Kringili & Alex Megas brengen de Juice naar 013

Terwijl we ons richting het centrum van Tilburg begeven, komen meisjes in hun tiroler dirndl ons tegemoet, vergezeld door mannen in lederhosen, hunkerend naar de eerste pul bier van de avond. Het oktoberfest wordt dit weekend gevierd in midden Brabant, maar daar zijn wij uiteraard niet voor op pad. Wij zoeken naar het échte Tilburgse, en met de releaseparty van Kringili & Alex Megas’ nieuwe EP in 013 zit je dan al snel safe. Een verslag van een dope avond.

_don2288

De vroege aanvangstijd (al om 19.45 kondigt host Diggy Rast al aan dat de avond gaat beginnen) betekent pech voor de jongens van Affoe, die voor slechts een handvol mensen een meer dan prima show spelen. Naast werk van hun twee uitgebrachte EP’s Lege Fles en Domme Dansjes doen ze ook een heerlijke nieuwe track, die de zomer eventjes terugbrengt in de inmiddels koude textielstad. Catchy tunes, refreinen die je -na ze één keer gehoord te hebben- niet meer uit je hoofd krijgt en een strakke back-and-forth wisselwerking doen de rest voor een lekkere aftrap van de avond.

_don2066_don2024

Bij Wakeem en T.Dutty, twee mannen uit het Hidden Village-kamp waaruit de hoofdact van vanavond ook uit afkomstig is, loopt de zaal al wat voller. Maar alsnog moeten ze hard werken om slechts een paar mensen los te krijgen. Het is nog vroeg en het publiek laat zich niet zo makkelijk meesleuren in hun set, die goed in elkaar zit. Solotracks worden afgewisseld met gezamenlijke pokoes, en dat alles wordt fanatiek gebracht door beide mc’s met dj Yung Amadeus achter de draaitafel en op de back-ups. De mannen zijn erg gegroeid in de twee jaar dat de To The Max-events bestaan en het is wachten op hun eigen releaseparty.

_don2190

ANBU, het eigenaardige Limburgse collectief dat enige vergelijking met SMIB uit de Bijlmer vertoont, krijgt de crowd voor het eerst echt in beweging. De jongens uit Venlo (door hen vakkundig verbasterd tot Nevlo) hebben regelmatig op de collega-websites gestaan met hun eigenzinnige tunes en video’s, waarmee ze ook al wel eens de landelijke pers hebben gehaald. Vooral frontman Jiri11 is aanwezig met zijn excentrieke verschijning en hij is dan ook tijdens de live-show hét uithangbord voor de ANBU gang. De rest doet echter qua delivery niet onder voor hem. Toch is het na een paar tracks wel veel van hetzelfde, maar met Een Barkie Op Zak en Real Real (inclusief knipoog naar Kempi’s mixtape-tijdperk!) brengen ze het publiek in een lekkere vibe. Het is dan ook helemaal niet te zien dat deze mannen pas een jaar bezig zijn met rap. We zijn opgewarmd voor Kringili & Alex Megas!

_don2231

Nu de zaal lekker vol is gelopen is het tijd voor de mannen van de avond om hun entree te maken. Vier dagen vóór de party kwam hun Juice EP online en die wordt vanavond dan ook helemaal ten gehore gebracht. De combinatie tussen frisse flows, een strakke delivery en melodieuze beats zorgt ervoor dat het publiek het hele uur de oren gespitst houdt, geboeid toekijkt en af en toe (bij banger Planning bijvoorbeeld, dat móet haast wel een single worden) een moshpit instart en het bier in de lucht gooit.

_don2313_don2346

De boog blijft de hele set gespannen, want er zijn dansbare nieuwe tracks voor de dames (Echte Man, Viens Avec Moi), er worden rustmomenten gecreëerd met 1 Kans en Nabeschouwing en alle featurende mc’s op de EP komen nog eens langs; Young Tatta van Affoe, Wakeem (“Het is niet moeilijk een hoer te zijn!”) en T.Dutty (“1, 2, 3, 4, 5 / Pull up in je wijk!”) mogen ook even ervaren hoe het is om voor een vollere zaal te staan en de enige track die niet van de projecten van Kringili & Alex Megas afkomt is een nieuwe van MarOne, waarop Kringili een featuring heeft. Het houdt het publiek scherp, want inkakken is er niet bij; als finale worden namelijk Juice II en Stuur De Stad ingezet, a.k.a. de perfecte shutdown. Laatstgenoemde track is in een jaar tijd een anthem voor Tilburg geworden en mag in het rijtje met onder meer het clublied van Willem II en Timmietex’ Kruikenzeikers. Een laatste keer ultieme chaos en dan is het uur voorbij. Een dikke show van twee hongerige jonge honden die dat hopelijk in het najaar overdoen in de Amsterdamse Paradiso.

_don2544_don2390

Alle zuidelijke provincies waren vanavond vertegenwoordigd in 013: natuurlijk waren de Brabantse mannen daar, maar ook Limburg (met MarOne, Young Tatta en ANBU) en Zeeland (met Affoe’s JD) werden gerepresent in Tilburg. En dat er prima hiphop uit het zuiden van ons land komt, werd vanavond maar weer eens door de jeugd onderstreept met een prima georganiseerde releaseparty. Randstad, slaap niet op deze boys en check de Juice EP heel snel op Spotify!

Fixtures:
Hoogtepunt: Planning en de ‘juice’ die werd gegooid bij In De Lucht
Dieptepunt: het mocht wel wat drukker zijn in 013…
Bier: € 2,50
Garderobe: € 2,-
Fotograferen: Zeker!
Geluid: Prima
Bezoekers: +- 300
Damage: € 7,50
Cijfer: 8-

De rest van de foto’s:

_don2039 _don2043 _don2045 _don2212 _don2214 _don2250 _don2282 _don2501 _don2588

Geplaatst door bowie op 17 oktober 2016