Lil Wayne laat op ‘Dedication 6: Reloaded’ eindelijk weer een glimp van de oude Weezy zien

Het was lange tijd stil rond Weezy F Baby. Nadat hij hij langdurig in de clinch lag met ‘vader’ Baby over achtergehouden royalties, leek de strijdbijl vorig jaar even begraven te worden. Uiteindelijk werd de rechtszaak toch doorgezet en in de tussentijd gijzelt zijn ex-platenbaas/mentor nog altijd zijn album Tha Carter V.

Een album van Lil Wayne zal dus niet binnen afzienbare tijd in de schappen komen te liggen, dus belde Wayne zijn mixtape-kameraad DJ Drama op om hun mixtape-serie Dedication maar eens nieuw leven in te blazen. Spotify en iTunes zijn dan weliswaar voorlopig afgesloten voor hem zolang hij officieel nog bij Cash Money Entertainment onder contract staat, de deur naar Datpiff staat nog altijd wijd open.

Op Eerste Kerstdag verscheen Dedication 6, het eerste teken van leven van de rapper uit New Orleans sinds lange tijd. De verwachtingen waren hooggespannen en werden niet echt ingelost. Op een paar highlights na mistte de tape richting, drive en inspiratie. Weezy ragde door wat populaire beats heen, maar dat hebben we hem in het verleden met meer inspiratie horen doen. De buzz die er rond de tape hing was dan ook snel weg.

Zou de goblin zelf die uitgebluste reacties ook te horen hebben gekregen? Volgens het amusante maar niet heel geloofwaardige verhaal van Drama in de intro, was het na de vorige tape tijd voor een “vacation”, maar veranderde de autocorrect functie het naar “dedication”. En voila, Wayne ging aan het werk. Nu is er Dedication 6: Reloaded, een compleet nieuwe tape bestaande uit 20 tracks. Die zijn niet allemaal even hard, maar op tracks als opener For Nothing, Back From The 80s, Thought It Was A Drought en Bloody Mary (met Juelz Santana en een beat die Pac’s Hail Mary samplet) horen we hem weer ouderwets gedreven rappen.

Lettergreep na lettergreep stapelt hij op elkaar in een spervuur aan associatieve raps, die klinken alsof ademhalen van geen enkel belang is, en belangrijker nog, alsof het hem weer een reet schelen kan. DJ Drama zal er geen zware klus aan gehad hebben, want tussen de nummers door horen we Weezy ontspannen keuvelen over van alles en nog had dat hij met zijn fans delen wil. Waar hij de beste tatoeages van zijn naam gezien heeft bijvoorbeeld (het rijmt op pagina) of wat zijn ultieme starting five zou zijn in het basketbal (Kobe Bryant, Chris Paul, Shaquille O’Neal, Lebron James en Steph Curry).

Dedication 6: Reloaded is absoluut geen feilloze hoogvlieger in zijn oeuvre. Daarvoor is de tape veel te lang, en staan er een paar lelijke zeperds op. Weezy n Madonna bijvoorbeeld, waar een zekere Stephanie horen dat niet elke dame de flow van Rihanna op LOYALTY. kopiëren kan, zelfs niet met precies die beat eronder. En dan ben je al voorbij de vrij tenenkrommende zanglijn waar de man de track zelf mee opent, een kunstje wat hij helaas nog veel vaker toepast.

Toch zien we op deze tape hier en daar wel degelijk weer een glimp van de Weezy van weleer; de man die met aanstekelijk plezier raps aan elkaar rijgt alsof het woordenboek een Rorschach-vlek is. Laten we hopen dat hij zich daarop concentreert als we de Carter een comeback willen zien maken.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 1 februari 2018