Kleine Jay & Cartes – &

Kleine Jay

“Ik heb een hele creatieve mind….Ik blijf gewoon m’n ding doen, ik wil nieuwe soorten muziek maken en blijven experimenteren. Daar zal je op de nieuwe plaat deels iets van meekrijgen.” Woorden van Kleine Jay in gesprek met HIJS tijdens Hiphop In Duketown afgelopen juli. Waar hij precies op doelde was toen al een beetje vaag, maar blijft ook na het luisteren van zijn deel van het album & onduidelijk. Natuurlijk is Jay een begaafd mc en heeft hij zijn eigen manier van rappen, maar om het experimenteel of heel creatief te noemen gaat wat ver.

De kracht van Jay hangt in hoge mate af van de muzikale ondersteuning, uiteraard de teksten zelf en het tempo van de track. Natuurlijk, de door Radjie geproduceerde openingstrack Superrapper is hard. Hoede Hoede geproduceerd door Alecto met Cartes is ook een voorbeeld voor een track die het live goed zal doen, maar bij de nummers met een iets hoger tempo is de opgewonden stem van Jay soms nét de druppel. Voor de hand liggende lines als: “Kleine Jay je went aan me / ik ben een zeldzame / lastig als een tentamen” overtuigen niet. Ook een line als: “Dus dit en dat, zus en zo / ik flow sowieso” zorgt er jammer genoeg voor dat je (te) snel door het album heen skipt. De ietwat rustigere tracks, Alles Op Z’n Tijd, Ruimte Om Te Uiten en Het Spel Is Uit zijn wat voorspelbaar, van hetzelfde laken een pak en dus valt het ‘solo-album’ van Kleine Jay wat tegen.

Cartes

In tegenstelling tot Jay opent Cartes met een timide track: Essentie. Indrukwekkende, duidelijke taal over minimale muziek van Alecto. De kop is er af en het is vrij snel duidelijk dat lyrics, delivery en de grauwe stem van Cartes voor dat beetje extra zorgen. Waar Kleine Jay juist muzikale ondersteuning nodig heeft, is Cartes zelf in staat een nummer naar een hoger niveau te tillen. Allemaal Nick, een biografische track, is daar een goed voorbeeld van. De productie van Radjie is puik en zorgt voor een laidback boombap sfeer en ook de muzikale outro is goed verzorgd. Cartes maakt met zijn stem, stijl én juiste onderwerp- en woordkeuze menig track, waaronder deze, afmaakt. “Zaterdagavond op de Parade ik kom aangeschoten aangelopen / Jazz In Duketown en ik word van achteren aangesproken / Yo ik ben Radjie van die beats toch hoe gaat het gozer / we raken aan de praat een blow wordt aangestoken, inhaleer…”

“Shit is lekker” zijn opnieuw de juiste woorden op de juiste track. Wat Als is een parel van een track door Alecto, die zich bewijst als een van de betere boombap hiphop producers van vaderlandse bodem. Cartes weet je te pakken met punchlines als: “Geen tierelantijnshit / vieze refrein shit / dit komt uit m’n tenen dit is hart, ziel en pijn shit.”

Natuurlijk zijn er ook minpunten op de plaat van Cartes. De gezongen refreintjes op Zoals Het Komt en Maakt Niet Uit hadden niet gehoeven en eventuele liefhebbers van nerveuze vioolsamples kunnen hun hart ophalen bij de track Weet Dat. Gelukkig wordt deze misser direct weggepoetst, want Muzikale Trip is een passende afsluiter van Cartes’ plaat.

&

Cartes bereikt met veel minder moeite veel meer dan zijn evenknie Kleine Jay. Juist de combinatie van beide heren heeft hen in de loop van de tijd hun welverdiende respect en goede reputatie opgeleverd. Diezelfde combinatie in de vorm van dit ‘dubbel-soloalbum’ vertoont toch wat zwakke plekken. Het gevaar van eentonigheid ligt op de loer, vooral bij Kleine Jay. On stage is hij de perfecte hype-man naast een rustigere mc als Cartes. Als solo-artiest is het vooral afwachten met wie hij in de toekomst gaat samenwerken. Cartes gaat goed terecht komen, ga daar maar van uit.

& is nu uit via Rush Hour/Patta

Tracklist:

Kleine Jay

01. Superrapper (prod. Radjie)
02. Wonderlijke Brein (prod. Alecto)
03. Eerste Ronde (prod. Radjie)
04. Alles Heeft Een Rede (prod. Alecto)
05. Ruimte Om Te Uiten (prod. Radjie)
06. Liefde (of zoiets) (prod. Alecto)
07. Preek Van Binnen (prod. Radjie)
08. Alles Op Z’n Tijd (prod. Radjie)
09. Voel Me Zo (prod. Radjie)
10. Hoede Hoede (prod. Alecto)
11. ’t Spel Is Uit (prod. Radjie)

Cartes

01. Essentie (prod. Alecto)
02. De Volgende Stap (prod. Alecto)
03. Allemaal Nick (prod. Radjie)
04. Zoals Het Komt (prod. Radjie)
05. Chagerijn (prod. Alecto)
06. Laat Het Los (prod. Radjie)
07. Maakt Niet Uit (prod. Alecto)
08. Wet Van De Natuur (prod. Radjie)
09. Wat Als (prod. Alecto)
10. Weet Dat (prod. Alecto)
11. Muzikale Trip (prod. Radjie)

Geplaatst door bowie op 2 september 2010