Motel Mozaique

De Motel Mozaïque editie van 2005 kende niet zoveel hiphopacts desondanks ging HIJS een kijkje nemen. Subtitle, DJ Format feat. Abdominal en D-Sisive waren er namens hiphop.

Motel Mozaïque is een jaarlijks festival dat op verschillende locaties in het centrum van Rotterdam wordt gehouden. Hiphop is meestal niet echt een groot bestanddeel van het festival, maar de hiphop-acts die hun opwachting maken zijn altijd van hoog niveau. Zo was vorig jaar bijvoorbeeld de onderschatte hiphopband Automato nog te bewonderen in Nighttown. Dit jaar was de keuze gevallen op Subtitle uit L.A. en DJ Format feat. Abdominal en D-Sisive uit Engeland/Canada.

Subtitle zijn twee MC’s uit L.A., die ooit deel uitmaakten van het legendarische Project Blowed. Project Blowed was begin jaren ‘90 een groep artiesten rond The Good Life Cafe in South Central L.A. die tegenwicht boden aan de gangsta-rap die toen het gezicht van L.A. hiphop bepaalden. In 1991 kwam uit deze clique Freestyle Fellowship uit met Inner City Griots en later is Jurassic 5 natuurlijk ook nog groot geworden. Het verzamelalbum Project Blowed is inmiddels een collectors item geworden. De twee MC’s van Subtitle maakten er een sobere show van. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog geen tracks van de mannen had gehoord voordat ik ze live zag, maar het was duidelijk dat het twee eigenzinnige cats waren met virtuoze flows. Qua sound (beats and rhymes) zou deze act, die soms deed denken aan Cannibal Ox, niet misstaan op Def Jux. Dope shit dus…

DJ Format staat bekend om zijn funky beats, gebaseerd op rare grooves. Met zijn album “Music For The Mature B-boy” heeft hij een goede indruk achter gelaten enkele jaren geleden. De beats waren dope, de featurings (o.a. Jurassic 5) waren ook dope, en de introductie van het Canadese flowwonder Abdominal was ook al in één woord dope. Diezelfde Abdominal was meegekomen deze avond en als tweede MC was D-Sisive meegekomen. D-Sisive is eveneens een Canadees, en doet op een aantal tracks van Format’s net uitgekomen nieuwe album “If You Can’t Join ’Em, Beat ’Em” mee. De twee MC’s brachten met Format achter hen on da wheels een lekker energieke show en vooral de tracks die ze samen deden kwamen goed over (ondanks het uitvallen van één mic op het moment dat ze om en om woorden moesten zeggen…). Hoogtepunt van de show (just ask Van Illest van Wreckitnize) was de oude banger “Ill Culinary Behavior.” Binnenkort zeer waarschijnlijk een interview met Abdominal op deze site, so stay tuned…

Motel Mozaïque is voor hiphopheads met een brede muzieksmaak zeker een tof festival om te bezoeken. De theaterzaal was gereserveerd voor de hiphop en was goed gevuld, maar als je zin had om bijvoorbeeld de warmbloedige salsafunkpop van Gabriel Rios te checken hoefde je maar een deur verder te lopen naar de grote zaal. De Rotterdamse Schouwburg is misschien 500 meter verwijderd van Nighttown en hier kon je onder anderen het experimentele Lemon Jelly bekijken. Gevarieerd festival, alle podia op loopafstand en een fijne sfeer. Kortom: Motel Mozaique is een aanrader voor iedere muziekliefhebber!

Fixtures:
Hoogtepunt: Ill Culinary Behavior
Dieptepunt: Dronken studenten
Bier: 2,00
Wc: 0,50
Garderobe: 1 euro
Fotograferen: yep
Geluid: In orde
Bezoekers: aardig gevuld, denk zo’n 300
Damage: 25 euro + lidmaatschap
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 8 mei 2005