Kraantje Pappie’s Crane II: een en al feestie

1. Ik Ren Dit
Kraantje beseft hoe groot het succes is dat hij met zijn vorige album heeft geboekt en is er niet vies van om daarover op te scheppen. Zo meldt hij dat hij z’n moeder in dienst heeft en wij niet kunnen tippen aan haar uurloon en dat hij vandaag in de krant staat en wellicht ook wel in de Nieuwe Revu.

Verder wonderbaarlijk hoe hij de woorden aliën, peloton en Keniaan op elkaar laat rijmen.

 

2. Hoe Belangrijk Vind Je Geld?
Ik ben niemand anders sinds de money, maar een paar van jullie types zijn dat wel..
Succes levert vaak geld op. Zo ook bij Kraan. Terwijl hij in de vorige track nog rapte dat hij uit is op het geld, waarschuwt hij nu alvast dat zijn (potentiële) vrienden niet uit moeten zijn op zijn eigen portemonnee.

 

3. Ze Wil Lopen
Niet alleen geld dient zich aan bij de Groninger, ook de vrouwen staan volgens hemzelf in de rij. Hoewel hij ooit een vrouwtje in de club versierde en zij hem afwees, moet hij nu niets meer van haar hebben.

 

4. Droom
Tours, presentatieklussen bij BNN en 101Barz, wekelijks rappen voor 3FM, festivals rocken en tussendoor werken aan nieuwe muziek… het leven van Kraantje Pappie is druk. Als hij een dagje vrij is, lijkt het wel alsof hij droomt. Het liefst spendeert hij zijn vrije avond dan ook aan drank en vrienden. Het refrein is catchy, in de negatieve zin van het woord.

 

5. Met Z’n Tweeën
Kraan komt voor de eerste keer op de plaat met een rustige flow en intonatie in de verses. Openlijk spreekt hij zijn dame toe in deze eerste single die van de plaat verscheen.

 

6. In Vorm (Feestie)
Was hij op het vorige album nog zoek in de club (Waar Is Kraan?), iemand heeft de rapper gevonden en terug op de dansvloer gezet. Halverwege de track, na het refrein, krijgt Noisia voor de eerste keer de ruimte om te klappen met een dikke beat. Deze track zal ongetwijfeld de podia op hun kop krijgen tijdens de aankomende clubtour van Kraantje, maar is voor liefhebbers van hiphop niet om aan te horen.

 

7. Onder Water
In tegenstelling tot de vorige track lijkt het op Onder Water om de raps te draaien. Een track waarop Kraantje weer zijn onnavolgbare flows en wordplay laat horen. Lekker grimmig, dus een erg welkome afwisseling op de plaat.

 

8. Simpele Zes
Op een nerveuze uptempo beat versiert Kraan een vrouw die bloedmooi leek in het licht van de stroboscoop, maar de volgende ochtend slechts een ‘simpele zes’ (een vrouw met een middelmatig uiterlijk) bleek te zijn. De minste track van de plaat.

 

9. Feesttent (ft. MC Jiggy Djé)
De perfect getimede single (de track verscheen rond de tijd dat men in het zuiden des lands carnaval vierde). Ongetwijfeld hét feestanthem van het aankomende festivalseizoen, maar voor mij de afknapper van de plaat. Labelbaas Jiggy kondigt de track aan en af en neemt zo de rol op zich die hij had op de eerste single van Murda Turk.

 

10. Boze Man
Jawel. Dit is er gelukkig eentje waar ik vrolijk van word. Zo eentje waarvan je nekpijn krijgt van het knikken. Kraan spit beide verses helemaal vol met melige klankrijm.

 

11. Daar Lag Je Dan
Tussen al het gebrag en gefeest door wordt Kraan gebeld door de moeder van een vriend die slecht nieuws heeft. Er is dus ook ruimte voor een serieuze toon op Crane II. Gelukkig komt het goed.

 

12. Mijn Nacht
Na het goede nieuws is het natuurlijk weer tijd om verder te feesten. Een track waarvan de muzikale breaks (na de drops) pure terror op z’n Noisia’s is. The Opposites en ook Kraantje brachten dit eerder tijdens hun liveshows, nu wordt het ook op de plaat vastgelegd. Dit staat ver af van de Kraan die je op Clubvoer of Boulimia hebt leren kennen, maar zal het ongetwijfeld goed doen op Mysteryland of Decibel.

 

13. Meenemen Of Hier Opeten (ft. Roelie Vuitton, Abbeye & Fiddox)
In deze G-City Tittee Committee reünie gaat het over vrouwen die zich geen ‘simpele zes’ voelen, maar zo dun willen zijn als modellen. Op de mellow, hypnotiserende beat beamen de Groningers wel van chicks met wat vet te houden. Zo beveelt Abbeye een burger bij de selderij te eten, noemt Kraan zichzelf een asstrepeneur en kan Roelie Vuitton niet hangen met dat vel over beee-heeeeen. Een serieuze boodschap verpakt in meligheid. Dope.

 

14. Zweet Op De Vloer
Ah, nu wordt duidelijk waarom Crane z’n schoenen aan de vloer vastgeplakt zaten in het refrein van Mijn Nacht. Hij wil namelijk zweet op de vloer zien. Hard werken is zijn motto. Opnieuw een wat drukke, nerveuze beat in het (irritante) refrein. Deze track is overbodig.

 

15. Waar Zijn De Dagen
Dit zou zomaar dé zomerhit van 2014 kunnen zijn. In het met EDM doorspekte Waar Zijn De Dagen geeft Kraantje toe af en toe niet in te zien hoe mooi zijn leven is, door al het harde werken. Daarna wordt er op een aardige manier gefucked met vrolijke vocals in het refrein, waardoor er wel een lach op je gezicht moet verschijnen. Als dit geen hitsingle wordt, weet ik ’t ook niet meer.

 

16. Swoosh (Spotify exclusive)
Een ode aan zijn favoriete schoenenmerk (dat merk dat een swoosh als logo gebruikt). Een gruwelijk dikke bas-gedreven beat waarop Kraan meldt dat er met zijn schoenengame niet te fucken is. Een track die niet had misstaan op een nieuwe editie van de Patta mixtape.

 

17. Yippee Kayee (iTunes exclusive)
Ongelofelijk dat deze onofficiële single (inclusief zwart-witte one take video) slechts als iTunes exclusive dient, want dit is de Kraan die we kennen van Boulimia, maar dan op een grimey Noisia beat. Soepel flowend bragt hij er op los en breidt hij een eind aan de plaat.

 

Het is duidelijk dat Kraan zijn weg heeft gekozen. Zijn meest succesvolle jaar, 2012, gaat hij nog eens dunnetjes overdoen en wellicht evenaren in 2014. Kraantjes flow, intonatie en uitspraak zijn nog altijd onnavolgbaar en uniek in de verses, maar de thema’s en refreinen zorgen dat zijn tracks popliedjes worden. Zijn muziek is toegankelijk, radiovriendelijk en meezingbaar en je hoort dat deze muziek is gemaakt om live mee te knallen. Liefhebbers van popmuziek zullen een constante toevoer van feesthits kunnen waarderen, maar hiphoppers zullen hun wenkbrauwen fronsen wanneer ze de drops en intermezzo’s in tracks als Mijn Nacht en Waar Zijn De Dagen horen. Ze kunnen nog wel hun hart ophalen aan Boze Man of bonustracks Yippee Kayee en SwooshCrane II is een popalbum geworden met raps erop. Met daarop invloeden van drum ’n bass, edm, trap en hiphop. Clubmuziek zoals die in 2014 hoort te klinken.

 

Geplaatst door bowie op 14 maart 2014