Kevin: “Een show is pas geslaagd als ik die warmte heb gevoeld.”

Kevin ontpopte zich tot een van de favorieten binnen en buiten het fameuze Rotterdam Airlines-label. Hij scoorde hits, stond op grote festivals als Lowlands en WOO HAH! en dropte onlangs zijn nieuwe album VRIJ, dat een week later op nummer 1 in de Album Top 100 belandde. Onder de noemer ‘VRIJ In Concert’ staat hij zaterdag 8 juni in het Rotterdamse poppodium Annabel. Wij spraken met Kevin af op een terrasje aan de door hem geliefde Oude Haven om het te hebben over die grootse aankomende show en zijn eigen ervaringen in het live circuit.

Onderweg hierheen zag ik enorme LED-schermen met jouw naam en gezicht erop, ter aankondiging van de show.
“Ja man, ik zag het gisteren ook toevallig. Om jezelf daarop te zien… dat is gék.”

Kan ik me voorstellen. Ik heb wel het gevoel dat hiphop je hier heeft gebracht. Jij ook?
“Zeker. Die echte Rotterdamse rapshit. Dat is wat ik doe en ook altijd zal blijven doen.”

Wat was je allereerste concert?
“Haha, wauw. Dat is echt lang geleden, man. Mijn moeder had toen ik negen jaar oud was via haar werk kaartjes gekregen voor een concert van Lionel Richie in Ahoy. We zaten heel hoog op de tweede ring maar het was echt overweldigend. Die show, die mensenmassa, het maakte echt indruk. Vooral het grootse pakte me.”

En wat was de allereerste hiphopshow die je ooit zag?
“Die van Winne. In de Hollywood Music Hall, dat was in het pand waar nu Annabel zit. Ik weet het nog goed, het was een 16+-feestje, maar ik was nog vijftien. De cirkel maken we nu weer rond. Gek dat ik zo’n tien jaar later mijn eigen show ga geven daar. Dat heb ik wel vaker, dat soort besefmomentjes. Ik heb bijvoorbeeld ook de releaseparties van Hefvermogen en Papierwerk gezien. Dat waren legendarische avonden voor mij. Nu chill ik, rook ik en maak ik tracks samen met Hef. Sick, eigenlijk.”

Je bent regelmatig met dat soort artiesten on the road geweest. Pik je dan veel op wat je in je eigen carrière kunt gebruiken?
“Zeker. Mijn eerste optreden was in een buurthuis in Noord. Het was vooral stoïcijns rappen en naar de grond kijken. Ik was verre van een podiumbeest. Nu is dat anders. Ik heb het geluk gehad ik al heel vroeg in mijn carrière mee kon kijken bij bijvoorbeeld Sevn. Door met hem mee te gaan leerde ik hoe het werkte op festivals, in poppodia en in clubs, en dat je die soorten shows anders moet benaderen. Ik weet hoe je moet omgaan met de organisatie en heb daardoor al veel mensen uit de industrie ontmoet. Daarnaast leerde ik van Sevn hoe je omgaat met fans en meer interactie in je show stopt.”

“Mijn optreden op Lowlands in de show van Sevn Alias was echt een ijkpunt.”

Je hoefde dus niet meer in het diepe te springen toen je eigen carrière ging rollen?
“Precies! Toen ik op Lowlands stond om Wazig te performen, was dat zowat de enige tune die ik uit had. Ik was die grote onbekende in de set van Sevn Alias, maar deed wel een enorme ervaring op voor duizenden mensen. Dat was écht een ijkpunt.”

Als je er nog meer aan zou moeten stippen, welke zouden dat dan zijn?
“Sowieso mijn eigen show op WOO HAH!, van twee jaar geleden. Ook toen had ik niet de breedte in mijn set die ik nu wel heb. Ik stond in een vrij grote zaal op het grootste hiphopfestival van Nederland, maar toch sloeg vooraf de onzekerheid toe. ‘Komen er wel mensen, kennen ze mijn nummers?’ Het antwoord kwam toen ik één track had gedaan en de volgende liet instarten; iedereen juichte, rapte alles mee en dook in de moshpit! Dat was het moment dat ik wist; ‘ja, man. Ik doe iets goed.”

Dat ging inderdaad hard. Ik zag je een jaar later tijdens de tour rond je vorige album Lente en daar liet je weer hele andere dingen zien…
“Dat is met een tour inderdaad zo. Naar die shows komen de mensen écht voor jou. Dan hoef je niet continu te knallen met singles maar kun je ook de diepere tracks spelen. Je krijgt meer tijd en bezoekers komen niet voor de naam van het feestje maar voor de artiest. Als je dan merkt dat de bezoekers díe ook kennen, dat is echt een goed gevoel. Zo’n track als Oost West, Thuis Best (een featuring bij Josylvio, red.) vind ik bijvoorbeeld heerlijk om live te doen, maar die speel je niet als je maar twintig minuten de tijd hebt in een nachtclub. Dan blaas je er snel de hits doorheen en ben je weer weg.”

Dan is het erin, spelen en eruit?
“Ja man. Dat soort showtjes zie ik echt als werk. Op die grote festivals en in de poppodia is de vibe heel anders. Dat zijn plekken waar ik zelf regelmatig blijf hangen na de show. Gewoon, even lekker chillen.”

Wanneer is een optreden geslaagd voor jou?
“Als ik het podium af ga en dan besef dat ik echt die warmte heb gevoeld. Door positieve reacties van de crowd pomp je jezelf helemaal vol met adrenaline en dan komt dat warme gevoel vanzelf. Als ik dát voel on stage, weet ik dat zowel ik als het publiek er goed inzit.”

“We peppen elkaar echt goed op vóór een show. Zo van; kom op jongens, let’s get it! Het is echt team effort.”

Heb je rituelen voor een optreden?
“Ja, maar het is niet echt iets bijzonders. Ik neem gewoon twee cups ‘Henny’. Ik sta nooit dronken op het podium, maar die twee cuppies zorgen ervoor dat ik wat losser wordt, in een goede vibe kom. Verder is het eigenlijk altijd hetzelfde op een showdag. Ik zit met mijn team in een groepsapp, met onder meer mijn back-up mc en mijn dj. Daarin spreken we af hoe laat en waar we meeten, of we nog wat gaan eten, dat soort dingen…. Oh, trouwens; ik zie een show écht als een voetbalwedstrijd. Ik heb heel lang gevoetbald en er is één ding dat hetzelfde gebleven; we peppen elkaar echt goed op vóór een show. Zo van; kom op jongens, let’s get it! Het is echt een team effort.”

En wat staat er op je rider?
“Ik heb niet zo’n gekke rider, man. Ik zeur er ook weinig over. Ik ga als ik aankom écht niet tellen hoeveel zakjes chips er liggen en hoeveel flesjes water er in de koelkast liggen, hahaha.”

Hoe gaat de show in Annabel in het rijtje Lowlands en WOO HAH! komen?
“Nou, VRIJ is mijn meest persoonlijke werk tot nu toe en ik wil dat de show daarop aansluit. Daarom zijn we ook druk aan het repeteren. Ik heb inmiddels zoveel podiumervaring opgedaan met mijn team dat we verschillende dingen kunnen uitproberen. Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar het moet onvergetelijk zijn, man. Net zoals ik je net uitleg over die releaseparty van Hef, daarover hebben we het tien jaar later nog. Ik wil dat mensen over tien jaar zeggen; ‘Jaaa, man; VRIJ In Concert, dát was pas een show.’ Ik heb nu twee support acts aangekondigd; Vic9 en Momi. Maar geloof me; ik heb nog veel meer verrassingen in petto. Het gaat gek worden. Het is Rotterdam man, het gaat sowieso speciaal worden. Een thuiswedstrijd om niet te vergeten!”

Kevin’s show ‘VRIJ In Concert’ is a.s. zaterdag, 8 juni 2019, in Annabel. De laatste kaartjes zijn beschikbaar via deze link.

Beluister hier het nieuwe album van Kevin:

Geplaatst door bowie op 4 juni 2019