Nedertoon – Odyssee

“Met Odyssee willen we, naast de heads, ook de algemene muziekliefhebber aanspreken.” interview HIJS april 2009

Odyssee is inderdaad andere koek. Je vraagt je bij de introtrack van de cd af waar je in hemelsnaam aanbeland bent. Een duistere achtbaan van vooral bombastische geluiden en scratches die je terug doen denken aan de tijd van de Osdorp Posse en Onderhonden, eind vorige eeuw. Snel, druk en heftig maar daarentegen opvallend lekker om weer eens te horen.

Visioen is eerste volledige track waarop mc’s Kop, Rob de Mic en Nick van de Kaart zichzelf kunnen laten horen. Hongerig busten ze hun rijms over beats van Jouke Koning die op één track na alle producties heeft verzorgd. Koning probeert je op Odyssee mee te nemen op reis. Wanneer je kijkt, en vooral luistert, naar de volgorde van de tracks en de verschillende overgangen is hij hier aardig in geslaagd.

De algehele sound verdient sowieso een pluim. Het gebruik van drums (Maarten Bolhuis), gitaar en bass (Rikkert de Wit) en toetsen (Jouke Koning) en zelf ingespeelde samples geeft Nedertoon een eigen geluid en in de basis zit het snor. Jij en Ik en Intermezzo zijn tracks die mede door hun rustige vibe boven de rest uitsteken. Met name laatstgenoemde werkt aanstekelijk door het gebruik van een driekwarts maat. Apart en erg knap ingevuld met soepel lopende rijms.

Punt van kritiek is de regelmatig schreeuwerige manier van rappen van eigenlijk alle mc’s. Het is vaak teveel van het goede, helemaal in combinatie met het heftige geluid van Koning. De tracks Spiegelbeeld, Vergezicht en Pernassus zijn voorbeelden van tracks die, met name on stage, voor problemen zorgen.

Al met al is Odyssee een knap staaltje vakmanschap van een groep enthousiaste “keientrekkers”. Een toevoeging aan de Amersfoortse scene en daarmee Nederland. Tel daar de mooie vormgeving bij op en het resultaat is een prima debuut en verwachtingsvolle blik op de toekomst.

Tracklist:

01 Ouverture (productie Jouke Koning)
02 Visioen (productie Jouke Koning)
03 Tijdreis (productie Bop Littlejohn)
04 Hetzelfde liedje (productie Jouke Koning)
05 Pussygedrag (productie Jouke Koning)
06 Jij en ik (productie Jouke Koning)
07 Intermezzo (productie Jouke Koning)
08 Hetzelfde liedje (productie Jouke Koning)
09 Sirene (productie Jouke Koning)
10 Niemand (productie Jouke Koning)
11 Spiegelbeeld (productie Jouke Koning)
12 Heimwee (productie Jouke Koning)
13 Vergezicht (productie Jouke Koning)
14 Parnassus (productie Jouke Koning)

Meer info: http://www.nedertoon.nl

Geplaatst door bowie op 23 maart 2010