Kees Fluks: “In 2014 wil ik mijn naam groot maken.”

Ik ben sinds mijn EP, Stay Flukses, bezig om mijzelf muzikaal te verbreden. Mijn beatkeuze is veranderd en ik wil een breder publiek bereiken. Ik wil in 2014 heel veel gaan droppen.”
De voornaamste reden dat dit interview gepland is, wordt hiermee direct benoemd. Toch wordt er ook nog gekeken naar zijn oudere werk en dan met name de EP die in 2013 is uitgebracht. “Ik ben sowieso trots op Stay Flukses. Ook omdat we er heel hard aan gewerkt hebben. Hij is goed ontvangen door het publiek. Zeg Me Wie is een van mijn favoriete tracks omdat dat mijn verhaal is. Het verhaal waarom ik dit doe. Ik haal familieverhalen en mijn gevoelens naar boven. Ook de track met Kleine Jay en Geckusman (Ik Heb Dit) is een favoriet, omdat dat een nummer is waar ik voor sta: pure boombap.”
Hij vervolgt: “Na deze EP zijn we om de tafel gaan zitten. Project opnieuw beluisterd. Gezegd dat het tof is, alleen moeten we zelf ook kritisch zijn. De recensie op Hiphop In Je Smoel was nice, maar toch hebben we kritisch gekeken naar de beats, naar de rijms, naar de refreintjes. Het gehele proces. Tot in de details willen we het verbeteren. Voordat we nu een nieuwe track uitbrengen, zorgen we dat alles klopt. Het moet compleet zijn. Toen ik echt begon, in 2010, was Ver Weg Van Hier de eerste track. Hij werd door iedereen opgepikt, maar toch was het een roekeloze actie. We hebben er verder niet over nagedacht. Muziek maken en direct uitbrengen, kijken wie het oppakt. Meer zat er niet achter.”
Dat veranderde wel al tijdens het uitbrengen van de EP. “Najim, hij heeft Stay Flukses begeleid voor wat betreft alle randzaken, en Jeroen, hij zorgde voor de mix en mastering, hadden al een goede blik op de hiphopscene. We hadden alleen een korte tijd om de EP te maken.”
Souza, die bij het gesprek aanwezig is, vult aan: “Stay Flukses is, als je het goed bekijkt, een mooi leerproces geweest.”

 

En dus werkt Kees Fluks momenteel in een vast team. Met Souza en Jeroen, aangevuld door p.APE die het leeuwendeel van de producties op zich neemt. “Bij de EP was het sowieso de bedoeling dat p.APE en ik zouden samenwerken. In principe verbind ik mij niet vast aan een producer. We werken als het kan met iedereen samen. Jeroen werkt ook niet alleen met mij. Ik rol al wel heel lang met p.APE. Patrick, Souza zoals wij hem noemen, managet mij. Hij gaat mee naar optredens, we zorgen dat clips uitgebracht worden. Jeroen is de muzikale man. Maar voor we gingen samenwerken, was ik een one man army.”
Souza haakt in: “Een proces waar we nu doorheen gaan, is het opbouwen van vertrouwen. Kees kiest beats. Ik houd mijn oren open en vertel Kees als ik goede beats heb gehoord. Daarna kijken we of we wat kunnen regelen. Uiteindelijk is het tof dat de producers hierheen komen, want dan Kees in zijn eigen omgeving lekker muziek maken. Op de snelheid die hij zelf wil.”

 

Als het aan Kees ligt, kunnen we veel vuurwerk van hem verwachten de komende tijd. In december bracht hij al een track met Jana, een zangeres van de Herman Brood Academie, uit. "Ik kan nog geen concrete albums aankondigen, maar in 2014 ga ik veel muziek uitbrengen. Ook wil ik heel graag meer gaan optreden, daar ligt ook echt een passie. Mij maakt het niet heel veel uit wat de setting is. Al staan er 20 man, dan nog kan mij dat een goed gevoel geven. Als de vibe maar goed is. Ik heb eerder dit soort optredens gedaan voor 15 man. Dat kan gewoon tof zijn. Ik stond ook in het voorprogramma van Gers Pardoel voor een uitverkochte zaal, voornamelijk kids. Zelfs dat vind ik tof. Als ik moet kiezen tussen werken in de studio of een show, dan kies ik absoluut voor het geven van een show. Als ik een track maak, beeld ik me ook in dat ik hem live laat horen. Ik moet er dan zelf ook op los kunnen gaan en een krachtig gevoel bij hebben.”

 

Tot slot spreekt de rapper met veel enthousiasme in zijn stem: “Ik zou mezelf geen leven kunnen indenken zonder muziek. Muziek zit mij in de genen, mijn pa was ook muzikant. Ook als ik 80 ben, ga ik gewoon door. Tot die tijd wil ik vooral gehoord worden, dat is mijn voornaamste droom. Nu we een goede aanloop hebben gemaakt, goed voorbereidend werk hebben gedaan, wil ik in 2014 mijn naam groot maken. Dat wil iedere artiest natuurlijk, maar ik heb de overtuiging dat ik het ga bereiken. Mag ik dat zeggen?”

Geplaatst door bowie op 16 januari 2014