Maak kennis met Risskant de Woordvoerder

Hey Risskant, stel je zelf even kort voor!
Ik ben Riss Rissema geboren en getogen in Dordrecht, 21 jaar oud en zo’n zeven jaar actief bezig met het maken en luisteren van hiphop.

Waar komt je naam vandaan en waar staat het voor?
Mijn naam is onstaan in de periode dat ik steeds meer begon te schrijven. Ik zocht naar een toevoeging achter mijn naam Riss en kwam al snel op Risskant. De naam staat voor wat ik kan en de kant die ik van mijzelf wil laten zien in mijn muziek en alles wat daarom heen hoort.

Gefeliciteerd vanuit HIJS trouwens, winnaar van de dubbel (publieks- en juryprijs) bij Grote Prijs van Zuid-Holland!
Dankjewel man!

Hoe is dat gegaan en wat verwachtte je er vooraf van?
Ja het ging geweldig! Tuurlijk zijn er altijd wel dingen die ik achteraf nog had willen verbeteren, maar dat heb ik ook nog bij iedere track die opneem en dat hoort er eigenlijk ook wel bij vind ik. Vooraf hoor je toch een hoop over je tegenstanders en weet je eigenlijk niet wat je precies te wachten staat. Ik had er aan de ene kant dus hele grote verwachtingen bij, maar aan de andere kant ook weer niet. Maarja, ik ben er heel erg blij mee en het heeft me dan ook zeker gestimuleerd om alleen maar meer door te gaan met tracks maken.

Merk je iets van een nasleep van het winnen van de GPZH? Meer optredens etc.?
Jazeker, ik krijg er veel reacties op en ik zie het ook als een bekroning op het werk en de tijd die ik erin heb gestopt om te komen waar ik nu ben. Ik heb er optredens aan overgehouden op o.a. Parkpop en het Bevrijdingsfestival van Zuid Holland. Dus ja, dat zijn zeker dingen die heel leuk zijn.

Dordrecht is je stad, (hoe) leeft hiphop daar?
Ja, redelijk het begint nu steeds meer aan te wakkeren qua feesten enzo, maar ik denk dat het altijd wel heeft geleefd in Dordrecht. Er zijn veel gasten bezig met hun ding en zeker veel talentvolle peeps waar je nog het een en ander van kan verwachten. Dus ja, hiphop wordt er zeker geademd in Dordt en omstreken!

Wat bij jou opvalt is dat je (bijna) alles zelf doet, je hebt een hele grote mate van independency. Wat is daar de reden van?
Ik wilde laten zien wat ik op eigen kracht op kon zetten zonder label, manager etc. En daarom heb ik een eigen label opgericht genaamd Dr.Ritme.

Is dat wel vol te houden?
Ja, opzich is dit zeker vol te houden, het is alleen veel werk. Ik heb namelijk ook alle distributie, release en promotie zelf gedaan. Maar over het algemeen ben ik zeer tevreden over het resultaat tot nu toe en ik krijg goede reacties vanuit heel het land en mensen reageren positief op mijn album T’ Is Mooi Geweest. Ook het volgende album getiteld Nieuwe Droom zal in eigen beheer worden uitgebracht onder hetzelfde label.

Je cd is ongeveer een half jaar geleden uitgekomen, hoe is het daarmee gegaan, zijn er veel verkocht?
Ik moet zeggen dat het boven verwachting is gegaan, via internet worden ze nog steeds dagelijks besteld en ook in de winkels gaat de verkoop goed, dus ik kan niet klagen. Ik heb al meer dan de helft van de hoeveelheid die ik heb gedrukt heb verkocht, dus dat is mooi.

Wat waren de reacties op het album?
De reacties zijn vaak positief, dus dat stimuleert me alleen maar om door te gaan.

En dat doe je dus ook, vertel eens de info over je nieuwe album
Ja, dat klopt, binnenkort komt het nieuwe album, dat Nieuwe Droom zal gaan heten, uiterlijk 13 juli is de releaseparty!

Je bent nu al een tijd bezig, is er een groot platencontract in zicht, ambieer je dat? Mede omdat je zelf zoveel in de hand wilt houden.
Dat ligt er aan. Als een label met een redelijke deal komt, dan wil ik daar best naar kijken. Ik heb voor mijn eerste album bewust gekozen voor eigen beheer, omdat ik wilde laten zien wat ik op eigen kracht kan bereiken. En ook de tweede zal waarschijnlijk nog wel eigen beheer gaan worden, maar wie weet wat de toekomst zal brengen.

Wat voeg jij toe aan de hedendaagse hiphopscene? Ben je wel nodig?
Energie en effectieve boodschappen met een realistisch en positieve visie. Ik denk dat het ook ligt aan hoe nodig je jezelf beschouwt. En dat ik ook zeker wel nodig ben voor de hedendaagse hiphop scene van vandaag lijkt me duidelijk, anders had ik niet gerapt!
gelach

Hoe zie je Risskant de Woordvoerder over 10 jaar?
Nog steeds iedere dag actief bezig met muziek en hopelijk gezond en gelukkig, dat is voor mij prioriteit nummer 1.

Nog even wat korte vragen, voordat je het slotwoord aan de HIJS-ers mag doen:
Wat is de laatste cd die je gekocht hebt? Diggy Dex – Verhalen vanuit de Sofa
Links of rechts? Links, ik schrijf ook linkshandig!
Publieke of commercieele omroep? Publieke omroep, trekt mij toch meer.
Voetbal of basketbal? Voetbal, maar ik ben niet fanatiek hoor, haha!
Bier of cola? Bier… Duidelijk.
Lui of moe? Moe van rappers die niks te zeggen hebben.

Dankjewel, dan nu je laatste woorden aan de www.hiphopinjesmoel.com lezers:
Blijf die shits in de gaten houden en kom 13 juli naar de release van de 2e cd Nieuwe Droom!

Risskant – Beatsofreen

Meer info: http://www.risskant.nl

Geplaatst door bowie op 22 mei 2007