Murs

Murs, de man die gruwelijk zijn ding doet. Niet alleen op cd of vinyl maar zeker ook live! Voordat hij het podium beklom van Waterfront hadden wij de kans om hem te spreken. In tegenstelling tot zijn verschijning on-stage, is hij daarbuiten een ingetogen man. Toch had hij het volgende verhaal te vertellen.

EL-P ALS LABELBAAS
Zoals je weet zijn El-P en ik al een hele tijd goede vrienden. Als labelbaas biedt hij je nooit dingen aan die niet gedropt worden. Hij is altijd eerlijk met me, weet je. Toch heeft het een lange tijd geduurd voordat ik mijn shit via Def Jux de markt inschopte. Het duurde zo lang omdat het een kwestie van tijd en geld was. Nu is de tijd rijp en kan Def Jux mij iets bieden waar ik wat aan heb.

DEF JUX
Het is wel zo dat mijn stijl verschilt van de rest van m‘n labelmates bij Def Jux maar ik denk dat dit juist goed is voor Def Jux, zodat mensen hen niet afschrijven als eentonig. Hoe ik denk over de andere acts op Def Jux? Iedereen is goed! Alhoewel ik niet echt betrokken ben bij de crew omdat ik in Los Angeles woon, denk ik toch dat de klik aan de East Coast een behoorlijke band heeft. Mijn crew blijft Living Legends.
Op ’Def Jux presents pt. 2’ hebben Lif en ik de track ‘Sneak Preview’ gedaan om alvast aan te geven hoe onze albums zouden klinken. Voor het album ‘End Of The Beginning’ heb ik een ‘one-album-deal’ gesloten maar dat wil niet zeggen dat er in de toekomst geen mogelijkheden meer zijn met Def Jux. Dat is even afwachten. Afgezien van het verkoopsucces van dit album hangt het zeker ook vanaf of we samen toe zijn om nog een album te maken of niet.

PRODUCERS
Jullie vragen jezelf misschien af waarom ik met zoveel producers heb gewerkt op dat album. Blockhead, El-P, RJD2, Mr. Dips en anderen zijn allemaal verschillende vrienden die allemaal goede muziek maken. Dus ja, daarom hebben ze allemaal aan mijn album meegewerkt en ik werk zeker niet met mensen die ik niet ken. Het heeft ongeveer 3 tot 6 maanden geduurd voordat dit album klaar was, dus dat liep lekker.
Een van m’n maten is ook Slug waarmee ik het album ‘Felt’ heb gedaan. Hij vroeg me om iets samen te doen, ik vroeg om wat voorwaarden waaraan werd voldaan en zo hadden we bij deze samenwerking een goeie tijd. Respect naar Christina Ricci voor wie we dit album gedaan hebben. Slug komt trouwens in juni naar Europa, daarna gaan we in juli samen optreden tijdens de Vans Warped Tour. Warped heeft niet veel hiphopacts dit jaar, alleen Talib, die de eerste helft van de tour meedoet, en wij, te zien in de tweede helft. Helaas komt deze tour in deze vorm niet naar Europa. Tevens zal Slug in september zijn nieuwe album ‘7 Struggles’ uitbrengen in een nieuwe atmosfeer, dus hou dat in de gaten.

HARD WERKEN
De volgende stap in m’n carriere is leven, joh. Ik bedoel: je moet gewoon hard werken vanaf de onderste trede naar boven… Alles wat ik opgebouwd heb, komt door m’n eigen inzet. Dit sterke punt helpt je zeker bij bepaalde dingen. Als je trouwens meer over m’n carriere wilt weten, check dan m’n eerste track ‘You And I’, hierin vertel ik je alles dus check dat! Overigens komt heel mijn persoon aan bod op het album, ik heb geen geheimen, weet je. Elke track is een stukje van mijn bestaan. Neem bijvoorbeeld de track ‘Happy Pills’, ik gebruikte zowat alle voorgeschreven medicijnen. Maar nu niet meer, heb ik niet meer nodig. Die track deed ik samen met Aesop Rock die behoorlijk depressief is maar dat verhaal over dat hij zelfmoord wilde plegen, is bullshit.
Even over wat anders: skating. Ik moest nog een aantal nummers toevoegen aan het album en ik miste iets over een andere passie, skating. Zowat elke dag skate ik en terwijl we naar de skateshop trokken, dacht ik om hierover een joint te doen omdat het toch deel uitmaakte van het totstandkomen van dit album. Sinds 1986 skate ik al, nu nog steeds maar wel minder omdat ik moet touren maar als ik de kans krijg…

NIEUWE ISH
Wat voor nieuwe artiesten jullie kunnen verwachten op Def Jux? Op dit moment hebben we S.A. Smash, C-Rayz Walz en Cannibal Ox’s nieuwe album. Persoonlijk heb ik m‘n eigen favorieten, ik ben nu 25 en had vroeger toch m’n voorbeelden zoals Run-D.M.C., E-40, Too $hort, DJ Quick, Ice Cube en meer gasten.
Ik heb veel verschillende dingen gedaan, m‘n eigen ding, Living Legends, met Slug en nu met Def Jux. Het zijn allemaal dope periodes geweest. Het is gewoon als elk andere job: de juiste stap nemen met goede vrienden, we werken uiteindelijk allemaal samen. En nee, ik zal niet een favoriete crew noemen waarmee ik gewerkt heb. Uiteraard blijft m’n crew Living Legends, omdat ik ervan hou om met hun samen te werken en ik werk met hun ook al voor het langst dus ja…
Dit verhaal is nu een ‘done deal’, haha! Ik wil alleen nog even zeggen dat jullie de site http://www.llcrew.com moeten checken aangezien we geen distributie hebben hier in Nederland. Dit is de beste manier om Living Legends-stuff te bemachtigen, voor je het weet heb je ’t in huis!

Geplaatst door bowie op 25 april 2003