Mutiara TEC – Dode Hoek 2

Al snel bleek dat Dode Hoek nog maar de helft was van een tweeluik, en Dode Hoek 2 werd dan ook al voor eind 2011 aangekondigd. Helaas duurde het langer dan een jaar voordat de groep het materiaal naar buiten zou brengen. Maar opeens stond ie online, één dag na de kerstdagen: Dode Hoek 2, gratis te downloaden.

In een interview met HIJS vertelden de leden van Mutiara TEC al eerder dat er zoveel goed materiaal was opgenomen dat het zonde zou zijn om tracks op de plank te laten liggen. En dat blijkt wanneer je deze plaat een luisterbeurt gunt. Als je als luisteraar Dode Hoek kunt waarderen, kom je sowieso aan je trekken, Dode Hoek 2 gaat namelijk verder waar zijn voorganger ophield. Soulvolle, maar harde beats met daaroverheen de vocalen van vier gepassioneerde MC’s (Lemp de Champ, Rogero, Luidspreker en Drexx) met elk hun eigen achtergrond, denkwijze en stijl. Het geluid van producer Drexx (ook wel de Beatfluisteraar genoemd) is niet veel veranderd ten opzichte van de eerste plaat, en dat is positief. Sferische sample-based beats voeren nog steeds de boventoon. De ene keer met snoeiharde drums, de andere keer vormt een vocale sample de basis van de beat. Die diversiteit zorgt er net als op het eerste album voor, dat de plaat muzikaal staat als een huis.

Is er dan helemaal niks gewijzigd? Jawel, er is meer ruimte voor solotracks. Zo vormt Een Man een hoogtepunt, waarop Drexx op een minimalistische beat, doch hevig rijmend, verhaalt over een karakter dat zelfmoord wil plegen:
‘Dan moet ik wennen aan geuren van lijken en deuren lijken waarschijnlijk verwijderd van betere tijden / Onzinnig tijdverdrijf is beter dan blijvende tijden die ons beide snijden!’
Het refrein bestaat uit een verknipt fragment van Herman van Veens De man die zelfmoord wilde plegen, wat zorgt voor een dramatische toon. Een erg sterk uitgevoerde track. Na een betoog over ‘echte hiphop’ gaat de plaat verder met Te Veel, een uptempo beat waarop Rogero bewijst dat hij niet enkel ingewikkelde rijmschema’s kan creëren. Op het debuutalbum kwam hij met veel rijmschema’s die voor de gemiddelde luisteraar moeilijk te volgen zijn. Op het vervolg lijkt dit te zijn afgezwakt, iets wat ook duidelijk is te horen in de behoorlijke verses op zijn solotrack Thuis Is. Jammer genoeg verbleken de veelal filosofische teksten bij de producties (Lemp op Goed Zo Voelt_). Wanneer beats zich lenen om brag ’n boast tracks van te maken (Van Horen Zeggen, Dikgedrukt), gaat het tekstuele niveau van de plaat omhoog en houd je als luisteraar je aandacht ook bij de lyrics.

De muzikale balans tussen hard en soulvol is goed gevonden op het album. Jammer genoeg blijven de teksten (hoe overtuigend ze ook worden gebracht) af en toe achter op de beats, wat ervoor zorgt dat de beats het album dragen. Verder is de liveversie van Dikgedrukt overbodig, omdat de studioversie van de track ook op het album staat. Spinnenweb zal al bekend zijn bij het gros van de liefhebbers, aangezien daar tweeënhalf jaar geleden, dus ruim voor het debuutalbum, al een videoclip van is verschenen.
Al met al completeert Mutiara TEC het Dode Hoek-tweeluik behoorlijk sterk. Het tweede deel straalt de ‘Broederschap van de Parel’ wederom enorm uit en dat levert goede muziek op. En als dit materiaal uit 2009/2010 is, kan er reikhalzend naar nieuwe tracks worden uitgekeken. Dit project verdient een fysieke release, helaas is het daar niet van gekomen.

Downloaden kan via de website van Mutiara TEC

Tracklist:

13. Tranendal (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
14. Spinnenweb (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
15. Van Horen Zeggen (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
16. Dikgedrukt (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
17. Een Man (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
18. Savage (skit)
19. Te Veel (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
20. Genoegen Met Minder (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
21. Thuis Is (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
22. Goed Zo Voelt (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
23. Als Je Gaat (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
24. Mars (interlude) (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
25. Tudutututu (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
26. Poster (met ZKP) (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)
27. Dikgedrukt (Live op DvD 2010) (Beat door Drexx de Beatfluisteraar, opname door M. de Wit)
28. Liegebeest (Bonustrack) (Beat door Drexx de Beatfluisteraar)

Geplaatst door bowie op 21 januari 2013