Killah Priest – The Psychic World Of Walter Reed

In 2007 stond de Nederlandse rapper/producer Sendar met twee van zijn beats (Cutcha Up en Nothin’ 2 Roll With) op het album Waitin’ To Inhale van rap-zingende cultheld Devin The Dude. Weliswaar werd een aantal samples nagespeeld door Amerikaanse muzikanten in verband met clearance problemen, maar toch is het geen schande om op een plaat te staan waarvan er bijna 100.000 stuks over de toonbank gingen. Vervolgens stond er in 2008 op Joe Budden’s Mood Muzik weer een Nederlandse beat, namelijk Long Way To Go van Soulsearchin’ (met Mr. ‘Captain Hook’ Probz op het refrein). En nu in 2013 gaat het Nederlandse producersteam Godz Wrath nog een stapje verder; maar liefst 15 van de 41 tracks op The Psychic World Of Walter Reed van Killah Priest werden geproduceerd door de mannen Jordan River Banks, Ciph Barker en Black Marvel (The Black Market door Ciph Barker in samenwerking met de Brit Beat Butcha, die ook regelmatig in Nederland te vinden is).

 

Killah Priest’s vorige album stamt alweer uit 2010 en voor iemand die zo productief is als hij, is het dus niet zo gek dat The Psychic World Of Walter Reed een dubbel-cd is geworden. Al op de eerste track wordt duidelijk wat voor een album dit gaat worden; over de futuristische synths vertelt Killah:

 

I’m from a planet of a thousand suns, a million years and I came down to y’all galaxy to mc, know what I mean? I’m from a time called forever

 

Verwacht cryptische omschrijvingen en religieuze verwijzingen vermengt met straatwijsheid, zware kost dus. Gelukkig bezit Walter Reed (dit is de naam die in Killah’s paspoort staat) de gave om maatschappijkritisch te zijn zonder daarbij belerend te worden. Op Ein Sof (Paradise) rapt hij:

 

I look around, all I see is garbage / Kids searching to a death man’s pockets / The projects we try to survive / Why do we only ask questions when we’re high?

 

Maar ook voor de wat minder tekstueel georiënteerde luisteraar valt er op The Psychic World Of Walter Reed genoeg te genieten; KP’s lage, resonerende stem klinkt nog altijd even prettig en de beats zijn eigenlijk al een verhaal op zich; van de cello op het heerlijke Salute en de klassieke pianosample op Think Priest (Good Thoughts) tot aan de panfluit op Metalude (Just My Thoughts), alles ademt dezelfde (zelf)beschouwende sfeer en dat zorgt ervoor dat 41 nummers opeens helemaal niet meer zolang duren. Eigenlijk zegt het feit dat de drie beats van grootheden RZA en 4th Disciple er niet met kop en schouders boven uitsteken al genoeg over het werk dat Godz Wrath geleverd heeft; Fire Stone van RZA s een heel degelijke beat, maar valt werkelijk in het niet bij een Black Market (geproduceerd door Ciph Barker en Beat Butcha) of een Tonite We Ride van Jordan River Banks. Tonite We Ride bevat overigens ook een vocale bijdrage van P-Funk legende George Clinton, die met zijn rauwe stem de beat geen groter compliment had kunnen geven. Op The Psychic World Of Walter Reed staan naast George Clinton ook nog solide gastbijdragen van Wu-Tang leden Raekwon en Inspectah Deck, maar toch is het Ghostface Killah die de beste indruk achterlaat met zijn verse op Devotion To The Saints:

 

I rock like a meteor/ bitches know when the kid’s high, cause I fuck with the tv on

 

Behalve op wat productionele misstappen na (zoals het mixwerk op Love Is Life en een onverklaarbaar Nintendo-geluidje op The Seer, The Poet dat om de vier maten opeens opduikt en niks toevoegt) en het feit dat The RZA als artiest wordt vermeld op Energy Work, maar alleen de beat produceerde, is er op The Psychic World Of Walter Reed eigenlijk weinig aan te merken. KP is niet blijven hangen in de jaren negentig en bewijst met deze plaat nog steeds relevant te zijn. En voor iedereen die moeite heeft met een dubbelalbum, laat cd 2 gewoon een jaar liggen, dan heb je ook nog iets om naar uit te kijken.

 

Tracklist:

 

Disc 1

1. The Opening
2. Shadow Lands
3. New Reality
4. Street Thesis
5. Ein Sof (Paradise)
6. Developing Story
7. Brilliantare
8. The Park
9. Devotion To The Saints ft. Ghostface Killah & Inspectah Deck
10. Visionz
11. The Winged People
12. Peace God
13. The Spell
14. Super God
15. Salute
16. They Say
17. The Elders Gave Us Aura
18. The Seer, The Poet
19. Currents Of Events
20. Energy Work

   

  Disc 2

   

  1. The Pwowr (Problem Solver)
  2. The Black Market
  3. L Theanine
  4. Tonite We Ride ft. George Clinton
  5. Tower (The Visitor)
  6. Fortune Teller
  7. Think Priest (Good Thoughts)
  8. Golden Calf
  9. Fire Stone
  10. Mentalude (Just My Thoughts)
  11. Lord Marduk ft. Lord Fury
  12. Music Of The Spheres
  13. Anakim Dreams
  14. How I Write
  15. Wubian Nation ft. Raekwon
  16. The Document
  17. Listen To Me
  18. Lotus Flower
  19. The Question
  20. Love Is Life ft. Alita Dupray
  21. Nazareth

   

  Geplaatst door bowie op 12 maart 2013