Kunstwerk ‘Birth Of A New Age’ tegenover Rotterdam Ahoy officieel onthuld

Met het zetten van zijn handtekening rondde Tymon de Laat, in bijzijn van Jeangu Macrooy en directeur Dave Vanderheijden van Hiphop In Je Smoel, zijn muurschildering van Macrooy op 19 april officieel af.

Het project is onderdeel van #UPStreetRotterdam, geïnitieerd door Hiphop In Je Smoel. Binnenkort starten zij naast Rotterdam Ahoy met hun andere project. Daarbij maken zes gerenommeerde (inter)nationale street art-kunstenaars samen een werk van zeecontainers.

De muurschildering heeft de titel ‘Birth Of A New Age’ gekregen. Naar de titel van het nummer dat Jeangu Macrooy namens Nederland op 22 mei ten gehore gaat brengen. Jeangu voelt zich zeer enorm vereert met dit enorme portret vlakbij Ahoy. “Het is echt zoveel overweldigender dan ik had gedacht dat het zou zijn. Het is supermooi geworden,”  zegt de zanger in een reactie.

Kunstenaar Tymon de Laat over het werk: “De hoopvolle blik van Jeangu staat gericht op de horizon en toekomst, waarbij het licht van de nieuwe dag op zijn gezicht strijkt.
Op de achtergrond zijn er vele plant-achtige vormen die geïnterpreteerd kunnen worden als bladeren of roots in alle kleurschakeringen. Die staan voor de diversiteit van de maatschappij en zijn vrij om alle richtingen op te groeien. Het Surinaamse gezegde ‘yu no man broko mi, mi na afu sensi’ vertelt over het halve cent-muntje, dat te klein is om te breken en daarom superkrachtig is.”

“Uitgaande van dit mooie gezegde, dat kracht ligt in motivatie en doorzettingsvermogen, ongeacht hoe je op waarde geschat wordt, heb ik gekozen om de munt een grote rol te laten spelen in het concept. De halfronde vorm waar Jeangu op de voorgrond staat refereert subtiel naar dit muntje. Op het muur staan ook het Kaffir-limoenblad en vrucht geschilderd, waarmee ik ook refereer naar het centje waar de plant op afgebeeld staat.”

 

UP Street Rotterdam is een onderdeel van het Citydressing Host City Rotterdam, Eurovision Song Contest 2021. Mogelijk gemaakt door Havenbedrijf Rotterdam. Kijk voor het complete programma op www.openuptorotterdam.eu.

Meer werk van Tymon de Laat zien? Check zijn Instagram.

 

Geplaatst door bowie op 20 april 2021