Massive Attack brengt hun album Mezzanine opnieuw uit …als spraycan?

Voor de 20e verjaardag van hun alom geprezen album Mezzanine heeft Massive Attack wel een heel bijzondere heruitgave bedacht. Ja, er is natuurlijk een luxe 2CD en 3LP vinyl uitgave, met zelfs een nooit eerder uitgebrachte dub remix van het album door Mad Professor (die hun tweede album Protection al als No Protection remixte). Maarte meest in het oog springende is toch wel de heruitgave van het album als een spuitbus zwarte verf.

Massive Attack - Mezzanine

Je leest het goed. Studio Brussel DJ Stijn van de Voorde legt het in zijn wekelijkse nieuwsbrief voor muziekliefhebbers als volgt uit:

“De digitale bitstream van het album (0s en 1s) werd eerst vertaald naar 901’065 DNA-sequenties (A, C, T en Gs), elk 105 tekens lang. De 901’065 individuele sequenties werden vervolgens chemisch gesynthetiseerd, resulterend in een synthetisch DNA-monster dat de volledige digitale bitstroom van het album vertegenwoordigt. De DNA-sequenties werden vervolgens opgeslagen in synthetische glasfossielen die op hun beurt aan de spray werden toegevoegd.”

Als ze de jarenlange geruchten dat groepslid Robert del Naja (die samen met Hingston Studio het album artwork ontwierp) stiekem Banksy is willen ontkrachten, is dit misschien niet de handigste route om te volgen…

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 26 oktober 2018