Mic Check: Krs-One + Phi Life Cypher

Tilburg was na Amsterdam en Groningen de derde stad die Krs-One in Nederland zou aan doen. Legendarisch of zou het uitlopen op een teleurstelling?

De hiphopfans waren sceptisch toen bekend werd gemaakt dat de levende hiphoplegende KRS-One ons land zou gaan rocken. In eerste instantie stonden er shows in Amsterdam en Tilburg gepland. Op het moment dat daar een extra show in Amsterdam en een in Groningen bij kwamen, steeg het vertrouwen van de fans dat hun held eindelijk weer live te zien zou zijn. 013 (Tilburg) zou de derde stad in Nederland zijn die KRS zou verwelkomen en na de overweldigende reacties uit Amsterdam en Groningen werd het verwachtingspatroon zelfs nog hoger.

Naast de absolute headliner KRS-One stond er nog meer op het programma; namelijk de Britse crew Phi-Life Cypher die een exclusieve show zouden geven in Nederland. DJ’s Daan en Suecide draaiden de plaatjes aan elkaar en dat deden zij naar behoren. Phi Life Cypher afkomstig uit Luton (een stad ten Noorden van Londen) bestaat uit de MC’s Life en Si-Philly. In Nederland mag hun bekendheid dan wel beperkt zijn, in eigen land en in Tsjechië bijvoorbeeld weten ze deze crew op juiste waarde te schatten. Phi Life Cypher geldt als een van de meest talentvolle groepen die Groot Britannië rijk is en dat heeft de laatste jaren geresulteerd in soortgelijke shows als vanavond waarbij ze de ‘opening act’ vormden voor een groot artiest. Life en Si-Philly bouwen hun show rustig op en het publiek wacht met spanning af wat komen gaat. Een paar onderwerpen die de revue passeren zijn geweld door alcohol, wiet en een parodie op Lil John. Het moment dat Phi-Life Cypher echt de smaak te pakken krijgt en het publiek definitief voor zich weet te winnen is het freestyle onderdeel waar men ijzersterk in blijkt te zijn. De MC’s raken zodanig op stoom dat het afronden van hun set geen optie lijkt te zijn, ook niet als iemand van de KRS crew vriendelijk maar dringend verzoekt te stoppen met de show. Phi Life Cypher op hun beurt nodigen KRS als het ware uit om met hun samen te komen freestylen. De verrassing is compleet als de ‘teacher’ gretig ingaat op deze uitnodiging, het podium bestormt en direct de zaal in extase brengt door middel van zijn verschijning. Als de freestylesessie eindigt en KRS de hiphopliefhebbers trakteert op “MC’s Act Like They Don’t Know” en “I’m Still Number One” dan is Tilburg te klein. KRS doet er zelfs nog een schepje boven op door te zeggen dat de echte show nog moet beginnen en dat dit alleen nog maar een soundcheck betreft.

De show die KRS samen met sidekick Busy Bee kickt bevat classic na classic. Wat dacht je van: “The MC” , “The Bridge Is Over” , “South Bronx” , “Black Cop” , “Sound of Da Police” en “I Can’t Wake Up” om even een paar voorbeelden te noemen. Het eerste half uur is van een ongekend hoog niveau waar KRS woord voor woord verstaanbaar is en op geen enkel schoonheidsfoutje te betrappen valt. Freestyles worden afgewisseld met tracks en deze worden weer afgewisseld met acapellas. De rooie draad is ongetwijfeld de historie van hiphop en de bijbehorende elementen “rap is something you do, hiphop is something you live!”. Bboys in het publiek krijgen de kans om ‘hun ding’ te doen waar KRS niet uitrust (wat je misschien zou denken) maar gewoon doorgaat met de show. Geweldige taferelen op het podium volgen waar iedere breaker zich niet de kans laat onnemen om KRS uitgebreid te groeten. Het niveau van een aantal breakers liet af en toe te wensen over, maar dit terzijde.

De show zit inmiddels op een dik uur als KRS handtekeningen uitdeelt aan de hongerige fans. Even denk ik dat de show er op zit maar gelukkig blijkt het tegendeel waar. KRS neemt nauwelijks pauzes en daar kan je alleen maar diep respect voor opbrengen. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de show halverwege dreigt in te zakken als KRS nu op zijn beurt Phi Life Cypher uitnodigt. Dan zijn er nog momenten dat het “The Real Hiphop is Over Here” gehalte een overkill bereikt, net als het hypen door Busy Bee en het feit dat hij denkt dat de show in Amsterdam plaatsvindt. Daar staat tegenover dat KRS meerdere malen terugkomt voor een toegift en als deze toegift nummers als “Suecide” , “Selfdestruction” en “Jimmy” bevat, dan ben je de kleine minpuntjes in één slag vergeten.

KRS heeft de zeer hoge verwachtingen waargemaakt en het blijkt dat je als hiphopper over een goed hart moet beschikken wil je mensen als KRS live aan het werk zien. Twijfels waren er volop bij de aankondiging, maar op het moment dat Blastmaster KRS het podium overnam, werden deze twijfels weggenomen en omgezet in blijheid! Blij dat je als bezoeker een onderdeel uit mocht maken van een avond die de boeken in zal gaan als legendarisch!

Fixtures:
Hoogtepunt: De ‘overname’ van KRS-One
Dieptepunt: Niks noemenswaardig
Bier: 1,50
Wc: Gratis
Garderobe: 0,80
Fotograferen: Als je een fotopas had
Geluid: Erg goed!
Bezoekers: 1100
Damage: 25,- ex. service kosten
Cijfer: 9

Geplaatst door bowie op 27 juni 2005