Macro

Als ik Macro zeg, denk ik aan een battle-MC en een echt podium dier. Hoe zie je dat?
Podium dier kan kloppen, dat vind ik het tofste onderdeel van muziek maken, ik doe niets liever dan optreden. Battles doe ik bijna niet meer, de grens tussen freestylen, wat me wel ligt, en battlen is wat duidelijker geworden voor mij, ik ben daar niet fel genoeg voor denk ik. Als ik battle doe ik het meer voor de lol dan voor erkenning…

Hoe moeilijk is het om de gezelligheid en de humor die je in show verwerkt en vrij spontaan over komt in een cd te gieten?
Dat hangt een beetje van de track af… Sommige teksten die ik schrijf hebben die elementen in zich, al denk ik dat het grootste deel van m’n tracks de laatste tijd wat serieuzer zijn, vanwege de ontwikkelingen op persoonlijk vlak, van m’n hobby mn beroep maken enz. De humor/spontaniteit live maakt het totaalplaatje compleet van de persoon die ik ben.

Ben je eigenlijk iemand die de teksten uit zijn mouw schudt als je je teksten aan het schrijven bent zoals we dat vaak op het podium zien? Of ziet dit proces er totaal anders uit?
Meestal komt de blauwdruk van de track er vrij snel uit, maar daarna kan ik blijven schaven enzo. Soms loop ik maanden met een idee rond, tot eindelijk het kwartje valt ofzo, en dan is de track zo geschreven.

Dat schaven is ook duidelijk zichtbaar bij je debuutalbum Alternaief, want je bent er al 2 jaar mee bezig toch?
Ja dat klopt, nog wel ietsje langer zelfs. Het probleem zat hem idd in het schaven, maar dan vooral bij het totaalplaatje en de beats. Er zit een duidelijke lijn in het album die steeds maar niet op z’n plek wilde vallen. Toen dat eindelijk gebeurd was, en alle tracks geschreven waren, heeft het heel lang geduurd voordat alles netjes afgewerkt was. Dat is een nadeel van met veel verschillende
beatcreators werken.

Ben je gewoon zoals veel MC’s een perfectionist ook of ontwikkel jij jezelf zo snel dat je van mening bent dat het nog steeds beter kan?
Het kan altijd beter. Als ik vind dat ik niet meer beter kan stop ik. Het is een oneindig groeiproces. Het is voor een muzikant moeilijk om “klaar” te zijn met een track, want dat ben je voor je gevoel nooit. Ik ben aan het leren om genoegen te nemen met het beste wat ik kan op een bepaald moment. Er staan tracks op mn album die ik nu anders of beter zou doen, maar het zijn momentopnames. Wat er beter kan neem ik mee voor mijn volgende tracks. Perfect bestaat niet, maar het maximale uit je kunnen halen wel.

Is dat de enige reden dat je zou stoppen met muziek, als je merkt dat je niet meer kan groeien?
Ja, ik heb een tijdje gehad dat ik veel van hetzelfde schreef. Dat ik eigenlijk bleef zeggen wat ik al gezegd had. Dan zit je even vast en ben je op zoek naar iets nieuws. En dan schrijf ik maandenlang geen nieuwe tracks, tot het moment komt dat ik die frustratie van het vastzitten om kan zetten in ontwikkeling. Als dat moment niet meer komt, is het niet leuk meer. En dat is de hoofdreden dat ik muziek maak. Al ben ik er overigens niet bang voor dat dat moment komt, omdat mijn tracks m’n persoonlijke visie verwoorden, en die blijft ook groeien zo lang ik leef (mag ik hopen). En andere redenen om te stoppen zijn er niet. Ik kan nu aardig rondkomen van muziek, en dat is erg relaxt. Maar al zou ik er weer bij moeten gaan werken, blijf ik nog steeds muziek maken.

Je bent iemand met een duidelijke eigen mening die je niet onder stoelen of tafels steekt. Je bent weleens bij mensen het podium opgestapt en er zijn weleens wat dingetjes gebeurt op diverse open mics en laatst was je op Relevant Elements het doelwit van een andere act die daar optrad. Wat gebeurde daar nou precies en zijn dit nou gebeurtenissen die je doen afvragen of je wel verder moet gaan hiphop maken?
Wat Relevant Elements betreft vraag ik me af of die betreffende act door moet gaan met hiphop maken. Ik zal de naam niet noemen, dat doen ze zelf meer dan genoeg. Jongens die het stoer doen aspect van hiphop te serieus nemen, meer kan ik er niet over zeggen. Maar er gebeuren altijd wel dingen, niet perse in hiphop, waarvan je je kan afvragen of dat nodig was. Dat is een
kwestie van relativeren en verder gaan, het is in ieder geval geen reden om te stoppen.
Zelf heb ik ook wel eens fout gezeten inderdaad, in die gevallen heb ik geen spijt van mijn mening maar denk ik wel van “dat had ik ook anders kunnen aanpakken”

Op welke situatie doel je precies?
Op open mics ga ik graag in op brag en boast teksten. ik vind dat je op een open mic moet freestylen, en veel MC’s staan te popelen om een verse te doen waarin ze 13 in dozijn teksten droppen, melden dat ze de beste zijn enz. Op zo’n moment ben ik er niet vies van om daar tegenin te gaan. Zoiets heb ik in het verleden ook wel eens tijdens een show gedaan, wat niet zo netjes van me was, maar daar heb ik dan ook mijn lering uit getrokken.

Was je verrast door de gebeurtenissen, want het was eigenlijk een reactie van een track die je altijd doet: Mama ze vinden mij geen hiphop.
Ja ik was wel verrast, al begreep ik uit het publiek dat het niet specifiek om die track ging. Als daar een andere ietwat minder duistere hiphopact had gestaan, was hetzelfde gebeurd, denk ik, maar die track raakt wel de kern in deze situatie, we parodiëren daarin het “stoer doen” aspect binnen hiphop en dan als reactie krijg je exact datgeen wat je aankaart: lekker ironisch he?
Maar er stond ook een gast vooraan met de in de track genoemde bling bling en aanverwanten, die met een brede grijns op zijn gezicht mee stond te knikken dus het schort de betreffende jongens denk ik aan relativeringsvermogen.

Je bent ook echt iemand die met verschillende projecten op de proppen komt. De Huisvredebruik bijvoorbeeld en je nieuwste project is 12 Steden 13 Bezoekers. Wat is dat ding wat je met die verschillende projecten hebt?
Zo komt het toevallig uit. Als er voldoende materiaal ligt wat samen past op een cd maken we er een project van. Huisvredebreuk stamt uit een melige zomerse periode, wat aan het schijfje ook te horen is. 12 Steden 13 Bezoekers bevat de lost tracks van mij en Che, die veel mensen al eens live hebben gehoord, op veel optredens waar niet zoveel publiek was. Ik vind dat mooi om dat dan ook in zo’n jasje te stoppen. Ik werk nooit alleen en zo ontstaan die dingen eigenlijk vanzelf.

Deze release refeert aan de vele shows zoals je aangeeft, maar gek genoeg staat er geen live materiaal op? Bewaar je dit voor je album Alternaief?
Nee, op Alternaief komt ook geen live materiaal. we hebben laatst een camera aangeschaft, met het plan om ooit een dvd te maken van live materiaal, en er komt een freestyle cd uit, met opnames van m’n freestyles hier en daar de afgelopen jaren en op internet zetten we regelmatig het een en ander aan live opnames neer.

Dat zijn ook weer een paar nieuwe projecten dus? Dan had je ook nog een idee om een soort tribute voor Atmosphere te maken. Wat is daar de planning van en waarmee is die gekte voor Atmosphere begonnen?
Planning is een vies woord. We zijn inderdaad bezig met het maken van vertalingen van Atmosphere tracks, en als we er genoeg bij elkaar hebben gieten we dat in een mooi jasje en brengen we het uit. Die gekte is eigenlijk begonnen toen Dwarsligger me God Loves Ugly liet horen. Slug wist heel goed te verwoorden wat mij niet lukte om te verwoorden en zo is hij eigenlijk uitgegroeid tot een van mijn favoriete artiesten. De eerste vertaling (God Zij Met Ons) staat overigens op 12 Steden 13 Bezoekers.

Je biedt veel online aan, is er nog wel een markt om die fysieke cd uit te brengen?
Ik denk dat die markt heel klein is, en daar moet je dan ook op inspelen. We maken een hele kleine oplage voor mensen die het echt graag op cd willen hebben, dus onze kosten zijn ook niet hoog. Alternaief komt wel officieel uit, en gaat in de winkels liggen enzo, dus ik zie dit ook als promo voor dat album. Die markt van cd’s wordt ook alsmaar kleiner, betaalde downloads werkt ook niet echt vind ik, dus ik ben benieuwd wat de nieuwe vorm gaat worden.

Hoezo werken die die betaalde downloads volgens jou niet?
Omdat die muziek elders toch wel weer gratis te downloaden is, al dan niet legaal, dus ik denk dat daar weer iets nieuws uit zal ontstaan. Digitaal is wel de toekomst, maar ik denk dat het huidige download systeem nog te jong is, en daardoor te makkelijk te omzeilen

Wat gaan mensen horen op Alternaief?
Uiteenlopende onderwerpen waarin relativeren en persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ik ben positief ingesteld, en dat is ook duidelijk terug te horen. Het waarmaken van je dromen, wat weer mooi gelinkt is met 2 jongensdromen die ik op deze plaat waar heb kunnen maken: een track met Def P en Seda, en een track met Marco Roelofs, zanger van de Heideroosjes, enkele van mijn jeugdhelden. En daarnaast nog wat fantasierijke hersenspinsels over leven en dood, hoe en waarom. Veel vragen, weinig antwoorden, en Macro.

Het ultieme doel is een collabo met Slug denk ik dan? Of heb je nog meer helden waar je ooit een collabo mee wil doen?
Slug is inderdaad wel het ultieme. Een doel wil ik het niet noemen, maar het zou super zijn. Toen we het voorpogramma van Looptroop deden in de Melkweg was ik ook aardig in mijn nopjes, ik ben niet echt gefocust op collabo’s, maar ik ben benieuwd naar wat er op mijn pad komt. Qua NL rappers lijkt het me overigens erg vet om iets met Typhoon te doen, maar die ken ik nauwelijks persoonlijk, maar wie weet wat de toekomst brengt.

Nederlandse hiphop is immens populair op dit moment. Heb je het gevoel dat het nu een soort alles of niets is als artiest?
Nee dat niet. NL hiphop zal kleiner, groter, kleiner groter enz. worden, die ontwikkeling blijft in cirkels rondgaan. Maar het heeft nu ook maatschappelijk een bepaalde status verworven (workshops aan kinderen enz) dat je wel actief kunt blijven, ook als het weer wat minder populair wordt. Iedereen die door deze golf in aanraking komt met NL hiphop gaat over een x aantal jaren samen zorgen voor de volgende golf.

Nog een laatste mededeling?
Check http://www.macronizm.nl regelmatig, of schrijf je in voor de mailinglist om op de hoogte te blijven van oa. Alternaief.

audioreview

Macro, Che en DJ Native – 12 steden, 13 ongelukken

Geplaatst door bowie op 5 januari 2007