Mask Off, Tunnel Vision, Portland… Fa’ka met die fluiten?

Wie had gedacht dat fluitsamples de nieuwe Quentin Tarantino-sirene sample zouden worden in 2017? Wij kunnen maar een aantal namen bedenken: Zaytoven en Murda Beatz bijvoorbeeld. De mannen achter producties als die van Tunnel Vision, Drizzy’s Portland of het compleet viral gegane Mask Off. Maar wie dacht dat Kodak Black, Drake en Future de eerste rappers zijn die op hits spitten waarin de fluit een grotere rol speelt dan normaal zit er mooi naast. Wij zetten vandaag de hardste beats met fluiten erin voor je op een rij. Rappers gettin’ their Concertgebouw-guap, dus.

Moet je voor de grap eens kijken op de eventpagina van het inmiddels uitverkochte WOO HAH!, hoeveel parodieën in videovorm er voorbij komen op Mask Off. Mooi voorbeeld: Matthijs van Nieuwkerk die aan tafel een fluittiste haar gang laat gaan om vervolgens zelf de blokfluit aan de mond te zetten…. je raad het al: de intro van Future’s hit, gesampled uit Tommy Butler’s Prison Song uit 1976, klapt erin. Ook op zijn eigen Facebookaccount repost ‘Futche’ verschillende memes en virals, de een nog mooier dan de andere. Als dan een paar weken later de interessantste track op Drake’s nieuwe album (we zijn niet van plan More Life nog eens een playlist te noemen) een samenwerking met Travi$ Scott en Quavo van Migos is op het op het eerste gehoor simplistische fluitdeuntje is het hek van de dam. Als twee van de grootste rappers van het moment op fluiten beginnen te rappen is het een kwestie van tijd vóór de nieuwe lichting Nederlandse beatmakers hun blokfluiten van een stoffige zolder haalt of gewoon samples knipt uit stukken van Berdien Stenberg.

Maar om te zeggen dat het vernieuwend is; niet bepaald. De fluit en alle varianten erop, is een van de meestgebruikte geluiden in de geschiedenis van sample based beats. De ene keer mystiek, de andere keer donker. De ene keer vrolijk, de andere keer juist sfeerbepalend op een hele andere manier. In de jaren negentig al rapten onder meer Snoop Dogg en Beastie Boys op fluitsamples, om vervolgens in de zeroes de hiphophitlijsten helemaal te domineren; wie heeft er in zijn brugklastijd niet gedanst op en tegelijkertijd meegerapt -als je van dezelfde leeftijd bent als ondergetekende tenminste- Oochie Wallie, Just A Lil Bit, Bad Intentions of Big Pimpin’? Ook eerder dit decennium was het blaasinstrument aan de orde van de dag. Neem bijvoorbeeld J. Cole’s Power Trip, Yung Lean’s Kyoto of de megaklapper van vorig jaar, Broccoli. Maar denk vooral niet dat het alleen main stream hits zijn waarin de fluit zijn opwachting maakt; ook wat obscuurdere acts als Aesop Rock, Atmosphere en Keith Murray hebben weleens gerapt op een fluitinstrumentatie. En als je dacht dat we ons zouden beperken tot Amerikaanse producties; hell no. Natuurlijk hebben we ook wat Nederlandse klassiekers er tussen gezet.

Fluiten zijn al zo lang gaande als dat hiphop gaande is. Anyway, we zitten vandaag lekker te fluiten op kantoor en we willen je graag mee laten genieten:

Geplaatst door bowie op 6 april 2017