Newcleus

Oldschool in de vorm van Newcleus die voor een exclusieve show naar de Melkweg waren gekomen. Onze eigen oldschooler Henk Bakboord nam met veel plezier een kijkje en kwam terug met een recensie en een interview.

Als Oldskool hiphopper ‘sloeg’ ik in de legendarische BOC te Amsterdam in 1983 (ja, daar begon het allemaal) mijn allereerste dansschijnen op de tonen van ‘Jam on it’ en ‘Jam on revenge’ (beter bekend als ‘The Wikki-Wikki song’).
De formatie die deze vette beats ten gehore bracht luisterde naar de naam Newcleus. Dit was voor ons toentertijd totaal onuitspreekbaar en iedereen maakte er maar wat van. Incluis de DJ’s van de vele piratenstations in 020 en directe omgeving. Dus voor eens en voor altijd: Noew-klie-us! En géén ‘Noew-cloes’ a.u.b…Dit laatste op speciaal verzoek van de bandleden.

Het optreden in de Melkweg begon ietsje later dan gepland, maar dat mocht de pret niet drukken. DJ’s Baron en Suez draaiden strakke electro-beats waar ik behoorlijk van uit mijn plaat ging.
Uiteindelijk betrad het tweetal (dacht dat ze met z’n drieën waren…) met drummer, bassist/toetsenist het podium en kondigde Cozmo-D aan dat dit optreden meer als een jam gezien moest worden waarvoor zij amper hadden gerepeteerd. Het ware hun vergeven.
De eerste songs bestond uit nieuw werk en enkele tracks van hun nieuwste release AD2005. Deze naam is onlangs veranderd in Return to Earth. Ook liet Cozmo D weten dat Electro Funk en de lounge-achtige house beats hun tegenwoordig meer liggen. Ook de tonen van George Duke en Parliament zijn een grote bron van inspiratie voor Newcleus.
Het concert begon een beetje lauw, maar dat was natuurlijk omdat het verwende Amsterdamse publiek gewoon op de oude hits stond te wachten. “Maar geen zorg” verzekerde Cozmo D ons. “We gaan straks een paar oude tracks voor jullie spelen!”
Het nieuwe werk maakte heel wat los bij het publiek dat de eisen naar beneden schroefde, beseffende dat het hier om een spontane jam ging ipv een strak geregisseerd concert.
Met bewondering keek ik toe; Als dit een spontane jam was, hoe zou een strak concert er dan uit zien? Van enkele aanwezigen vernam ik dat de zang hier en daar wat te wensen overliet.
Maar kom op mensen, we hebben het hier over oldskool helden die net ietsje meer dan 30 jaar op het podium staan. Zij stonden niet alleen aan de wieg, maar hebben ook de luiers verschoond van de wereldomspannende gigant die hiphop heet…
Uiteindelijk kwamen de Wikki-Wikki song (Jam on Revenge) en ‘Jam on It’ compleet met vocoder geluid aan bod waarop in de hele zaal een euforische stemming losbarstte. Ook ik pinkte een traantje weg, waande zich ff terug in de tijd en liet mijn boogie-shoes over de dansvloer moonwalken…

Na het concert was er gelegenheid voor een interview backstage.

Vanwaar de naam Newcleus?
Lady E: We hadden eigenlijk een andere naam en wel Positive Messengers. Omdat we elkaar van vroeger kenden (Brooklyn, New York) en omdat Cosmo D en Chilly B volle neven van elkaar zijn besloten we ons Newcleus te noemen. Geen echte betekenis maar wel belangrijk voor onze eenheid… Chilly B en Nique D waren getrouwd (en inmiddels gescheiden), Cozmo B en Lady E zijn nog immer een stel.
Helaas kon Chilly vanwege paspoortproblemen er niet bij zijn. Nique is helemaal gestopt met optreden.

Hoezo kwamen jullie erop om Electrobeats en sounds te produceren?
In de laat jaren zeventig kwamen we in aanraking met Europese new-wave artiesten zoals Gary Numan en Kraftwerk en besloten we dit te integreren met onze bestaande funk en soul stijlen. Oorspronkelijk waren we een funk-rock band, maar omdat daar zoveel van waren moest een ander concept gevonden worden. Je kan je voorstellen dat we de komst van de euro-pop met open armen hebben ontvangen.

Was het moeilijk om aan optredens te komen met jullie concept?
Nee! Helemaal niet! Vanwege het feit dat we met iets volkomen nieuws kwamen en hiermee de eersten waren, hadden we overal wel gigs en concerten. Ook vanuit de break en boogie scene stonden dansers te popelen om projecten te doen zoals The Dynamic Breakers, Don Johnson die geldt als de electro-dance godfather en recentelijk nog met Electric Boogaloo waar de befaamde
Mr. Wiggles en Fable deel van uit maken. Feitelijk was onze muziek dé electric boogie sound van de jaren tachtig.

Waar willen jullie uiteindelijk naartoe met jullie muziek?
We neigen toch meer naar Electro lounge. Op het moment experimenteren we met allerlei performers die bekend zijn van en met lounge en house sound. Maar we zullen altijd wel een band houden met onze roots: electro beats en hiphop. Wikki-Wikki was fun, alweer lang geleden en natuurlijk een absolute hit, maar we willen, vooral nu we (eindelijk!) op het Europese continent zijn ons meer richten op het serieuzere werk.

Wat vinden jullie van de hedendaagse Hiphopscene?
Cozmo D lijkt zichtbaar aangeslagen: “Helaas zijn de oude waarden van ‘Peace, Unity, Love and Having Fun’ zoals wij die hebben gepropageerd vrijwel verdwenen. Zij hebben plaats gemaakt voor een stelletje wannabee miljonairs met de instelling van een bling-bling holbewoner!! Nee, ik heb totaal geen goed woord over voor al die ‘desperately trying to be’ ganstertjes met hun rotzooi en hun drive-by mentaliteit. Echter, groepen als Outkast doen hun best om de Hiphop scene weer dat vrolijke tintje te geven wat zij nodig heeft en weer een positieve draai te geven aan die ‘Sad State’ waar de scène zich in bevindt. Ik schaam me, niet voor de personages maar wel voor de toestanden die Biggie en Tupac het leven hebben gekost. Dit heeft niets meer met Hiphop van doen…”

Betekent dat de scène weer terug moet naar de oude waarden?
Cozmo D en Lady E in koor: "Nee! Teruggaan is geen optie!
Cozmo D: “Hiphop should re-invent itself” Kijk, het is tijd voor nieuwe positieve impulsen die beantwoorden aan de waarden van dit millennium. Zie de gigantische informatiemogelijkheden die bv het internet ons biedt. Laat je inspireren door de gebeurtenissen in de wereld en creëer van daaruit je eigen sound. Natuurlijk mag je over wantoestanden rappen en over uitzichtloze situaties, maar als je tegen de maatschappij BLIJFT schoppen, moet je niet vreemd opkijken als de maatschappij op een dag terugschopt.
Dus, kom met oplossingen en het liefst constructieve. Ipv te verdrinken in misplaatst slachtofferschap… Vanuit deze visie hebben we veel met andere artiesten samengewerkt zoals Jocelyn Brown, Jeffrey Osborne, Angela Bofill, Cameo en Prince. Samenwerken verruimt je geest en leert je open te staan voor nieuwe inspirerende impulsen.
Back in tha’days, battlede je voor de eer en de fun met behulp van je sounds en skills.
Met mijn apparatuur probeerde ik steeds weer nieuwe sounds en beats uit om op block-parties ‘in tha’Hood’ mijn opponenten steeds weer een slag voor te zijn, net als de DJ’s, breakdancers en graffitywriters dit onderling deden."

Welke adviezen heb je voor de NuSkool generation? En hoe kun je succesvol worden en blijven?
Cozmo D: “Blijf uit de buurt van de ‘World of Make Believe’ en ga alleen voor de real thing! Lees je contracten! Laat je niet belazeren door snelle jongens met vlotte babbels die vanuit bling-bling luchtkastelen gouden bergen beloven… Als je niet in staat bent de ingewikkelde juridische termen te begrijpen, vind iemand die dat wel kan. Betaal hem desnoods hiervoor. Dergelijke zaken kan je contractueel vastleggen in de vorm van percentagebetalingen achteraf.
Als je lyrics dope zijn en je met je flow behoorlijk wat peeps op de been krijgt, wordt je al gauw omringd door allerlei gladjakkers die zich ‘producer’ noemen. Daarom: produceer zelf! Schrijf je eigen lyrics, en maak je eigen beats. Pas echter wel op voor het gebruik van andermans’s samples. Vroeger kwam je ermee weg maar tegenwoordig gaat het je erg veel geld kosten. Onverschillig of het een sample van Wham! of KRS One is, they’ll find you!
Dus wees creatief en ‘re-invent yourself.’ Geld is hartstikke mooi, maar hou je zelf scherp in de gaten.”

Wat vinden jullie van de ontvangst in Europa?
Lady E: “Oh, fantastisch! Wij behoren schandalig genoeg dus tot het slag Amerikanen dat nog immer denkt dat Holland vol met tulpenbollenvelden staat en dat iedereen op klompen loopt… Erg hè? Hi, hi! Maar na een bezoek aan het Red Light District ‘and your coffeeshops’ weten we wel beter! Amsterdam is een erg relaxte stad waar iedereen gewoon vloeiend Engels praat!
We zijn de laatste jaren zonder meer mentaal, artistiek, creatief en spiritueel gegroeid, en natuurlijk ook fysiek zoals je ziet! Het is fijn eindelijk de erkenning te krijgen die we verdienen, gezien de vele positieve reacties op onze site: http://jamonproductions.com/ van onze fans van over de hele wereld! Dit heeft onze spirituele, mentale en geestelijke groei bevorderd. Daarom is ook de titel van de laatste realease ‘AD2005 veranderd in Return to Earth: na vele omzwervingen zijn we weer terug op de plek waar het allemaal begon: Planeet Aarde..
Langs deze weg willen we dan ook iedereen in Nederland bedanken voor ’all the love and support’. Natuurlijk komen we nog een keer naar Holland terug. Enne..Don’t let Hiphop die, you hear!”

Geplaatst door bowie op 3 augustus 2006