Lil’ Kim – The Naked Truth

Sinds haar entree in de charts maken het pronken met intieme lichaamsdelen en het rijmen over alle handelingen die men ermee kan verrichten onderdeel uit van het Lil’ Kim trademark. Hoewel de titel van haar nieuwe album misschien anders doet denken, heeft de Queen Bee met de The Naked Truth een afwisselender repertoire te bieden. Voordat de Queen Bee de big jail house zal gaan rocken geeft ze namelijk niet alleen haar lichaam, maar vooral haar hart bloot.

Met een leger van topproducers en een scheldkanon als wapen is Lil’Kim klaar om de strijd aan te gaan met haar rivalen. Nee, the Queen Bee ain’t nothing to fuck with. De femme fatale herinnert je er nog maar eens aan op “Spell Check”, een sterke beginner met interpolaties van Biggie’s “Mo Money, Mo Problems”. Kim benadrukt haar baddest-bitch reputatie onder meer door flink uit te halen naar artiesten die haar publiekelijk aan de schandpaal genageld hebben: “Your man 5-0, I don’t see him in the club/ ’Cause he out in C-T with a dick in his butt”. De egocrusher schilt een appeltje met Star Jones en overige haters op het controversiële “Shut Up Bitch”, terwijl Junior M.A.F.I.A een trap na krijgt op de futuristische dansvloervuller “Whoa”. Als het gaat om dissen draagt The Game maar al te graag zijn steentje bij en dus helpt hij Kim om modder te gooien naar diens concurrent Jacki-O op het Marshall Mathers LP-achtige “Quiet”.

Lil’ Kim is niet alleen een fashion slave op het gebied van Luis Vuitton tassen, ook in haar muziek zitten de hedendaagse trends samples van classics, team-ups met de crème de la crème uit de scene en reggae invloeden effectief verwerkt. Het funky “I Know You See Me” bevat samples van The Dramatics’ “What You See is What You Get”, terwijl Biggie’s voice samples de revue wederom passeren op “All Good”. Scott Storch productie “Lighters Up” is een krachtige reggae-rap single die met zijn Jamaicaanse karakter het feestpubliek in vuur en vlam zet. Op “Durty” mengt Kim haar reggae zang met raps, terwijl producer Terrance “Hot Runner” Lovelace’s dancehall beat er een stijlvol geheel van maakt.
De vervelende situatie waarin Kim terecht is gekomen lijkt een positieve uitwerking op haar schrijfvaardigheden te hebben gehad. Met een sombere flow zet de Queen Bee op “Slippin” de vuile was buiten door haar veroordeling aan te kaarten: Words misconstrued and used against you/ Then you get screwed when it times to sentence you/ World caving in, it’s a shitty situation/ A year and a day, three years probation, public humiliation/ Poor representation, guilty by association.

Waar Kim regelmatig een modeflater slaat met nipple slips en skanky outfits, gaat de femcee op dit vierde studioalbum ook een aantal keer flink onderuit. De voicemail skits zijn fast-forward materiaal, evenals de samenwerkingen met Snoop, T.I. & Sha-Dash en het agressieve “We Don’t Give A Fuck” met zijn uitgekauwde Dirty South productie. Zoals we van Lil’ Kim gewend zijn, zijn de seksuele anthems allesbehalve subtiel. De Queen Bitch neemt geen blad voor de mond op “Gimme That” en het hardcore “Kittybox”, tracks die overigens niet op kunnen leven tegen ranzige hits als “How Many Licks”. Eeuwig zonde dat de femcee met deze twee songs haar zelfrespect aan de wilgen hangt en haar lichaam moet verkopen om een album te promoten. Want of ze nu mee lift op het succes met Biggie of haar vaardigheden opkrikt met topproducties en gastoptredens, Lil’ Kim toont op dit album genoeg skills om haar kleding aan te houden en haar slaapkamer geheimen achter gesloten deuren te houden.

Meer info: http://www.lilkim.com

Tracklist:
01. Intro
02. Spell Check
03. Lighters Up
04. Shut Up Bitch Intro
05. Shut Up Bitch
06. Whoa
07. Slippin
08. Answering Machine Skit 1
09. All Good
10. I Know You See Me
11. W.P.I.M.P. Skit
12. Quiet (featuring The Game)
13. Durty
14. Answering Machine Skit 2
15. We Don’t Give A Fuck (featuring Bun B. & Twista)
16. Gimme That (featuring Maino)
17. Kitty Box
18. Kronik (featuring Snoop Dogg & Jack Knight)
19. Winners & Losers Skit
20. Get Yours! (featuring T.I. & Sha-Dash)
21. Last Day

Geplaatst door bowie op 8 oktober 2005