‘Leilana’ van Tymon de Laat pakt titel ‘Beste mural wereldwijd van februari’

Elke maand selecteert Street Art Cities de beste murals wereldwijd. Die titel werd in februari 2021 toebedeeld aan Tymon de Laat, die op Bonaire een prachtige dame schilderde; Leilana. De muurschildering is onderdeel van het Street Colors Bonaire-project, waarvoor Rewriters010 de handen ineensloeg met Hófi Kultural. En ja, daar zijn we best een beetje trots op.

Tymon de Laat ging op uitnodiging naar Bonaire, om zijn vakkennis en expertise te delen met jongeren en aankomende kunstenaars. Zo geeft hij de lokale cultuur een boost, maar raakte hij op zijn beurt ook weer geïnspireerd om ter plekke aan nieuwe schilderingen te werken. “Voor mij is het een mooi experiment om te spelen met het delen van de identiteit van Bonaire”, liet hij de lokale pers weten toen hij aan zijn eerste mural begon.

Tijdens het traject gaf hij ook workshops aan de jeugd, om hen te stimuleren met kunst bezig te gaan. Street Colors Bonaire is dan ook een project dat sterk inzet op cultuureducatie en culturele uitwisseling. Het hoofddoel was om de lessen te geven en te laten zien dat kunstenaar ook een professioneel beroep kan zijn. “Mijn missie is al geslaagd als er één iemand uit de klassen probeert om voor het kunstenaarsbestaan te gaan.”

 

Hij kon het echter niet laten ook zijn trademark achter te laten; een groot, portret voor kleurrijke details. De vierde mural die hij maakte, is te vinden op de zijgevel van cocktailbar Tiki & Co. Hij stemde de voorgevel af met hetzelfde kleurenpalet, en op de zijgevel vereeuwigde hij in zijn eigen stijl een afbeelding die hij vond op internet.

“Normaliter creëer ik iets uit mijn referentie-foto’s, die ik schiet tijdens mijn reizen over de wereld. Dit keer vond ik een afbeelding online, die ik meteen heel mooi vond. Jammer genoeg heb ik de fotograaf nog niet kunnen vinden om hem of haar de credits te geven. Hopelijk kunnen jullie me helpen deze boodschap te verspreiden, omdat credits gegeven moeten worden waar ze horen.”

Meer beelden van de mural -en het andere werk dat Tymon maakte op Bonaire- zijn te vinden op zijn Instagram-account. Volg ook Rewriters010 om op de hoogte te blijven en vergeet niet het Street Colors-Bonaire-acount.

Geplaatst door bowie op 15 maart 2021