizoen weer te mogen deelnemen aan het programma waarin ze als tamelijke leek verrast was door het hoge niveau. “Vooral de finalisten vond ik erg goed. Het niveau lag zo hoog dat het voor de jury echt een enorme opgave was om de winnaar te kiezen. Het was zó close. Ik ben blij dat ik de keuze niet heb hoeven maken, al kon ik me wel vinden in de uiteindelijke beslissing voor Kaascouse.”
Voor jurylid Tim was het een keuze die voor hoofdpijn zorgde. “De keuze tussen G-No en Kaascouse was een onmogelijke voor mij. Ze hebben allebei een unieke persoonlijkheid en zijn uitstekende MC’s. Kaascouse is veelzijdiger dan G-No in mijn belevingswereld. G-No raakte me meer. De uiteindelijke keus was een democratische, ik twijfel of ik de keus alleen had kunnen maken.”

 

Het slotwoord is natuurlijk aan de democratisch gekozen winnaar. “Het is voor mij prioriteit nummer 1 om nu in ‘the picture’ te blijven en zoveel mogelijk vruchten te plukken van deze ervaring. Gelukkig heeft dit programma veel goeds gedaan voor mijn netwerk, dat ik nu kan gaan inzetten. De finaletrack is uitgebracht en is op FunX gelijk ‘De Dixte’. Verder is het de bedoeling dat we begin 2014 gelijk gaan knallen met nieuwe muziek! Ik heb de titel binnen, nu wil ik het hele land!”

 

Lees hier deel 2 van dit achtergrondstuk, waarin rappers als Spacekees, Spinal, Diggy Dex en Akwasi aan het woord komen over The Next MC!

Geplaatst door bowie op 27 december 2013