Killer Mike + El-P = Run The Jewels

Het zijn drukke tijden voor Killer Mike en El-P. Ze zijn gestart met hun Europese tour die ze via Kopenhagen en Zürich naar Amsterdam brengt om vervolgens via Londen en Parijs weer terug te keren naar de States. Nu zijn ze al het nodige gewend, maar dit is de eerste keer dat ze als groep deze klus ondernemen. Hoewel er al jaren een hechte vriendschap tussen beiden mannen bestaat en ze al nauw samenwerkten op Killer Mike’s R.A.P. Music, is de samenwerking als rappers met elkaar op een volledig album voor beiden een nieuwe gewaarwording.

 

Killer Mike: “Het was een interessant proces voor mij. Als soloartiest bedenk je iets en dat zet je door. In een groep gaat het om compromissen sluiten en elkaar uitdagen. Het verwart je soms om met een partner te werken. En het geeft je af en toe een oncomfortabel gevoel. Maar dat oncomfortabele gevoel zorgt er wel voor dat je groeit. Ik kan binnenkomen met, voor mijn gevoel, het beste idee en dan kan hij het zo afbreken en naar een ander niveau brengen."
El-P: “Je zoekt het beste uit twee personen met twee afzonderlijke visies en die visies combineer je. We hebben allebei een artistieke erfenis die we mee hebben genomen vanuit onze soloprojecten. Van dat boek hebben we verschillende hoofdstukken geschreven en we streven nu naar meer. In een groep werken is verfrissend. Het is een andere manier van creëren. Een andere manier van plezier maken ook. En als je platen maakt, wil je dat gevoel altijd nastreven.” 
Mike: “We willen later gezien worden als een van de beste rapgroepen aller tijden. Dat we in één adem genoemd worden met Run DMC en EPMD. We willen door het dak gaan en elke keer een hoger niveau bereiken. Ik wil elk product overtreffen dat ik heb gemaakt en weer een volgende piek bereiken. Dat is mijn missie.”

 

 

In hetzelfde Europa waar ze nu touren, krijgt Run the Jewels een re-release als Deluxe Dubbel LP.
El-P: “In eerste instantie hebben we het product alleen fysiek gereleased in de States. Voor mensen in Europa was het daardoor met de vrachtkosten erbij ontzettend duur om aan te schaffen. Om ze hierin tegemoet te komen, zijn we met dit idee gekomen. We willen hiermee onze fans in Europa wat speciaals geven. Vandaar dat we ook bonusmateriaal hebben toegevoegd.”

 

Via een gratis download is de muziek van Run the Jewels makkelijk te verkrijgen over de hele wereld. De kritieken zijn erg positief. Meer dan bij albums waar voor moet worden betaald. Spijt hebben de heren hier geen moment van gehad.
Killer Mike: "EL krijgt het krediet voor dit dope idee. ‘Fuck de competitie over wie wat krijgt voor welk deel, we gaan dit aan mensen geven en geloof me, we gaan touren van deze shit.’ Dat waren ongeveer zijn exacte woorden, haha. En hij heeft gelijk gekregen. Fans komen massaal naar onze shows en op die manier verdienen we toch geld. En het geld zorgt weer voor ruimte om in de toekomst dope kunst te blijven maken.”

 

Solo of groep, Killer Mike en El-P laten zich in hun tracks al jaren politiek kritisch uit. Zo ook als duo in de track DDFH (Do dope fuck hope) op Run the Jewels. Een korte, scherpe uitleg volgt over het waarom van die tracktitel.
Killer Mike: “Hoopvol waren we toen Amerika een nieuwe president kreeg. En nu zijn we een aantal jaar verder en lijkt er niets veranderd. Mensen raken nog steeds verslaafd aan producten die op de markt zijn gebracht door farmaceutische bedrijven. Producten die je vaak gewoon bij de drogist kunt halen. Ze gebruiken dat om weg te vluchten uit de slangenkuil die de wereld soms is. Dat zijn vaak erg gevoelige mensen die verslaafd aan die troep raken. Ik heb dat niet nodig, maar ik voel mee met de gevoelige mensen die van nature liefdevol zijn en deze troep moeten gebruiken om op de been te blijven."
El-P: “Zolang deze wereld nog gebukt gaat onder gevoelens van onderdrukking en stress, zal ik nooit oordelen over iemand die drugs gebruikt. Ik voel mee met veel van die mensen. En kan me in veel van hen herkennen. Maar hoewel ik begrijp waarom veel van hen drugs gebruiken, is het zeker de oplossing niet. In die zin is de naam van de track ook sarcastisch bedoeld.”

 

 

Op het album werkt het duo op de track Banana Clipper samen met Outkast-lid Big Boi. Hiermee lijkt het bewijs geleverd dat heden ten dage de verschillen tussen underground en mainstream te verwaarlozen zijn.
El-P: “De industrie is volledig veranderd en de scheiding is niet helemaal meer hetzelfde. Wat is de topdivisie en wat de lagere? We willen met onze muziek die gedateerde ideeën doorbreken. Op het eind van de dag zijn rappers nog steeds rappers. En wij houden van rapmuziek en zijn down met rappers die goed zijn in hetgeen wat ze doen. Wij trekken ons niets aan of ze ons typeren als underground of mainstream. We maken gewoon platen waarvan we denken dat het goede platen zijn. En ik maak me geen zorgen of we wel of niet op de radio worden gedraaid. Want dat betekent tegenwoordig minder dan ooit."

 

Ook over de samensmelting van rap en dance en hoe hun geluid daarin past heeft voormalig Company Flowmember El-P een duidelijke mening.
El-P: “Mijn geluid past in geen enkel hokje. Het is mijn eigen portret. Het is wat het is. Voor mij bestaat er ook geen scene en voor mij bestaat dus ook niet het inpassen in een scene. Mijn carrière bestaat voor mijn gevoel enkel uit het zijn van mijn eigen stem. Dat is voor mij de enige manier om me te verbinden met muziek. Dat geldt ook voor Mike. Op het eind van de dag willen we dingen maken waar we van houden. Mensen die bij een scene willen horen zijn artistiek dood.”

Geplaatst door bowie op 5 december 2013