Nas was de afgelopen 22 jaar overal

Nas wordt bijna altijd in één adem genoemd met Illmatic, zijn eeuwig tot klassieker uitgeroepen eerste album uit 1994. Maar zijn bijna tweeënhalve decennia durende carrière kent weinig dips, want ook ná zijn debuut heeft hij veel muziek gemaakt. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan hoe hij Jigga heeft ‘ge-ethered’, aan singles zoals Nas Is Like, Got Ur Self A Gun of de Beethoven-rework I Can, maar omdat hij volgende week woensdag 013 aandoet schijnen we vandaag het licht op de non-singles, featurings en andere dopeness die hij uitbracht in de afgelopen 22 jaar. Met andere woorden; we gaan voor het onbekendere werk!

NasinMelkweg2012willemdekam
Nas in de Melkweg, 2012, door Willem de Kam

Zo’n lange carrière en nog steeds relevant; het is maar weinigen gegund. En hoewel zijn laatste album Life Is Good alweer vier jaar geleden verscheen, is er weinig mis met de werkethiek van de legende uit Queensbridge, die volgende maand 43 kaarsjes uitblaast. Door veel hiphopliefhebbers wordt hij gezien als een van de grootsten: Eminem noemt hem bijvoorbeeld in een bijzonder rijtje op zijn track Till I Collapse, J. Cole kijkt behoorlijk naar hem op en Bootie Brown vindt dat Nas niet per se hoeft te rijmen om charismatisch te zijn. Na deals met Columbia en het tekenen bij Def Jam, het label van voormalig aartsrivaal Jay-Z, richtte hij in 2014 zijn eigen label op. Mass Appeal Records heeft sindsdien al onmisbare releases uitgebracht: het tweede Run The Jewels-album van Killer Mike en EL-P, het pas verschenen comebackalbum van DJ Shadow, Fashawn’s langverwachte The Ecology en de postume release van J. Dilla’s The Diary behoren inmiddels al tot de discografie van het label, waar ook Dave East, Bishop Nehru en Boldy James nog werk op uit gaan brengen.

NasinparadisoAQ
Nas in Paradiso (2004), door AQ

Nas was in de afgelopen 22 jaar overal. Al vroeg in zijn carrière, net nadat hij bij Dr. Dre’s Aftermath had getekend, vormde hij een supergroep met B-Real, KRS-One en RBX. Slechts maanden na de moord op Tupac kwam het superbrein Dr. Dre op diens compilatie-album The Aftermath met twee New Yorkse zwaargewichten en twee mc’s uit het zuiden van Cali op één track. Jammer genoeg ging ieder daarna zijn weg en is er nooit méér van hen gezamenlijk verschenen, maar Nas vormde onder Dre’s hoede gewoon zelf een eigen groep: The Firm, met AZ, Foxy Brown en Cormega. Laatstgenoemde stapte echter vóór de release van de plaat al op wegens artistieke en contractuele geschillen en werd vervangen door Nature. The Album kon helaas niet rekenen op een groots ontvangst, maar alsnog valt er voor de liefhebbers genoeg te genieten.

Nas in de Melkweg (2007), door Nick Namelijk

Ook in de jaren erna blijft Nas zich, naast zijn solide eigen platen als Stillmatic, de dubbelaar Street’s Disciple en Hip Hop Is Dead, bezighouden met zijprojecten. Of het nou acteren in films betreft, óf een duo-album en tour met Damian Marley: nóóit is hij, ondanks de soms lange tijd tussen twee albums in, écht uit de picture geweest. Dat komt ook omdat hij zijn featurings zorgvuldig kiest. Buiten zijn eigen albums, is hij een graag geziene gast op albums en singles van anderen. In de beginjaren van zijn carrière was hij te vinden op klassiekers als The Infamous van Mobb Deep en Raekwon’s Only Built 4 Cuban Linx, om later gevraagd te worden voor possecuts op albums van bijvoorbeeld DMX (met ook Ja Rule en Method Man) en Fat Joe (die hij voortreffelijk opent waarna Jadakiss en Big Pun het klusje klaren). Wat te denken van de possecut op zijn eigen Queensbridge Finest plaat? Ze zijn allemaal verzameld in onderstaande Spotify-playlist.

Nas013header2013erikluytenNas in 013 (2013), door Erik Luyten

Verder komen ook de meer recente featurings op bijvoorbeeld de remix van Wiz Khalifa’s We Dem Boyz aan bod, net als Triple Beam Dreams met Rick Ross, een bijdrage op The Game’s album L.A.X. en zijn laatste zelf uitgebrachte track The Bitter Land met Erykah Badu. Daarnaast is hij ook niet te beroerd om de acts op zijn label te zegenen met zijn poëtische rijmelarij. De rest van de tracks moet je toch écht zelf ontdekken, druk op play en geniet zeven kwartier van het prettige stemgeluid en de tekstuele hoogstandjes van Nasty Nas.

Op 24 augustus staat Nas met support-act Woodie Smalls in Poppodium 013 te Tilburg. Tickets zijn voor € 32,50 te koop via deze link.

Geplaatst door bowie op 19 augustus 2016