Lange Frans & Baas B – Het land van

Wanneer je de hip-hop wereld rond reist herken je verschillende culturen. Grauwe wijken gevuld met donkere woongebouwen en dealers op elke straathoek. Brede mannen met bandanas, pistolen en drugs die ver moeten gaan om geld te innen. Als je de zon opzoekt zie je gasten die zwemmen in het geld met een gepimpte Bentley en schaarsgeklede pornosterren aan hun zijde. En zodra je Nederlandssprekende tieners ziet rondrennen die zich onwennig voordoen als hosselaar, weet je dat je verdwaald bent. En inderdaad, een bord langs de weg geeft aan dat je nieuw gebied betreedt. De tekst op het bord luidt “Welkom in hip-pop land”. Welkom in Het Land van Lange Frans & Baas B.

Straatjochies die met beats speelden en online straatremixes dropten die gretig gedownload werden. Maar daar bleef het niet bij, want Frans Fredriks, Bart Zeilstra en hun D-Men clan voelden dat er meer te halen viel. Ze formuleerden hun doelen op debuutalbum Supervisie. Deze visie is al tijden dubbel en dwars gerealiseerd. Hoog tijd dus om met deze opvolger de plek op de troon in eigen land veilig te stellen.

Live nummers zijn nooit zo geliefd op studio albums, maar de live piano versie van “Het Land Van” is een voor de hand liggende keuze. Het Nederlandse publiek applaudisseert hartelijk voor het duo, dat met kritische tong over het vaderland spreekt. Kom uit het land waar Air Max nooit uit de mode raken/ Waar ze je kraken het moment dat je het groot gaat maken/ Kom uit het land van rood wit blauw en de gouden leeuw/ Plunderen de wereld noemen het de gouden eeuw. Terwijl een pianolijn op de gevoelens inspeelt komen gewoontes, maar ook gebreken als integratie en Amerikaanse kontenkruiperij aan bod. Hoewel we alleen nog maar trots zijn op dit grimmige land wanneer Van Nistelrooij raak schiet, zal dit moderne volkslied een glimlach op het gezicht van de Hollander toveren.

Niet alleen tijdens live shows wordt het duo ondersteund door een band, ook de muzikale sound van Lange en Baas B is positief beïnvloed door een mengelmoes van instrumenten. Harde drums hebben de overhand op “Dikke Shit”, waarop Frans, Bart, Brutus en Ninthe zichzelf de hemel in prijzen. Gewapend met een snoeiharde gitaar geeft Di-rect frontman Tim een solo weg op rock meets rap track “Ik Wacht Al Zo Lang”. Een basgitaar en trompet staan centraal op “Tot Het Schip Strandt” en zorgen voor een laid-back zondagmiddaggevoel op “Dit Moet Een Zondag Zijn”, terwijl de heren de zondagse sleur doorlopen.

Uitblinkers staan op naam van producent Georgio Tuinfort, die zijn stempel van pianolijnen gedrukt heeft op de solo’s van Lange Frans. Niets is wat het lijkt, is de boodschap die Frans over probeert te brengen op het rauwe “Doofpot”. Vroeger wist Frans met zijn woordspeling de luisteraars van Giel Beelen met slechts één couplet om zijn vinger te winden en de vijand verbaal af te slachten. “Testament”, dat afkomstig lijkt uit het Aftermath kamp, is ook zo’n song waarop Lange laat zien dat zijn mond nog steeds dodelijk is: Ik heb rappers in mijn mik als een zakje chips/ Je begint eraan en even later is er niks/ Gasten zijn domst en dom dommer/ spelen veteraantje, groener dan een komkommer. Hiermee vergeleken is een jengelde Baas B met zijn solotrack “Topper” een lachertje.

In het land van Bart, Frans en diens broer Brutus bestaat geen grens tussen hip-hop en mierzoete puberpop. Ben je een vijftienjarig moppie, met een leuk koppie en voel je je helemaal toppie? Brutus organiseerde dan al eens een kinderfeestje voor je, en laat je dit keer samen met Brace in de tienerdisco los gaan op “Ja, Ja, Ja,”. Dezelfde koters krijgen het warm van “Bezet(en)” en tweede single “Mee Naar Diemen-Zuid”, met zijn afgezaagde refrein Jij moet mee naar Diemen-Zuid/ Mee naar Diemen-Zuid, want je ziet er lekker uit. Over een akoestische gitaarriedel gaan Frans en Bart op versiertour op Amsterdam CS. Wanneer deze versiertrucs aanslaan fiets je binnenkort niet meer naar school. Nee, je rijdt meeknikkende op “Tienermoeders” naar de crèche om je zoontje te droppen. Simplistisch geouwehoer, waar ook sportcommentator Humberto Tan zich mee associeert op “1-2tje”. Zijn wedstrijdanalyses dienen als origineel refrein op deze voetbaltrack, waarop speler Ryan Babel alias Rio zijn rapdebuut maakt. De Ajax-coryfee levert een matige prestatie en mag een rechtsommekeer maken, terug naar de reservebank.

Het land van Frans en Bart is een multiculturele eenheid waar hip-hop en puberpop hand in hand gaan. Op een paar sterke stukken na, is het beleid dat de regering hanteert echter te veel gericht op de jeugd. Een leuk land om naar te immigreren wanneer de tijd nog niet daar is om volwassen te worden. Degene die hun rijbewijs al wel hebben raad ik aan om in no-time hun shit bij elkaar rapen, een auto te huren en vervolgens met de noorderzon te verdwijnen.

Meer info: http://www.langefrans-baasb.nl

Tracklist
01. Het land van…
02. Dikke Shit, featuring Ninthe
03. Mee naar Diemen-Zuid
04. Doofpot
05. 1-2tje, featuring Rio & Humberto Tan
06. Gedoogbeleid, featuring Shyrock
07. Ja, ja, ja!, featuring Brace
08. Skit
09. Waar het schip strandt
10. Stotter
11. Jonge moeders
12. Testament
13. Topper
14. Bezet(en), featuring Michael Bryan
15. Eenzaam
16. Dit moet een zondag zijn
17. Ik wacht al zo lang, featuring Tim

Geplaatst door bowie op 11 december 2005