Leeroy’s ‘Situatie’: “Ik heb eindelijk een momentum te pakken!”

Leeroy bracht onlangs in samenwerking met Paradiso Vinyl Club zijn eerste ‘eigen’ zwarte goud uit. De dubbelsingle Better Days / Situatie verscheen op 7-inch vinyl. Afgelopen weekend breidde hij dat project uit met een indrukwekkende video voor laatstgenoemde track. In gesprek met de Amsterdamse muzikant: “Ik heb eindelijk een momentum te pakken waarop ik door kan bouwen.”

“Het is niet per sé een persoonlijk nummer”, geeft hij meteen toe, “maar ik denk dat het een situatie beschrijft waarin veel relaties ooit in terechtkomen. Dat je continu op elkaar zit te letten: wat doet de ander fout?” Leeroy pakte verschillende elementen van verhalen uit zijn directe omgeving om er een kloppend geheel van te smeden: “Het begon bij CRZE die de beat in de groepsapp van Nebulon gooide. Ik wilde ‘m meteen hebben en begon erop te schrijven. De inspiratie kwam van gesprekken die ik had met vrienden en anderen uit mijn omgeving. Toen kwam ik tot de conclusie dat het ding waarop de meeste relaties stuklopen het gebrek aan geduld is. Mensen doen niet hun best om elkaar proberen te begrijpen en blijven standvastig blijven aan hun eigen punten. Het ego wint het dan van de relatie.”

Hij schreef als eerst het refrein, toen zijn verse en schakelde daarna de hulp van Skinto in om zijn refrein nog eens over te zingen. “Want mijn versie klonk uiteraard nergens naar. Om de track helemaal af te maken wilde ik het vrouwelijk perspectief op het onderwerp erin verwerken, dus nodigde ik Melissa Imani uit. Ik vroeg haar naar haar gevoel erbij en ze kon ermee relaten. Toen kwam ze met haar visie, wat een prachtige tweedeling oplevert.”

“Ik ben bij alles betrokken geweest, hands on!”

Net als het vinyl (“Met Zwart Licht brachten we al vinyl uit, maar iets van mezelf voelt special!”) waarop het nummer verscheen, werkte Paradiso ook mee aan de bijbehorende videoclip. “Ik wilde niet in zielig in een video lopen te huilen, maar wilde dat de track tot kunst verheven zou worden. Ik kwam in contact met choreograaf Dequant Khattabi en de dansers Shaneequa Thomas en Ettiene Belliot, die mijn tekst hebben vertaald naar een prachtige choreo. Paradiso stelde hun zaal beschikbaar. Het hele concept heb ik bedacht, en in Paradiso zelf heb ik ook een stukje regie gedaan, samen met Steffie LaHaye, met wie ik nauw samenwerk als het gaat om video’s. Daarnaast ook een stuk van het lichtplan verzorgd; welke kleur past bij welk stukje tekst, wanneer moeten de lampen opschijnen? Dus ik ben bij alles betrokken geweest, hands on!”

Met de twee Volumes-EP’s en de vinylsingle inclusief bijbehorende videoclips heeft Leeroy naar eigen zeggen “eindelijk een momentum te pakken waarop hij door kan bouwen.” Afremmen zit er voorlopig dan ook niet in: “Ik heb nog een plaatje om deze mooie periode af te sluiten. Een titel ervoor heb ik nog niet, want daar ben ik zo slecht in. Die zit nu in de mix-en-master-fase, en gaat dit jaar nog vallen. Daarna is het tijd om te gaan werken aan een meer volwaardige plaat. Dus er komt nog véél aan!”

Geplaatst door bowie op 29 september 2020