Kyteman’s Hiphop Orkest keert in 2021 terug op de planken

Kyteman’s Hiphop Orkest, gevormd rond muzikant Colin Benders, komt dit jaar weer bijeen voor drie shows. De unieke combinatie van artiesten doet de al uitverkochte festivals Lowlands en Down The Rabbit Hole aan in de zomer, om op zaterdag 9 oktober op eigen titel een grootse show te geven in de Ziggo Dome. Tickets gaan op 17 juni in de verkoop. Dit is de reünie waarvan je niet wist dat je ernaar snakte.

Multi-instrumentalist Benders brengt in 2009, na een aantal voorstellingen zijn eerste album The Hermit Sessions uit. De combinatie van hiphop, jazz en hedendaags klassieke muziek wordt bizar goed ontvangen. De breedte qua stijlen brengt hen naar de grootste podia en prijzen; Pinkpop, North Sea Jazz, Heineken Music Hall en een jaar na hun doorbraak namen ze de Popprijs in ontvangst.

“Ik was er jarenlang heilig van overuigd dat dit nooit ging gebeuren, en dat het een afgesloten hoofdstuk was”, aldus Benders. “Tot ik bij een uitzending van Matthijs Gaat Door werd geconfronteerd met hoe erg ik iedereen miste. Vanaf dat moment kon ik nergens anders meer aan denken. En nu zijn we hier.” De aankondiging werd al geteased, doordat verschillende leden van het orkest voor het weekend een afbeelding deelden in de stijl van The Hermit Sessions. 15.06.21, viel erop te lezen.

De shows beloven een muzikale reis terug in de tijd te worden. Opvallend is het woord ‘hiphop’ in de bandnaam. Na het succesvolle album uit 2009 viel die term namelijk weg uit de naam en ging het verder onder de naam The Kyteman Orchestra. Onder die naam brachten ze ook het gelijknamige album uit in 2011. ‘Kyteman’ was namelijk breder dan hiphop, en verlegde toen de focus naar invloeden uit klassiek.

Begin 2009, rond hun debuut op Noorderslag, spraken we met Benders en schreven we: “Eigenlijk zou het hypocriet zijn om Kyteman’s muziek te bestempelen met genres, omdat hij zelf ook niet in hokjes denkt: ‘Genres zijn alleen maar een categorisering van muziek. Elke stijl heeft zijn sterke en zwakke kanten. Ik wil al die sterke kanten achterhalen en daar muziek mee maken.'”

Nu zijn er dus drie reünieshows gepland, maar hij had zijn trompet al jaren niet meer aangeraakt. De laatste jaren trad Colin Benders op onder zijn echte naam, en vond hij zichzelf uit als techno-act. Met enorme modulaire bakken op het podium, een muur van elektronische modules, waaruit hij ter plekke klanken haalt met de parameters. Voor de tv-show van Matthijs van Nieuwkerk stofte hij het koper weer af. Uiteindelijk was dat een vonk die in het najaar de Ziggo Dome plat zal branden. Het is hopen op de ultieme improvisatie-skills en uitgerekte afterjams die hun concerten van weleer typeerden.

Tegen de collega’s van 3voor12 vertelt hij het verhaal achter de reünie. Bijvoorbeeld over dat hij één voor één langsging bij de mc’s van het collectief, om hen te polsen. “Sommigen zijn andere projecten gaan doen, sommigen deden niets meer. Maar ze zeiden allemaal: fuck ja, we willen weer.”

Tickets voor de Ziggo Dome-show gaan donderdag in de verkoop. Alle informatie lees je hier.

Stream hieronder ‘The Hermit Sessions’:

Geplaatst door bowie op 15 juni 2021