Killer Mike leidt Dungeon Family-reünie in aanloop naar zijn nieuwe album

Killer Mike maakt zich op voor de release van zijn langverwachte eerste soloplaat in meer dan een decennium. Sinds zijn laatste, R.A.P. Music uit 2012, maakte hij natuurlijk furore als de helft van Run The Jewels. Maar met MICHAEL belooft hij zijn meest persoonlijke werk tot nu toe. De singles klonken allemaal al veelbelovend, maar op de vooravond van die plaat (a.s. vrijdag, 16 juni) brengt hij de grootste samenwerking die erop te vinden zal zijn alvast uit. Die herenigt hem namelijk met OutKast’s André 3000 en eveneens Dungeon Family-affiliate Future.

Scientists & Engineers luidt de titel van die track. Over een met gospel en funk doordrenkte productie, die rechtstreeks uit het Atlanta van de late jaren negentig lijkt geteleporteerd, leveren Mike, 3 Stacks en Pluto hun hardste coupletten in een lange tijd. Eyn Allen Kane zorgt voor de balans met een soulvol refrein. Bij het wisselen van MC in de track, evolueert ook de instrumentatie. Het ene deel is nog mooier dan het andere.

Gered van de snijtafel

Het nummer had het album echter bijna niet gehaald, vertelde Killer Mike tijdens de jaarlijkse Black Music Moguls Brunch in Atlanta. “André wilde de samenwerking aanvankelijk niet uitbrengen, totdat ik hem de voltooide versie met het refrein van Kane erop stuurde. Dat was het moment dat het moment waarop hij eindelijk instemde en de track redde van de spreekwoordelijke ‘cutting room floor’.

Future heette ooit Meathead, en was onderdeel van het collectief Da Connect, dat op zijn beurt weer in z’n geheel was opgenomen in de tweede generatie Dungeon Family-members. Killer Mike komt uit dezelfde generatie, dus de twee kennen elkaar al langer dan de collabo op papier doet vermoeden. OutKast, waar André 3000 uiteraard de helft van vormt (of vormde?), stond in de jaren ’90 aan het roer van deze beweging. In 2001 brachten ze als collectief een album uit. Hoe Dungeon Family met het album Even In Darkness, met in de gelederen o.a. OutKast, Goodie Mob en Organized Noise, zó onder de radar kon doorvliegen als dat ze gedaan hebben, is nog altijd een raadsel. De plaat betekende wel een kennismaking met Killer Mike, die er zijn carrière mee lanceerde.

Fast forward 20+ jaar. Mike onthulde onlangs in een interview dat hij 500.000 dollar heeft uitgegeven aan de opnames van zijn nieuwe album. Die kosten kon hij alleen terugverdienen met hulp van een voorschot van Loma Vista Records. Maar ze móesten simpelweg worden gemaakt. De reden dat dit album zo belangrijk voor hem is, is dat het de eerste keer is dat hij zijn volledige verhaal vertelt. Tegen Vulture: “Er was nooit een moment waarop mensen de kans kregen om Michael in zijn geheel te zien. Ze zagen stukjes en beetjes in mijn muziek. Ik wilde dat mensen zouden weten dat het personage in Run The Jewels een echt mens is. Een man die voelt dat er iets gezegd moet worden.”

Scientists & Engineers is een van de twintig nieuwe tunes in onze Spotify-playlist. Check de hele update hieronder!

Geplaatst door bowie op 14 juni 2023