Keynote Speakerz

Jullie EP It’s Like That is de eerste introductie van jullie als duo. Tevreden over de reacties?
Jazeker! Een EP is wat kort om al een uitgebreide indruk te geven, maar de reacties op deze 4 nummers en de optredens die we de afgelopen tijd hebben gedaan zijn erg positief!

Wat spreekt de mensen het meeste aan?
Hoe we elkaar aanvullen als MC’s en producers en live dat we een hecht team zijn.

De reacties zijn goed van de luisteraars, maar hoe zit het met de zalen en party organisators als het om live shows gaat, is er al veel gepland?
Het begint langzaam te komen (mag wat sneller). Maar de optredens die we geven gaan echt goed. Dak eraf shit. Gaat altijd los! we hebben van de week 2voor12 gedaan hier in Utrecht en dat publiek is normaal wel kritisch… Compleet omver geblazen die zaal! (check www.3voo12utrecht.nl).

De EP is een voorproefje van het album dat in januari komt. We kunnen dus spreken van een lange termijn samenwerking onder de naam Keynote Speakerz?
We zijn wel van plan om meer uit te brengen als Keynote Speakerz, we wissellen dat echter wel af met solo materiaal. Verwacht dus niet meteen eind volgend jaar weer een KS album.
We droppen trouwens gelijk met het album dus nog 2e EP.

Jullie zijn echt vinyl liefhebbers he?
Ik (Master Surreal) sowieso, koop het nog regelmatig (zowel oud als nieuw). Skiggy eigenlijk ook, maar puur omdat het medium vinyl echt tot de verbeelding spreekt, hij draait het verder niet, heeft ook geen DJ achtergrond ofzo. Ik sample trouwens van allerlei media CD, Tape, maar het meeste en het liefste van vinyl… Een plaat op de draaitafels daagt mij altijd uit tot het maken van iets bijzonders.

Vinyl lijkt steeds meer terrein te verliezen? Eigenwijs of sentiment?
We vinden het persoonlijk belangrijk om de vinylcultuur in stand te houden. Het is inderdaad iets sentimenteels. Toch zal elke vinyl draaier kunnen beamen dat de sound van vinyl toch iets bijzonders heeft (dynamiek). De vinyl markt in NL is relatief klein, maar in het buitenland ‘pushen we’ toch redelijk ‘units’. Het vinyl doet het trouwens volgens verwachting, ook in NL.

Hoe pakken jullie het buitenland aan?
Momenteel pakken we het nog niet echt aan. We hebben op dit moment distributie naar een aantal retailers in het buitenland via Walboomers, en dat worden er langzamaan meer. We hebben nog geen concrete strategie. We zijn al wel hard (in overleg met het label) aan het overleggen, mischien touren etc. En we staan natuurlijk op Eurosonic.

Jullie staan geprogrammeerd op Eurosonic. Wat is jullie verwachting en hebben jullie een bepaalde doelstelling die avond?
We hebben zoals elke avond de doelstelling om het publiek te overtuigen. We hopen dat onze live show, die toch een heel belangrijk element vormt voor ons als groep, mensen aan zal spreken

Maar goed 70% van de aanwezigen bestaat uit mensen uit de muziekindustrie en je staat samen met buitenlandse acts on stage… Benader je de show dan niet anders dan normaal?
Tuurlijk zullen we wat extra aandacht aan de show besteden. Maar verwacht niet dat we opeens op paarden opkomen en een freestyle door een neusfluit gaan doen terwijl we met een brandende hoepel hoelahoepen…

Niet? Maar je wil toch opvallen?
Mischien is het naief, maar ik denk dat we redelijk hoge ogen kunnen gooien met een strakke energieke set…

Heeft Engelstalige hiphop uit NL wel bestaansrecht eigenlijk? Als je ziet dat bijna alle aandacht uitgaat naar Nederlandstalige hiphop?
Absoluut wel. NL-talige hiphop is hier nu het ding. Veel NL-ers relateren hier natuurlijk aan. Het blijft directer te begrijpen, maar kijk maar om je heen. Ik kom nog steeds genoeg mensen tegen die stijlmatig gewoon een voorkeur hebben voor Engelstalig zoals wijzelf. Hehe.Verder sta ik open voor goede hiphop in alle talen.
Daar sluit ik me bij aan.

Je merkt niet dat jullie harder moeten knokken?
Hiphop was paar jaar geleden minder in de aandacht en nu is er meer aandacht voor NL-talig, dus in die zin is er niet veel veranderd maar wij houden van knokken.
Wij hoeven ons niet te bewijzen tegenover mensen die geen interesse hebben in Engelstalige hiphop. Dat is zinloos. Wij hopen gewoon kwaliteit te leveren in onze eigen verpakking.

Is de doelgroep niet te klein voor Engelstalige hiphop? De nieuwe generatie groeit op met Nederlandstalige hiphop, dus dat zullen ze toch sneller oppikken.
Dat zal wel. Maar daar hebben wij geen boodschap aan. Wij maken gewoon muziek.
Als je kijkt naar de rest van de muziek uit NL, heb je ook gewoon groepen als Racoon, Anouk, Ilse de Lange etc. die in het Engels blijven zingen. Die wordt ook niet gevraagd om te switchen.
Daarnaast willen we gewoon Nederland meenemen als basis. Uitbreiden naar het buitenland is voor een ons mogelijkheid. Voor NL-taligen is daar geen sprake van. Wij hoeven die competitie dus niet aan.

Vinden jullie het niet opvallend dat Skiggy Rapz de laatste Engelstalige artiest was binnen hiphop Grote Prijs die de winst wist te pakken?
Nee. Hij is tevens de dopeste die uit is gekomen sinds die tijd. Hehe. Maargoed: GPNL richt zich voornamelijk op de Nederlandse markt wij hoeven dat dus niet.
Het is voor GPNL belangrijk dat zij een act op nationaal niveau op de kaart kunnen zetten.

Taal moet daarin toch niet belangrijk zijn, het is een NL product toch?
Klopt, maar wij gaan niet over wat voor wie te marketen is. Wij snappen waar wij naartoe willen.
en ik heb al een tijdje geen idee meer waar GPNL naartoe wil.
Maargoed, we snappen het wel. Grote Prijs is wack, maar goed…

Even terug naar die Grote Prijs finale toendertijd wat is er toen allemaal op je afgekomen Skiggy?
Heel veel shows gedaan in die tijd, clip op de box, kon mijn album drukken die ik in eigen beheer heb uitgegeven. Heb toen ook vinyl laten drukken wat door Rush Hour naar het buitenland werd gedistribueerd wat erg goed ging. Hierdoor pikte het Japanse label P Vine het op en die wilden een album versie uitbrengen met nog wat bonus tracks erop. Dat is een tijdje geleden gebeurd,
so a lotta good things.

Japan was erg enthousiast toch?
Ja man, doet het erg goed daar!

Nog niet gevraagd om daar op te treden?
Er was wel sprake van, maar is helaas niet doorgegaan, hopelijk met Keynote wel!

Skiggy: Wat is er eigenlijk met Majazz gebeurd als back up?
Hij is bezig met zijn eigen band Leaf (erg dope!) en als ik met mn 2e solo album kom is ie ook gewoon weer mijn backup en gaan we Skiggy Rapz shows doen, dus hij blijft de backup…

Voor jullie beide: Wanneer hebben jullie tegen elkaar gezegd: “We gaan samen als Keynote.”
Is nu ongeveer anderhalf jaar geleden. We liepen er alletwee al een tijdje mee, maar Skiggy heeft het voorgesteld. Ik heb de naam bedacht en daarna hebben we meteen It’s Like That opgenomen en zijn we aan de slag gegaan met de rest van de EP’s / album.
We werkten daarnaast al op zo veel verschillene manieren samen, dat het gewooon een logische stap was. Maar voornamelijk omdat we gewoon hele goede vrienden zijn. We kunnen een hoop van elkaar hebben.

Master Surreal wat is met jouw solo materiaal gebeurt eigenlijk? Volgens mij zou “Adaptation” een flinke tijd geleden uitkomen, klopt dat?
Dat klopt het zit zo:
Ik ga een gedeelte van dat materiaal nog bewerken. Na het KS album ga ik dat samen met nieuw materiaal uitbrengen. Zal waarschijnlijk als mixtape zijn, maar dat bekijk ik nog. Er komt in ieder geval shit aan. (nee echt!)

Meer info: http://www.keynotespeakerz.com

Geplaatst door bowie op 2 januari 2007