Natuurlijk heeft Pusha T een antwoord voor Drake: The Story of Adidon

Je gaat niet jarenlang iemand uit de tent lokken als je geen munitie klaar hebt liggen. Nu Pusha T het eindelijk voor elkaar heeft gekregen dat Drake bars aan hem besteedt, komt hij al snel met zijn volgende salvo. Op de beat van JAY Z’s The Story of O.J. gooit Push olie op het vuur door onder meer de aan MS lijdende producer van menig Drake hit Noah ’40’ Shebib belachelijk te maken, Drake’s financiële deals met Baby in twijfel te trekken en Drake een vader van niks te noemen.

“Drug dealing aside, ghostwriting aside / let’s have a heart to heart about ya pride”, zo opent King Push de track, om vervolgens zéér persoonlijk te worden. De naam Adidon zou niet alleen verwijzen naar een mogelijke kledinglijn van Drake bij Adidas, maar ook naar een kind dat hij zou hebben met zijn ex Sophie Brussaux, en nooit erkend heeft. “You are hiding a child, let that boy come home / Deadbeat mothafucka, playin’ border patrol”, rapt hij, verwijzend naar Amerikaanse grenswachten die de afgelopen weken kinderen en ouders gedwongen van elkaar scheiden om immigratie te ontmoedigen. “Adonis is your son / And he deserves more than an Adidas press run”.

Ook het artwork bij de track, waarop we Drake in blackface zien, is iets dat Push vermoedelijk al lang in de stash had. De foto was namelijk onderdeel van een shoot door fotograaf David Leyes voor het Canadese kledingmerk Too Black Guys in 2008, waar ook Pac Div en Die Gibran deel van uitmaakten. Of de beoogde statements van hun politiek getinte ‘Jim Crow Couture’ lijn behaald worden kun je bediscussiëren, maar los van die context wordt het sowieso ineens een heel ander beeld.

Op Twitter wordt door vele lyrisch gereageerd op de eerste disstrack die daadwerkelijk een deuk in Drake’s harnas weet te slaan. De hoge mate van persoonlijk venijn doet velen denken aan de vete tussen JAY Z en Nas en wordt, hoewel de track veel kalmer en gecalculeerder van toon is, zelfs met 2Pac’s Hit ‘Em Up vergeleken. Battlerapper Dizaster is echter niet onder de indruk, en hekelt juist het vele moddergooien, omdat hij liever wordplay en punchlines hoort. Daarin krijgt hij bijval van de Nederlandse battle-veteraan Tim Beumers.

Pusha T heeft desalniettemin alle ogen op hem gericht staan, en is niet van plan onderuit te gaan als Meek Mill. “Surgical Summer, Volume 1”, belooft hij aan het einde, hintend naar nog veel meer. “We gon’ take this slow. We just gon’ peel it back layer by layer.”

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 30 mei 2018