Massi is ‘Praktisch Volwassen’: “Het is puur, dus ik verbloem en filter niets.”

In 2015 bracht hij zijn eerste EP uit genaamd Massi. Hij stond afgelopen zomer op WOO HAH! en speelde daarvoor al in de Melkweg in Amsterdam. Dit jaar doet hij mee aan de Grote Prijs van Nederland, op 18 december rockt hij de finale in Paradiso. Op muziekgebied is het in de tussentijd redelijk stil gebleven rondom Massi, maar daar kwam deze week een einde aan met de nieuwe single Zon Verdwijnt. Eind dit jaar verschijnt zijn tweede EP Praktisch Volwassen. Dus reis ik richting Tilburg af om het over zijn verleden, de nieuwe EP en deelname aan de Grote Prijs van Nederland te hebben.

Terwijl ik richting de Rockacademie in Tilburg loop, valt mij een jongen met dreads op zijn hoofd op. Sam Raaijmakers, beter bekend als Massi neemt een trekje van zijn sigaret terwijl hij richting het schoolgebouw loopt. Massi, origineel afkomstig uit Purmerend, woont momenteel in Tilburg waar hij studeert aan de Rockacademie. Voorheen zat hij op de Nederlandse Popacademie waar hij samen met jeugdvriend Wolf auditie voor deed. “Hem ontmoette ik toen ik een jaar of veertien was, toen hadden we een nummertje geschreven, maar niks serieus. Het werd pas serieuzer toen ik een jaar of zestien, zeventien was en we elkaar weer ontmoetten. Op een gegeven moment wilden we het naar een next level brengen en besloten we dus ook auditie te doen voor de Popacademie.”

a0001109-hersteld

Op de Popacademie vormden Massi en Wolf het duo Exclamation dat in 2014 de EP Succes Gewenst uitbracht. Daarna bleef het stil. “Op muzikaal gebied ben ik van Exclamation afgestapt. Wolf en ik hadden gewoon andere prioriteiten. Ik wilde bijvoorbeeld naar de Rockacademie en hij niet. Maar we zijn nog hele goede vrienden en Exclamation zal altijd blijven bestaan. Ik heb het ook op mijn arm staan en dat gaat er niet meer af”, zegt hij terwijl hij de tattoo laat zien. “Alleen op muzikaal gebied nu dus even niet. Nu richt ik me vooral op mijn solo-act.”

“Het is gewoon écht Massi.” – over zijn aankomende EP

Daar is Massi nu dan ook al een jaar mee bezig. In 2015 bracht hij zijn eerste EP uit en binnenkort volgt de tweede. “Als alles volgens plan gaat komt de EP eind dit jaar uit”, zegt Massi. “De titel is Praktisch Volwassen, een exacte datum kan ik niet noemen. Wel kan ik zeggen dat er vijf tracks op de plaat komen te staan.” Massi denkt even na als ik hem vraag wat we van de EP kunnen verwachten. Uiteindelijk zegt hij: “Het is gewoon echt Massi. Je zult echt horen in welke mindstate ik toen zat, want de tracks zijn al een paar maanden oud, en die mindstate verandert constant. Ik ben artiest en mens, dus hoe ik zes maanden geleden over dingen dacht kan nu heel anders zijn. Maar de manier waarop ik toen dacht is wat je gaat horen. Het is heel puur en ik probeer niks te verbloemen en te filteren. Dat is wat je krijgt; Massi.”

a0001108

Volgens Massi zal de release geen featurings bevatten. “Op de EP werk ik samen met twee producers; Tycho Poort en Jaro Heijster. Voor de rest staan er geen andere artiesten op. Hier heb ik bewust voor gekozen omdat ik echt mezelf wil laten zien. Volgend jaar rond maart, april ga ik hopelijk nog een plaat releasen en daar zal misschien een featuring op komen. Maar ik wil nu alles uit mezelf halen en dat vind ik op dit moment belangrijker dan een guest appearance.”
Of deze EP voor een doorbraak gaat zorgen? “Het is gewoon puur en ik leg mijn ziel bloot op deze EP om het maar zo even cliché te zeggen. Of het mijn doorbraak gaat worden weet ik niet, maar ik heb er een goed gevoel over. Ik ben gewoon excited om het binnenkort te laten horen en ben benieuwd wat de mensen ervan vinden. Het kan twee kanten op vallen.”

“Ik voelde me even intens kut na de kwartfinale van de Grote Prijs.”

Iets waar Massi wel zijn doorbraak mee kan beleven, net als velen voor hem, is de Grote Prijs van Nederland. Hij staat in de finale en de reis ernaartoe was volgens hem best wel zwaar. “In de kwartfinale was ik geen avondwinnaar geworden en dat vond ik redelijk zuur. Ik stond daar gewoon met volle overtuiging en natuurlijk wil je dan horen dat je dan de avondwinnaar bent. Ik heb me dan ook even intens kut gevoeld. Vooral naar mezelf toe, zo van ‘wat heb ik fout gedaan?!’ Maar ik denk ook dat zoiets me een extra boost geeft om harder te gaan en tien keer zo hard te rennen. Van de Grote Prijs heb ik nu ook al veel geleerd. Zoiets helpt je namelijk ook in je eigen carrière, want ik ben nu in het midden van het proces van mijn EP en videoclips schieten bijvoorbeeld. De Grote Prijs helpt daarbij in de vorm van adviezen van de coaches en de jury.”

a0001124-hersteld

Over zijn concurrenten in de finale heeft Massi vooral lovende woorden. “Sowieso big-up naar die guys. De avondwinnaar van de kwartfinale, Marone, ken ik persoonlijk minder goed. Hij maakt niet de muziek waar ik naar luister, maar zijn muziek klopt en het is gewoon een fucking goede artiest. Ik had het er toevallig laatst met Kringili (van de act Kringili & Alex Megas, red.) over en die zei ook dat ik niet de muziek maak waar hij naar luistert en dat is prima. Niet alles hoeft je ding te zijn. Kringili is gewoon een goede guy en artiest en Alex Megas maakt sicke beats. Dus wat kan ik er verder over zeggen? Respect naar die gasten.”

“We gaan die show killen en we gaan doen waar we goed in zijn.” – over de finale van de Grote Prijs

Waar Massi de kwartfinale inging met veel verwachtingen, was dat vanaf de halve finale, waarbij hij wél avondwinnaar werd, anders. “Toen verwachtte ik er niets van. Ik ging de kwartfinale in met de verwachting dat ik zou gaan winnen. Daar ga ik nu nog steeds voor hoor, maar ik probeer mijn verwachtingen deze keer niet al te hoog te stellen. Dat legt er namelijk ook weer een bepaalde druk op die aan de ene kant goed is, maar aan de andere kant ook een negatieve invloed kan hebben, weet je wel. Nu is het gewoon zo van; we gaan die show killen en we gaan doen waar we goed in zijn. Ik wil gewoon na die avond kunnen zeggen: ik heb mijn best gedaan en ik had het niet beter kunnen doen. Zolang ik dat heb gedaan en ik win niet, fuck it, dan zij het zo.”

Beluister nu de nieuwe single Zon Verdwijnt op Spotify en wees op de uitkijk voor de EP Praktisch Volwassen!

Geplaatst door bowie op 24 november 2016